OLJE OG GASS

En Statoil-ansatt i sikkerhet

En norsk Statoil-ansatt har i løpet av natten kommet i sikkerhet i Algerie, bekrefter selskapet.

En Statoil-ansatt skal være reddet ut av anlegget i In Aménas.
En Statoil-ansatt skal være reddet ut av anlegget i In Aménas. Bilde: STATOIL
18. jan. 2013 - 08:21

Personen får nå medisinsk behandling ved sykehuset i In Aménas, opplyser Statoil fredag morgen. Statoil har imidlertid fortsatt ingen opplysninger om de gjenværende åtte norske gislene.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier aksjonen ved gassanlegget ikke ser ut til å være avsluttet. Han uttrykker samtidig glede over at ett av de norske gislene nå er i sikkerhet.

– Vi har foreløpig ikke fått noen ny sikker informasjon om de gjenværende gislene, men beskjeden vi fikk nå er et lyspunkt på en ellers mørk morgen, sier Eide til NTB fredag morgen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Utlendinger drept

Ifølge algeriske sikkerhetskilder ble minst 30 gisler, blant dem minst åtte utlendinger, drept i militæraksjonen mot gisseltakerne ved gassanlegget In Aménas torsdag.

To briter, tre japanere og en franskmann er blant utlendingene som er drept, sier kilden til nyhetsbyrået AFP. I tillegg skal to filippinere også ha mistet livet.

Minst åtte av de drepte er fra Algerie, mens nasjonaliteten til de siste 14 som også er drept, foreløpig ikke er kjent.

– Fire jeeper sprengt

En ire som klarte å unnslippe gisseltakerne, forteller at han så fire kjøretøy med gisler bli skutt i stykker av algeriske styrker.

Ingeniøren Stephen McFaul (30) ringte sin familie i Belfast etter å ha kommet seg i sikkerhet torsdag.

30-åringen satt i en av jeepene gisseltakerne brukte i forsøket på å flytte flere av gislene. Det var under dette forsøket algeriske styrker angrep, og ifølge McFaul ble fire av de fem kjøretøyene sprengt i stykker.

Stephen McFaul forteller videre at han tidligere var blitt bundet, kneblet og at ekstremistene hadde festet eksplosiver rundt nakken på ham.

Les også: Slik fungerer Statoils In Amenas-anlegg

– Fortsatt gisler

Algeries myndigheter erklærte først operasjonen for avsluttet torsdag kveld, men noen timer senere meldte nyhetsbyrået APS at det kun var boligdelen ved gassanlegget som er sikret.

Britiske og amerikanske tjenestemenn sier til CNN de antar kamphandlingene fortsetter fredag.

– Det er fortsatt gisler og det er fortsatt terrorister, sier en høytstående amerikansk tjenestemann.

USA ikke varslet

Japans regjering kunngjorde fredag at tre japanske gisler var sikkerhet, men at 14 andre fortsatt ikke er gjort rede for, melder BBC. Fem amerikanske gisler overlevde og er allerede kommet seg ut av landet, melder ABC News.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

USA ble ikke varslet på forhånd om militæraksjonen mot gisseltakerne i Algerie. USA ba myndighetene i Algerie innstendig om å gjøre alt for å redde gislene og unngå at liv gikk tapt.

– Vi var ikke klar over raidet på forhånd, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Gisseltakerne hadde på forhånd truet med å drepe gisler hvis gassanlegget ble angrepet, og mange vestlige land var torsdag kveld bekymret for konsekvensene av militæraksjonen og etterlyste mer informasjon fra algeriske myndigheter.

Tekstmeldinger

Flere arbeidere inne på In Aménas-anlegget sendte torsdag tekstmeldinger om at de var i live og gjemte seg, sier Mike Lord, sjef for britiske sikkerhetsselskapet Stirling Group, til VG.

Lord har holdt løpende kontakt med ansatte ved gassanlegget. Han forteller til avisen at flere på basen gjemte seg inne på anlegget og sendte ham tekstmeldinger.

– Minst en av de som gjemte seg var norsk. Han har i hvert fall et svært norsklydende navn, forteller Lord.

Han vet ikke om de som gjemte seg nå er i sikkerhet: – Vi har ikke mer kommunikasjon med dem. De har enten blitt tatt hånd om av militæret eller så er de ikke lenger i live.

– To måneders trening

Det er gruppen til den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar som hevder å stå bak gisselaksjonen. En talsmann for islamistgruppen Katiba des Moulathamine forteller til API at Belmokhtars gruppe har vært klar til å angripe gassanlegget i to måneder.

Gruppen skal blant annet ha studert algerisk etterretningstjeneste før gisselaksjonen. En av de lokale som kom seg unna gisseldramaet forteller til Reuters at islamistene så ut til å ha god kjennskap til anlegget.

– Terroristene sa til oss med en gang at de ikke kom til å skade muslimer, og at de kun var interessert i de kristne og vantro. De sa «vi vil drepe dem», forteller Abdelkader.

Les også: Amerikansk drone på plass over gassanlegg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.