Enda suprere superdatamaskin vil gi deg bedre værmelding

Værmelding er et godt eksempel på en virksomhet som aldri får nok datakraft. Jo mer de får, jo mer finmasket kan de regne i modellene, og jo flere variable kan de inkludere.

Enorm beregningsoppgave: To ganger i døgnet kjører ECMWF et såkalt ensemble. Det er i praksis 51 prognoser av hvordan været blir, men alle har litt ulike startbetingelser.
Enorm beregningsoppgave: To ganger i døgnet kjører ECMWF et såkalt ensemble. Det er i praksis 51 prognoser av hvordan været blir, men alle har litt ulike startbetingelser. Foto: ECMWF
30. jan. 2020 - 18:00

I Reading utenfor London ligger det europeiske senter for mellomlang værvarsling – ECMWF – European Centre for Medium-Range Weather Forecasts. Senteret er selve fundamentet for værvarsling over hele Europa. Uten dem hadde Meteorologisk institutt mistet informasjon de trenger for å lage den norske værmeldingen. Deres oppgave er å utarbeide et mer finmasket varsel om norske forhold i samarbeid med andre nordiske land. Men de er helt avhengige av å få data om utviklingen utenfor det nordiske området. Det er det ECMWF som utarbeider og deler med medlemslandene.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.