T2

En ny batterikjempe fra Acer

TEST: Acer Aspire Timeline Ultra M5.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
21. aug. 2012 - 15:39
Vis mer

Acers TimelineX-maskiner ble generelt svært godt mottatt blant kritikere og publikum, med kombinasjonen av tynn formfaktor, god ytelse og lang batterilevetid som de fremste salgsargumentene.

Den nye utgaven av Timeline-serien har nå fått bokstaven M og markedsføres som ultrabook. Det i Acers forsøk på å tydeliggjøre for kundene hvilket segment de ulike modellene befinner seg i.

Utvannet ultrabook

Skjønt, i likhet med HP Envy 6, er det å strekke det opprinnelige ultrabook-begrepet rimelig langt. Det vi snakker om her er nemlig en 15-tommer med optisk drev og en vekt på rundt 2,3 kilo.

Formfaktoren er fortsatt relativt tynn, men avstanden til de første ultrabookene i tykkelse og vekt er rimelig stor.

På innsiden av vår testutgave finner vi en skinnende ny og effektgjerrig Ivy Bridge-prosessor, 6 GB RAM, dedikert grafikk i form av Nvidias Geforce GT 640M og 500 GB roterende harddisk med en liten SSD-cache for rask tilgang til filer du bruker ofte.

Maskinen finnes også i flere andre konfigurasjoner, helt ned i en variant med Sandy Bridge Core i3-prosessor, 320 GB harddisk og integrert grafikk. Oppover kan du også få den konfigurert med en ren SSD-disk, og prisene varierer fra cirka 5000 til rundt 8500 kroner.

Ikke akkurat Macbook Air-tynn, men fortsatt en ultrabook, ifølge Acer.
Ikke akkurat Macbook Air-tynn, men fortsatt en ultrabook, ifølge Acer.

Pen maskin - rare valg

Designet er moderne og stilrent, og Acer har utstyrt M5 med en meget tynn og lekker skjermramme. De har samtidig jukset litt, ettersom den ytterste delen av det som ser ut som skjermen bare er et sort felt uten funksjon.

Med unntak av bunnen er M5 bygget i aluminium, og det gjør at den føles solid og rigid. Materialet er også veldig resistent mot skitt og fingermerker. Skjermlokket er imidlertid litt for føyelig etter vår smak, og trykk bakpå skjermen vises tydelig i bildet.

Et av de underligere designvalgene vi har sett på en stund er også at Acer har plassert på-knappen på fronten av maskinen. Det har gjort at vi ved flere anledninger har endt opp med å skru maskinen av eller på når vi bare skulle løfte den opp eller flytte den noen meter.

Et annet noe underlig valg er å plassere alle tilkoblingene på baksiden – det er fint med tre USB-porter, men litt slitsomt å måtte navigere rundt hele maskinen for å komme til dem.

TEST: Macbook Air Retina: Fytterakkern, Apple!

TEST: HP Envy 6: En ultrabook litt utenom det vanlige

Harde taster

Tastaturet er av chiclet-typen, men har veldig stort mellomrom mellom tastene og litt for stive, harde og flate taster etter vår smak.

Det gjør at vi bruker lang tid på å tilvenne oss M5 hver gang vi bytter til den fra en annen maskin – noe arbeidsrutinen gjør at skjer ganske ofte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Tastene gir rett og slett litt for dårlig feedback til fingrene, og det gjør at vi trykker litt hardere enn vi gjør til vanlig, med slitne fingre som resultat.

Vi setter pris på baklyset, men skulle gjerne sett at den kunne justeres i flere nivåer enn bare av og på. I mørket blir baklyset gjerne slitsomt kraftig.

MERKELIG DESIGNVALG 1: På-knappen på forsiden.
MERKELIG DESIGNVALG 1: På-knappen på forsiden.

God pekeplate

Pekeplata, av typen hvor hele plata fungerer til å klikke, er fortsatt god, noe vi også påpekte på billigmodellen Aspire V5 og ultrabooken S3.

Plata er stor, har behagelig friksjon og god respons på både vanlig klikking, tofingerklikking, scrolling og til dels også på zoom.

Like “smooth” som på Apple-maskinene er det ikke, men det er likevel blant de bedre pekeplatene i Windows-landskapet – i det minste før Windows 8 gjør sitt inntog. Litt uvant er det dog at plata er plassert litt til venstre for midten, under space-tasten, men det er definitivt en vanesak.

Standardskjerm

Skjermen er av den litt kjipe 1366x768-typen, med helt gjennomsnittlig lysstyrke (200 nits, ifølge Acer) og et blankt kontrastbelegg som gir refleksjoner i bøtter og spann.

Samtidig er kontrastnivået relativt godt og sort er mer sort enn det er grått, noe som ofte er et problem på billigskjermer.

Innsynsvinklene er også “helt ok” – du kan sitte et stykke ut mot sidene før lysstyrken blir merkbart redusert, og det samme gjelder også vertikalt.

Skjermen er nok uansett ikke det fremste salgsargumentet for M5, og den holder fint mål for underholdning, video og surfing.

TEST: Asus UX31A: TEST: Ultrabook med superskjerm

TEST: Samsung 900X3C: TEST: Den heftigste PC-en vi har testet i år

MERKELIG DESIGNVALG 2: Alle portene bak.
MERKELIG DESIGNVALG 2: Alle portene bak.

God ytelse

Ikke overraskende gjør maskinvaren at M5 hevder seg godt i våre ytelsestester. Prosessor- og minnefokuserte Geekbench gir oss 5014, omtrent nøyaktig det samme som nevnte HP Envy 6 og på linje med øvrige ultrabook-er, men kun under halvparten av nye Macbook Pro med Retina-skjerm.

