KARRIERE

– En karikatur

NYTT: Statsråd Tora Aasland var tilfreds med å få evalueringen av norsk forskning fra utvalgsleder Jan Fagerberg.
NYTT: Statsråd Tora Aasland var tilfreds med å få evalueringen av norsk forskning fra utvalgsleder Jan Fagerberg. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
2. mai 2011 - 15:28

Fagerberg-utvalget har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet evaluert norsk forskning og den samfunnsmessige gevinsten Norge får fra forskningen.

Utvalgsleder Jan Fagerberg, til daglig professor ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK) ved Universitetet i Oslo, presenterte utvalgets rapport i Oslo i dag.

"Avskrekkende"

Utvalget har sett på flere faktorer ved norsk forskning. Ett av punktene der de er kritisk til dagens situasjon, er finansieringssystemet.

Fagerberg peker på forholdet mellom tematisk styrt forskning og fri grunnforskning.

– Vi har i dag avskrekkende høy avslagsprosent når det gjelder søknader om midler til grunnforskning. Mange forskere opplever at denne mangelen på frie midler gjør at de ikke har egnede konkurransearenaer. Når de ikke får forskningsmidler, fører det til at de ikke får gjennomført den forskningen de skal. Vi kan si at finansieringssystemet er en kilde til ineffektivitet, sier Fagerberg.

Sju nye sentre for forskningsdrevet innovasjon

Karikert

Utvalget kommer med flere forslag til forbedringer - for å få det de kaller "et åpnere forskningssystem". Kostnaden for dette estimerer de til to milliarder kroner.

Utvalgets leder bruker overraskende sterke ord.

– Vi må opp på dette kostnadsnivået for at systemet skal fungere godt nok. Hvis ikke får vi en karikatur av et forskningssystem, som dagens system til en viss grad kan sies å ha utviklet seg til, sier Fagerberg.

Pris til nanoforskere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.