OLJE OG GASS

Endrer vilkårene for kaksinjeksjon

Klif vil endre vilkårene for kaksinjeksjon. Veslefrikk, avbildet, lakk fra kaksinjeksjonsbrønnene i tolv år.
Klif vil endre vilkårene for kaksinjeksjon. Veslefrikk, avbildet, lakk fra kaksinjeksjonsbrønnene i tolv år. Bilde: Kjetil Alsvik/Statoil
Maiken Ree
2. mars 2011 - 13:02

Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) vil sende ut et varsel til operatørene om kort tid, hvor de informerer om nye vilkår for tillatelse av kaksinjeksjon i brønner.

Tiltak kommer i lys av at flere kaksinjeksjonsbrønner på sokkelen har hatt lekkasje. Den mest alvorlige lekkasjen oppstod i en injeksjonsbrønn på Veslefrikk-feltet, hvor det var lekkasje fra 1997-2009.

Les også: Statoil anmeldt for miljøfarlig lekkasje

– Tidligere har vi ikke stilt spesielle krav til injeksjon, utover en søknad om tillatelse. Nå vil vi stille krav til gode forundersøkelser og planlegging av hvordan injeksjonen vil foregå. Vi vil også stille krav til operasjonell virksomhet og overvåkning, sier Anne- Grethe Kolstad i Klif.

Begrenser volum

Klif vil også se på muligheten til å begrense volum og mengde kaks som injiseres. Det vil også spesifiseres hva som er tillatt å injiseres for å unngå for mye blanding av avfall.

– Vi har hatt kaksinjeksjon høyt på dagsorden siden Veslefrikklekkasjen ble kjent i 2009, sier Kolstad.

Les også: Feil om lekkasjer offshore

Politianmeldelse

I samarbeid med Petroleumstilsynet (Ptil) og Oljedirektoratet (OD) har de tre partene hatt flere oppfølgingsmøter rundt problemstillingen. Klif har også reagert med en politianmeldelse av Statoil for Veslefrikk-lekkasjen.

– Vi ser nå at dette er grepet skikkelig fatt i fra Statoils side, og vi tror ikke de nye vilkårene vil endre det som allerede er gjort for å ta tak i problemet. Det vil snarere understreke kravene, sier Kolstad.

Stengt 13 brønner

Kaks er en betegnelse på steinmasse og borevæske som følger med opp til plattformen når en oljebrønn bores. Borekaks inneholder hydrokarboner, tungmetaller og miljøfarlige kjemikalier, og kan enten deponeres på land eller injiseres i brønner på sokkelen.

Som Teknisk Ukeblad skrev i fjor, har Statoil stengt 13 brønner på sokkelen på grunn av lekkasjer som følge av kaksinjeksjon.

Les også:

Mistenker Statoil for lovbrudd

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.