KRAFT

Enda dyrere å elektrifisere sokkelen

Jannicke Nilsen
4. jan. 2008 - 08:59

I dag får olje- og energiminister Åslaug Haga overrakt en rapport om hvor mye det vil koste å elektrifisere sokkelen.

Ifølge Dagsavisen slår rapporten fast at det blir enda dyrere å drive petroleumsvirksomheten med ren elektrisk kraft enn man hittil hadde trodd.

Ny gjennomgang

Olje- og gassvirksomheten står for en tredjedel av norske klimautslipp, og dersom regjeringen skal nå sine klimamål, må utslippene ned.

Det er Oljedirektoratet (OD), Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) og Statens forurensningstilsyn (SFT) som på oppdrag fra regjeringen har gjort en ny og grundig gjennomgang av kostnadene for elektrifisering.

Enda dyrere

I en rapport fra 2002 ble prisen per tonn renset CO 2 anslått til å være opp til 1000 kroner. Den nye prisvurderingen skal altså være enda høyere.

– I et klimaperspektiv er petroleumssektoren en kjempeutfordring. Vi er opptatt av å se på muligheter for elektrifisering, sier statsråd Åslaug Haga til Dagsavisen, uten å kommentere studien nærmere.

Venter uenighet

Det er ventet at miljøstiftelsen Bellona kommer til å reagere sterkt på det nye regnestykket. I en rapport som ble lagt fram i fjor, konkluderte Bellona med at det vil koste mye mindre å elektrifisere sokkelen enn den forrige rapporten konkluderte med.

Bellona mente da at prisen per renset tonn CO 2 ville ligge på mellom 200 og 250 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.