Sauda-utbyggingen
Det er med stor glede jeg leser om NVEs planer for utbygging av vassdragene i Sauda-fjellene. Jeg hadde ikke trodd at det var politisk mot til å fremme en sak som dette med den sittende regjering.
Norge er nå komme i den underlige situasjon at utbygging av fornybare kraftkilder stort sett har stoppet. Grunnen er åpenbar: Politisk feighet samt pressgrupper som tror de representere det norske folk. For meg ser det ut til at mye av norsk politikk er bestemt av de samme pressgrupper og lobbyister, godt hjulpet av udugelige politikere. Derfor er det gledelig at et forslag som dette kommer på bordet nå, slik at det kan behandles av Stortinget til høsten. Hvis det da ikke utsettes og forsinkes fordi politikerne igjen ikke viser tilstrekkelig mot. Slikt har hendt før og det skal ikke forundre meg om planene blir igjen strippet til det ikke blir lønnsomt å utbygge. Dette er heller regelen enn unntaket. Foreløpig er det relativt stille i miljøleirene, men de kommer nok sterkere tilbake når de får summet seg. Her blir det bråk.
Det som slår en gammel elektroingeniør, er at nå har vi diskutert gasskraftutbygging i ti år uten at det er bygd noe som helst. Denne striden er ikke slutt ennå. Fra miljøhold hevdes det at kraftverkene drevet med gass er "sterkt forurensende", som Bondevik repeterer om og om igjen. Her må gjøres et valg, og nå har man valget. Med gasskraftspetakkelet i friskt minne ville vannkraft være å foretrekke skulle en tro. Men nei! Her blir det nok strid som vanlig med de vanlige aktørene.
Det merkelige er at de som rammes hardes, kommunene i området, stort sett er for utbygging. Jeg håper Stortinget denne gang viser ansvar og skaffer oss denne miljøvennlige kraften.
I stedet for å bråke om all slags utbygging bør miljøorganisasjonene bidra med forslag til hvorledes sårene i naturen kan gjøres minst mulig. Det kaller jeg god miljøpolitikk. Man kan ikke få både i pose og sekk. Skal vi nødvendigvis ha en skikkelig kraftkrise før det norske folk våkner?
Arne Kristian Knudsen