BYGG

- En uakseptabel situasjon

Trond Gram
30. mars 2010 - 09:17

Jernbanens eget mobiltelefonsystem, GSM-R, falt ut mandag kveld og førte til full stans i togtrafikken mellom 18.30 og 21.15.

Årsaken var en kortslutning i strømforsyningen til en av serverne som styrer tognumrene i GSM-R-systemet i operasjonssentralen for GSM-R i Trondheim. Dermed ble det umulig for toglederne å identifisere hvilke tog de kommuniserte med.

Ikke funnet årsaken

- Vi har ennå ikke funnet den bakenforliggende årsaken til at systemet falt ned, sier Kjell Bakken, informasjonssjef i Jernbaneverket til Teknisk Ukeblad.

I løpet av dagen skal Jernbaneverket Nett, som styrer GSM-R-systemet ha fullført en rapport om hva som skjedde. Men om denne gir et fullstendig svar på hva som gikk galt er uklart.

Aldri opplevd tidligere

Alle systemer ved operasjonssentralen i Trondheim har doble løsninger, slik at en feil ikke skal føre til driftsstans. I dette tilfellet virket ikke systemet som forutsatt.

- Når den ene strømforsyningen falt ut, skulle den andre bare fortsatt å gå. Men det virket ikke slik det var ment å skulle virke. Vi har hatt feil i systemene tidligere, men det har alltid blitt håndtert av den doble strømforsyningen. Vi har aldri opplevd at det har falt ut på denne måten, sier Bakken.

Oppetid på 100 prosent

Når serveren falt ut, var det ikke mulig for toglederne å identifisere hvilke tog de kommuniserte med. For å opprettholde sikkerheten ble da alle tog kjørt til nærmeste stasjon og holdt tilbake til feilen ble rettet. Noen tog fikk fortsette til sin endestasjon.

- At alle tog i landet står er helt uakseptabelt. Vi skal ha en oppetid på 100 prosent. Det vi ønsker å få svar på nå er hvorfor dette skjedde. Jernbanedirektøren skal ha et møte med ledelsen i Jernbaneverket Nett og vil ha en rapport på bordet i dag, sier Bakken.

Nye feil tirsdag

Tirsdag morgen ble jernbanen rammet av nye forsinkelser. Denne gangen på Jærbanen, hvor signalfeil var årsak til forsinkelser i sørgående trafikk. I to timer fra 6.30-tiden tirsdag var togene sørover 10-30 minutter forsinket.

– Vi hadde en signalfeil som gjorde at sørgående tog måtte kjøre med redusert hastighet mellom Varhaug og Vigrestad, bekrefter informasjonssjef Henning Lode i Jernbaneverket overfor NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.