I 3DMark Vantage, som måler spillytelse og dermed hovedsakelig grafikkortet, får vi 7524, kun 1400 poeng bak nevnte Macbook Pro (Geforce GT650M), og hele 3000 foran Envy 6 (Radeon HD7670M).

Det viser seg også i testspillene våre, med 60 stabile bilder i sekundet på Medium-innstillinger i The Elder Scrolls 5: Skyrim. Beveger vi oss opp på High, faller frekvensen til mellom 41 og 46 bilder i sekundet, noe som fortsatt er fint spillbart.

Det er også rundt 50 prosent bedre ytelse enn på HP-maskinen, som ligger omtrent i samme prisleie og dermed er et naturlig valg å sammenlikne med.

Intels integrerte HD4000-grafikk gir på sin side normalt sett rundt 50 bilder i sekundet på Low og relativt uspillbare 20 på Medium og 1366x768.

I Civilization 5 opplever vi omtrent det samme – 60 bilder i sekundet på Medium og drøyt 40 på High og med 8x kantutjevning, noe som gir en meget jevn og fin opplevelse.

Du kan altså fint spille selv relativt krevende spill med Timeline M5, men bør nok belage deg på å justere ned innstillingene noe på det aller nyeste og heftigste.

Les også: Her er Galaxy Note 10.1

Her kommer neste generasjons TV-plattform  

Strålende batteri

Batterimessig er dette også i Timeline-seriens ånd.

Seks timer og 40 minutter med full HD-video holdt den ut før batteriet sa takk for seg, og det er ett av de beste resultatene på lenge, lenge.

Sju timer og sju minutter med “produktivitet” i Powermark er også solid, og du kan nok skvise enda en del ut av den om du velger Strømsparer-modus (Vi bruker Balansert som basis for alle våre batteritester) og senker baklyset på skjermen litt mer (fra henholdsvis 60 og 50 prosent).  Nesten 11 timer uvirksom er også imponerende.

Med tanke på at batteriet bare er på 54 watt-timer, er det for øvrig også tydelig at Acer har god kontroll på strømforbruket.

Batteritid HD-video

Acer Aspire M506:40
HP Envy 605:25
Macbook Pro 15" retina (2012)06:55
Macbook Air 13" (2012)05:57
Asus UX31A05:32
Samsung 900X3C04:14
Acer Aspire V503:13

Ujevn vifte

Støymessig er det litt “sådär”. Vifta virker iblant litt schizofren – den vet ikke helt hvordan den skal oppføre seg når maskinen ikke blir utsatt for de store prøvelsene, og spinner opp og ned tilsynelatende litt på måfå.

Støynivået er ikke veldig slitsomt, men maskinen forholder seg samtidig utrolig kjølig ved lette oppgaver, så vi vil tro det hadde vært mulig å sette vifteterskelen litt høyere uten at det hadde fått store konsekvenser.

Støynivået under last er relativt sett litt mer overkommelig, og her synes vi Acer gjør det bedre enn mange av konkurrentene. Vifta spinner jevnt fort, men med en etter forholdene lavfrekvent støysignatur som høyttalerne ikke har noen problemer med å overdøve.

Ved lang tids hard bruk blir M5 imidlertid voldsomt varm, spesielt over vifteuttaket øverst til høyre under skjermen.

TEST: Asus Eee 1225B: Men netbooken var ikke død

Lenovo lanserer ultrabook i karbonfiber  

Tastaturet har litt for stive taster, etter vår smak. Det gjør at det tar lang å venne seg til.
Tastaturet har litt for stive taster, etter vår smak. Det gjør at det tar lang å venne seg til.

Spisse høyttalere

Høyttalerne er for øvrig ikke spesielt mye å skryte av. De spiller med en ganske “spiss” lydkarakter som fort blir slitsom for ørene. For enkle spilleffekter og filmdialog er det greit, men skal du lytte på musikk eller spille spill med litt mer intense lydeffekter vil vi nok anbefale hodetelefoner eller eksterne høyttalere.

Tilkoblingene er som nevnt stort sett plassert bakpå maskinen, noe vi finner litt irriterende. Det dreier seg om tre USB-porter, hvorav to er av den raskere 3.0-typen. Vi finner også HDMI og ethernet i full størrelse, men ingen VGA.

Hodetelefon- og mikrofonutgang (kombinert) er plassert på siden, og der finner vi også en minnekortleser for SD og MMC i tillegg til det optiske drevet, som her er en DVD-brenner. Ingen bluray, med andre ord.

Konklusjon
Konklusjon

Konklusjon

Acer Aspire Timeline Ultra M5 er uten tvil en god allround-PC. Den har god ytelse, lang batterilevetid og pent design, mens det skorter litt på skjerm- og tastaturfronten.

Om du vil ha en PC du både kan ha med deg i sekken og spille spill på, er dette et godt valg, såfremt du ikke er avhengig av høyere skjermoppløsning for å gjøre det du skal på en effektiv måte.

Akkurat denne utgaven av M5 ser vi til like under 7000 kroner i nettbutikkene, noe vi synes er brukbart mye PC for pengene. Sammenlikner vi med andre maskiner i samme prisklasse og vekt, ser vi for eksempel at denne er et langt bedre valg enn HP Envy 6, som har dårligere batterilevetid, et svakere skjermkort og ikke optisk drev.

Vi må dog også her nevne at det ikke er veldig mange hundrelappene og grammene opp til Samsungs Ivy Bridge-fornyede 7-serie, som blant annet har kraftigere prosessor, større harddisk og bedre tastatur.

En svak femmer på terningen - og sju på vår nye tierskala, som snart ser dagens lys også på nett.

Les også: Hvilken ultrabook skal jeg velge?

Disse får maks lyd ut av din iPhone

Slik blir en ultrabook til

IKEA lanserer TV  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.