KRAFT

– En gladnyhet

FÅR KABELSØKNAD: - Det var en gladnyhet for oss, sier Sykkylven-ordfører Jan Kåre Aurdal (KrF). Statnett pålegges å søke om sjøkabel mellom Store Standal og Ørskog. Blir den bygget slipper Sykkylven unna kraftlinjen Ørskog-Fardal.
FÅR KABELSØKNAD: - Det var en gladnyhet for oss, sier Sykkylven-ordfører Jan Kåre Aurdal (KrF). Statnett pålegges å søke om sjøkabel mellom Store Standal og Ørskog. Blir den bygget slipper Sykkylven unna kraftlinjen Ørskog-Fardal. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
5. nov. 2010 - 14:59

KABEL STORE STANDAL-ØRSKOG:

  • En kabel vil koste 2,2 milliarder kroner mer enn luftlinje
  • Det kreves to kabelsett med til sammen seks kabler
  • Det trengs 40,4 km sjøkabel og 3,7 kilometer jordkabel
  • En jordkabel kan være klar fire år etter at beslutningen tas

Kilde: Statnett

– Det var en gladnyhet for oss, sier Sykkylven-ordfører Jan Kåre Aurdal (KrF) til Teknisk Ukeblad.

Han er fornøyd med at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i dag påla Statnett å søke konsesjon på en 40,4 kilometer lang sjøkabel og 3,7 kilometer jordkabel mellom Store Standal og Ørskog. Dette er en av de mest omstridte delene av kraftlinjen Ørskog-Fardal.

– Vi har hele tiden jobbet for at Statnett skulle søke konsesjon for dette. Nå har de et alternativ, og vi får utredet forskjellene. Så får departementet vurdere helheten, sier Aurdal.

Les også: Kabel i Ørskog øker prisen fra 3,25 til 5,45 milliarder

– Viktig for Midt-Norge

Ørskog-Fardal er viktig for å skaffe bedre kraftflyt mellom Midt-Norge og Sør-Norge, understreker olje- og energiminister Terje Riis-Johansen under dagens pressekonferanse.

– Dette er det viktigste prosjektet for kraftsituasjonen i Midt-Norge, sier han, og fastholder at linjen skal stå ferdig allerede i 2015.

– Er det mulig å få en kabel på plass allerede i 2015, Aurdal?

LIKER MÅLET: – Det som er viktig å understreke er at statsråden fortsatt har som mål at linjen skal være ferdig i 2015, sier NVE-direktør Agnar Aas.

– Ja, det skal de jo regne på, og Statnett har også sagt at det er mulig. Nå skal de begynne å bygge linjene fra sør, og så kan de begynne på denne delen i 2014-2015, sier Jan Kåre Aurdal.

Finnes alt luftspenn

Det finnes allerede luftspenn mellom Store Standal og Ørskog, men ordføreren mener det er verdt å betale milliarder ekstra for å erstatte dette med en kabel. En slik kabel vil fjerne luftlinjen helt fra Sykkylven kommune.

– Det som blir bygget nå i 2015 skal kanskje vare i 100 år. Da synes jeg kostnaden er liten, sier Aurdal.

– Dette er i innseilingen til Geiranger?

– Ja, til verdensarvområdet, og til Hjørundfjorden som er kåret til verdens fineste reisemål, sier Aurdal.

Møre og Hardanger sammen mot kraftlinjer: – Større inngrep enn istiden

Deler opp planene

Statsråden deler nå opp avgjørelsene for Ørskog-Fardal, og setter arbeidet i gang på noen deler av linjen før andre. Direktør Agnar Aas i Norges Vassdrags- og Energidirektorat vil ikke si noe om denne oppdelingen i etapper. Han er mest opptatt av at Ørskog-Fardal skal stå ferdig i 2015.

– Det som er viktig å understreke er at statsråden fortsatt har som mål at linjen skal være ferdig i 2015, sier Aas til Teknisk Ukeblad.

– En kraftkabel i Ørskog allerede i 2015, er det mulig?

– Jeg kan ikke si noe om hva Statnett vil legge i sin søknad. Jeg avventer søknaden, sier Aas.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.