T2

En ultrabook litt utenom det vanlige

TEST: HPs første ultrabook er for deg som synes ultratynt blir litt for pinglete.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
27. juli 2012 - 17:34
Vis mer

HP satt lenge på gjerdet og venta når det gjaldt ultrabook-konseptet, men nå har de endelig kommet med modeller i seriene Envy og Spectre, og det er Envy vi har på testbenken i dag.

Der ultrabook-er tidligere kun dreide seg om 13-tommere i ultratynn-klassen, har HP vannet begrepet litt ut med sin Envy 6 - dette er nemlig en 15-tommer med en vekt på drøye to kilo.

Flere utgaver

Den kommer i flere varianter - den billigste med AMD-prosessor, mellomvarianten med en Core i3 Sandy Bridge-prosessor og toppmodellen, som er den vi har hatt til test, med Ivy Bridge og et dedikert AMD Radeon-grafikkort. Prisene varierer fra drøyt 5000 til rundt 8000 kroner.

Med unntak av bunnen er HP-maskinen bygget i en lekker, børstet aluminiumsvariant som gir et svært eksklusivt preg. Den er imidlertid dessverre en fingermerkemagnet uten like, og det er en viss strek i regninga for luksusfølelsen. Det er også den stygge, pianoblanke ramma rundt skjermen.

Likevel føles HP-maskinen godt skrudd sammen, kanskje med unntak av skjermhengselen, som for oss virker litt slarkete og løs.

TEST: Macbook Pro Retina: Fytterakkern, Apple!

Billigskjerm

Skjermen er av den aller billigste typen, med 1366x768 som oppløsning, kun middels sortnivå og innsynsvinkler. På en 15-tommer gir denne oppløsningen ganske store piksler, med et tydelig rutenett på skjermen som en direkte følge.

Vi kan kanskje akseptere det på den billigste modellen, men på en maskin på dette prisnivået synes vi HP kunne ha kostet på seg en skjerm med høyere oppløsning.

Den maksimale lysstyrken er også relativt mager, og vi synes det laveste nivået er litt for høyt for å kunne bruke maskinen også i mørket.  Dessuten er skjermen veldig blank, og det gjør det litt vanskelig å bruke den om du sitter med et vindu bak deg eller utendørs.

HP Envy 6 fås i tre varianter, med henholdsvis AMD-, Intel Sandy Bridge- og Intel Ivy Bridge-innmat.
HP Envy 6 fås i tre varianter, med henholdsvis AMD-, Intel Sandy Bridge- og Intel Ivy Bridge-innmat.

God ytelse

På ytelsesfronten står det ganske bra til. Kombinasjonen av tredjegenerasjons Core i5-prosessor og et dedkert Radeon-kort i form av HD7670M gjør at det svinger ganske godt både i spill og i våre syntetiske tester. Det holder imidlertid ikke helt til å spille Skyrim på High-innstillinger - 25-30 bilder i sekundet blir akkurat litt for lite til noen kjempeglatt opplevelse.

På Medium spretter vi imidlertid opp til 42-45 bilder i sekundet, og på Low vaker vi rundt 60. Det noe treigere Civilization 5 er ikke like bilderateavhengig som Skyrim, og her får vi en god opplevelse med 30 bilder i sekundet på High og med kantutjevning aktivert.

Legg også merke til at den roterende harddisken har en egen flashcache på 32 GB som gjør at oppstart av programmer får nærmere SSD-lik ytelse. Dette vises også godt i harddisktesten til PCMark Vantage, hvor harddisken scorer omtrent som en billig SSD.

Ytelse (høyere er bedre)

 Geekbench3DMark Vantage
HP Envy 6-1090eo50604644
Macbook Pro 15" retina (2012)109808723
Macbook Air 13" (2012)60883388
Asus UX31A56872674
Samsung 900X3C35913161
Acer Aspire V529223969
Geekbench måler prosessor- og minneytelse, 3DMark Vantage grafikkytelse.
Den striglede aluminiumen er lekker, men tiltrekker seg fingermerker som lite annet.
Den striglede aluminiumen er lekker, men tiltrekker seg fingermerker som lite annet.

Bra batteri

På batterifronten vil vi også si oss fornøyd. HP Envy 6 har, i tillegg til det dedikerte grafikkortet en integrert Intel HD 4000-brikke som tar seg av oppgavene når strømsparing står i fokus, og det gjør at maskinen holder lenge når den ikke blir presset hardt.

5 timer og 53 minutter i Powermark, som simulerer nettsurfing og tekstbehandling, er et godt resultat - med noe lavere lysstyrke enn våre 50 prosent kan du nok også skvise noe mer brukstid ut av maskinen.

