IT

En av fem har samme passord overalt

Samme passord på Facebook og i nettbanken kan bli katastrofalt.
Samme passord på Facebook og i nettbanken kan bli katastrofalt. Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle Olsen
30. juli 2010 - 13:03

En spørreundersøkelse gjennomført i Tyskland, Sverige og Storbritannia for F-Secure avduker at 20 prosent bruker samme passord overalt på internett.

Representativ

Troels Christensen i F-Secure Norge sier til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Pressenytt at undersøkelsen er representativ også for Norge.

– Vår kunnskap og erfaring tilsier at Norge ikke er annerledes enn Sverige på dette området, sier han.

Uforsiktige

Thomas Lillebø i sikkerhetsselskapet Armarium tror cyberangrep mot privatpersoner vil bli vanligere og vanligere.

– Nå er det over 2,4 millioner nordmenn på Facebook. Mange av brukerne tar i liten grad forholdsregler før de publiserer personlig informasjon, deltar i konkurranser og installerer applikasjoner som kan gjøre passordet tilgjengelig. Dette er en drømmesituasjon for nettkriminelle. Resultatet dersom passordet ditt havner i feil hender kan bli en personlig og økonomisk katastrofe, advarer han.

Samme passord

Han mener bedriftene er blitt flinkere til å jobbe med IT-sikkerhet, men at privatpersoner ikke har innsett truslene de står overfor.

– En del har trygge passordvaner. Problemet er den overraskende store andelen som oppgir at de tar sjansen på kun å ha ett passord for alle nettjenester. Har du samme innloggingspassord til Facebook som på e-posten eller i nettbanken, øker sjansen for å bli svindlet betraktelig, sier han.

Konkurranser

Lillebø peker på Facebook-applikasjoner som kartlegger alt du gjør og stjeler informasjon, på invitasjoner som leder deg rett til ondsinnet programvare og på konkurranser som ber deg oppgi e-post-adressen og et passord.

Lager du da samme passord som til e-post-kontoen, kan du raskt ha gitt fra deg identiteten din.

Lillebø råder derfor alle internettbrukere til å bruke litt tid på å lage flere unike passord.

– Ikke bruk samme passord på de ulike kontoene dine, og unngå for all del å bruke informasjon som er synlig på Facebook som passord. I tillegg råder jeg folk til å være skeptiske til nettkonkurranser som krever brukernavn eller passord. Ser konkurransen ut til å være for god til å være sann, er den høyst sannsynlig nettopp det, sier Lillebø.

Slik forebygger du

Det er ingen fullverdig måte å beskytte seg mot ID-tyveri. Dette er Armariums råd for forebygging.

1) Sørg for å ha en god brannmur på PC-en

2) Installer et godt antivirusprogram som beskytter deg mot virus, trojaner, ormer og spyware

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

3) Lag sterke og unike passord

4) Vær kritisk til all innlogging på internettcaféer og skeptisk til trådløse, åpne nettverk

5) Hvis du bruker mobilen til e-post, surfing eller mobilbank bør du installere brannmur, anti-spyware, antivirus og surfebeskyttelse. En smarttelefon er en mini-PC som kan bli overvåket

6) Med tyverisikring på mobiltelefonen, kan du slette telefonens innhold fra avstand hvis den blir mistet eller stjålet. Da kommer ikke personlig informasjon lagret på telefonen på avveie

7) Phishing er et stort problem. Vær forsiktig med å oppgi kortnummer, kontonummer og personnummer til noen. Ring gjerne tilbake via et sentralbord, så du er sikker på at virkelig snakker med riktig firma. Aldri oppgi ditt personlige passord til noen - uansett!

8) Makuler alle skriv med personnummer, kontonummer og annet. Signer nye kredittkort umiddelbart og makuler gamle kort

9) Merker du at du mottar mindre post enn vanlig, kan posten din bli stjålet. Fest hengelås på postkassen, så reduserer du risikoen for at det skjer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.