PROSJEKTER

Endelig gul stripe i Stryn

Bare den som har kjørt langs gamle, svingete og smale Fv 60 fra Stryn mot Utvik kan forstå hvilken stor forandring som nå har skjedd.

Kjell Herskedal
1. mars 2018 - 14:08

Vegstrekningen mellom Ugla og Skarstein ble for noen år siden kåret til «Norges verste». Slik er det definitivt ikke lenger.

For i dag åpnes Vangbergtunnelen for trafikk. Samtidig er det offisiell åpning av hele den nye vegstrekningen på drøye 5 kilometer, inkludert tunnelen. Det er blitt en moderne veg med gul stripe i midten. Der det tidligere var full stopp for møtende trafikk på grunn av krappe svinger og smale tunneler, kan trafikken nå gå uhindret i 80 km/t.

 

Uten gang- og sykkelveg

Vegen er rettet ut og gjort bredere. Det er blitt et flott veganlegg med natursteinmurer og tidsmessige bussholdeplasser, der folk kan vente på bussen under tak. Det som kanskje savnes er en gang- og sykkelveg. Gang- og sykkelvegen var med i reguleringsplanen på en del av strekningen, men ble seinere strøket av budsjettmessige grunner.

Et paradoks er at den nye Vangbergstunnelen skal være åpen for gående og syklende om vinteren uten at det er gang- og sykkelfelt inne i tunnelen. Om sommeren skal gamlevegen utenfor tunnelen være forbeholdt gående og syklende, men denne vegen blir ikke brøytet om vinteren.

 

Raskere og billigere

Gjennomføringen av anleggsprosjektet har tatt to år. Egentlig skulle åpningen skje i juni, men ble framskyndet til 1. mars fordi arbeidene gikk raskere enn forutsatt. Prosjektleder Øystein Tytingvåg i Statens vegvesen kan i tillegg fortelle til Våre Veger at prosjektet er blitt en god del billigere enn Statens vegvesens anslag tilsa. Anslaget var 363 millioner 2015-kroner, tilsvarende 385 millioner 2018-kroner. Nå ser det ut til at den faktiske prislappen blir ca. 355 millioner 2018-kroner, det vil si ca. 30 millioner kroner under anslaget.

Fakta om Fv 60 Ugla-Skarstein

  • Stryn kommune, Sogn og Fjordane
  • 5250 meter ny veg, inkludert Vangbergtunnelen (1185 meter)
  • Byggekostnad ca. 350 millioner 2018-kroner
  • Åpnes 1. mars

Bedre bit for bit

Fylkesveg 60 sør for Stryn har bit for bit blitt bedre, først med Holentunnelen (280 meter) + veganlegg i dagen (2011) og Agjeldstunnelen (950 meter) + veganlegg i dagen (2014). Fortsatt gjenstår det mye dårlig veg på Fv 60 gjennom Nordfjord. Det gjelder spesielt strekningen fra Grodås (Hornindal kommune) i retning Hellesylt i Møre og Romsdal.  Heller ikke strekning mellom Stryn og Loen er noe å skryte av. I hele dette området er det stor turisttrafikk om sommeren.   

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.