BYGG

En ekstra milliard i frostskader:
– Hold hyttene varme

Joachim Seehusen
20. des. 2010 - 09:18

– Sist vinter var det mange som ga råd om å senke temperaturen for å spare energi, og heller ta på seg en ekstra genser. Vi råder derimot til å holde temperaturen oppe, både i hus og hytter, sier Fiskum.

Det er skadetallene etter sprukne vannrør som har fått SINTEF Byggforsk på banen med advarslene. Skadetallene og kostnadene for første kvartal har ligget stabilt over tid på rundt regent 700 millioner kroner fordelt på 15 – 20 000 skader. Men i årets første kvartal ble det registrert 40848 skader til en samlet kostnad av 1 693 millioner kroner.

Bare ekstrakostnadene grunnet den lange kuldeperioden beløp seg altså til en milliard kroner.

DAMATISK: Kurven viser antall frostskader og erstatningsutbetalinger over tid. Første kvartal i år viser en dramatisk vekst. Nå advarer SINTEF om at det samme kan skje denne vinteren. Venstre akse viser antall skader, horisontal akse viser tid og høyre akse viser skadeutbetaling i millioner kroner.

Privatboliger verst

Det er privatboliger og hytter som får de fleste og de verste skadene. I år fordelte de 40 000 skadene seg med 30 000 til private boliger og hytter, 9000 var i borettslag og kun 500 skader var i næringsbygg.

– Selv om det var jevnt kaldt så var det ingen ekstrem kulde, påpeker Fiskum.

Han ser to årsaker til de omfattende skadene, på den ene siden tror han boligeiere flest mangler kompetanse til å hindre frost, på den annen side tror han mange rørleggere har gjort feil.

– Vi har statistikker som indikerer at det ikke er noen videre forskjeller i skadeomfang på eldre og nyere boliger, men disse er ikke gode nok. Det står svart på hvitt i forskrift at rør skal legges i varm sone, men vi ser ofte at det ikke er gjort. Er det minus 20 grader ute og pluss 20 grader inne, så er det et sted i isolasjonen der temperaturen ligger rundt null. Om rørene er plassert for langt ute i en yttervegg så risikerer man frostskader. Et annet problem kan være at rør som går i kjeller passerer rett over eller under en ventil som ikke blir stengt, da kan det bli lokal frost akkurat der, med skader som følge.

FROSTSKADER: Sintef-forsker Lars-Erik Fiskum advarer mot nok en vinter med store vannskader på grunn av sprukne rør, og råder folk til å holde varmen oppe i både hus og hytter.
FROSTSKADER: Sintef-forsker Lars-Erik Fiskum advarer mot nok en vinter med store vannskader på grunn av sprukne rør, og råder folk til å holde varmen oppe i både hus og hytter. Joachim Seehusen

10 grader et minimum

På hytter som står ubrukt, anbefaler SINTEF Byggforsk å ikke la temperaturen falle under ti plussgrader, selv når hytta står ubrukt. Dette har falt Naturvernforbundet tungt for brystet, som har sendt en e-post der de tar til orde for heller å tappe ned vannanlegget på hytta og der de også ber SINTEF anbefale folk å slå av varmen når de ikke er på hytta. Naturvernforbundets Torhildur Fjola Kristjansdottir kaller SINTEFs anbefalinger "langt fra bærekraftig".

– Vi er jo enige i at å tappe ned vannet er best, men slik er dessverre ikke virkeligheten. Det er ofte en omstendelig affære som folk ikke gjennomfører på en hytte som kanskje er i bruk nesten hver annen helg vinteren gjennom, sier Fiskum.

Han peker på at skadetallene er enda mer dramatisk om man skiller ut hytter. Vanlig i første kvartal er 700 skader som koster 35 millioner kroner å utbedre. I år var det 3188 vannskader på hytter som skyldtes frost og de kostet 127, 6 millioner kroner. Altså nesten en femdobling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.