8 timer og 24 minutter uvirksom er også bra.

TEST: Macbook Air: TEST: Apples ultratynne holder stand

Batteritid HD-video

HP Envy 6-1090eo5:25
Macbook Pro 15" retina (2012)6:55
Macbook Air 13 " (2012)5:57
Asus UX31A5:32
Samsung 900X3C4:14
Acer Aspire V53:13
I denne testen spiller vi av et 1080P-klipp igjen og igjen helt til batteriet er tomt. Lysstyrken er satt til 60 % av maks.

Greit tastatur

Vi synes HP kommer greit ut av det på tastaturfronten. Tastene er akkurat for grunne etter vår smak, og det virker som om maskinen sliter med å registrere trykk på mellomroms- og den høyre Alt-tasten.

Det gjør at vi må anstrenge oss litt mer enn vi strengt tatt liker når vi skriver, selv om det nok kun er en vane vi ikke helt klarer å tilegne oss i løpet av en kort testperiode. F-tastene brukes som standard til justering av lysstyrke, volum og liknende, og det liker vi.

Baklys er et pluss, men det er litt slitsomt at det kun kan skrus av og på - om du bruker maskinen i stummende mørke er baklyset ofte slitsomt sterkt.

Pekeplata er det vi vil kalle middels pluss. Den har et rillet mønster med ganske høy friksjon, noe som gjør at "drag and drop" nærmest sliter på fingertuppene.

Responsen på tofingerscrolling er imidlertid god, den har få problemer med å skille mellom venstre- og høyreklikk og det faktum at den er nedsenket i kabinettet gjør at vi aldri kommer borti den med håndleddet mens vi skriver.

TEST: Asus UX31A: TEST: Ultrabook med superskjerm

Klistremerkene levner ingen tvil om hva dette er.
Klistremerkene levner ingen tvil om hva dette er.

Støyer litt for mye

HP kunne gjerne lagt inn litt mer arbeid med å holde Envys vifter i sjakk - de spinner nemlig opp litt for ofte, og gjerne tilsynelatende uten noen åpenbar grunn. Det gir en form for irriterende støy som vi gjerne skulle vært foruten, men plusset er at maskinen holder seg meget kjølig ved enkle oppgaver.

Når den blir belastet er imidlertid historien en ganske annen: Envy blir nesten Macbook Air-varm, og vifta kjører alt det remmer og tøy kan holde for å holde temperaturen nede. Og der mange øvrige ultrabooks kun blir varm oppe under skjermen, blir Envy varm over hele aluminiumsramma. Ikke spesielt bra.

Standard pluss

På tilkoblingsfronten gjør den ekstra størrelsen at Envy har plass til noen flere tilkoblinger enn de fleste andre ultrabookene vi har hatt til test.

Vi nevner tre USB-porter (to av 3.0-typen), HDMI i full størrelse, ethernetport, minnekortleser og dedikerte hodetelefon- og mikrofonporter.

Vi skulle gjerne også sett VGA, men Envy er såpass tynn at det neppe hadde vært plass til noen VGA-port i full størrelse.

Tastaturet er brukbart, men litt for grunt. Stein Jarle Olsen
TEST: Samsung 900X3C - TEST: Den heftigste PC-en vi har testet i år

Konklusjon
Konklusjon

Konklusjon

HP Envy 6 er en relativt pen sak for deg som gjerne godtar litt ekstra tykkelse og vekt for å få på plass et dedikert grafikkort og noe bedre portutvalg enn på aller tynneste maskinene. Dessverre støyer den en god del mer enn vi liker, har en særdeles middelmådig skjerm og et litt for grunt tastatur.

Til denne prisen er det ikke spesielt langt opp til for eksempel Samsungs Ivy Bridge-oppdaterte 7-serie, som kun veier 150 gram mer, men blant annet kan by på et langt kraftigere grafikkort, større harddisk, bedre skjerm, optisk drev og mindre støy. 

Nei, HP, dere må ned i pris for å få oss til å kjøpe denne.  Vi kan leve med litt mager ytelsesvaluta for pengene i en maskin som veier 1,3 kilo, men når den bikker to, faller Envy 6 litt mellom alle stoler.

TEST: Acer Aspire V3 - Et veldig godt PC-kjøp

TEST: Asus K55V - TEST: En solid folke-pc

TEST: Toshiba Satellite P850 - TEST: Ivy Bridge imponerer

TEST: HP Omni 27 - TEST: iMac-utfordrer fra HP

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.