Hver tiende nordmann har aldri medarbeidersamtaler med arbeidsgiver, viser en undersøkelse utført av Infact for bemanningsbyrået Xtra personell.
– Skremmende
Nesten seks av ti har medarbeidersamtale minst én gang i året, mens drøyt to av ti har samtalene sjeldnere enn årlig.
– Jeg synes ærlig talt at det er skremmende at det er så mange som sjelden eller aldri har slike samtaler. Slike bør arrangeres minst en til to ganger per år, både av hensyn til den enkelte arbeidstakere og for arbeidsgiver. Spørsmålet er knyttet til antall medarbeidersamtaler i nåværende stilling, og det innebærer jo at ansettelsen kan ha hatt varierende lengde. Det synes jeg imidlertid gjør det enda mer skremmende fordi det er ekstra viktig med tett oppfølging av nyansatte, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell.
Verst i helse
Av dem som har medarbeidersamtaler, svarer nesten halvparten at samtalene i liten eller svært liten grad bidrar til å forbedre arbeidssituasjonen.
Og færrest samtaler finner vi i helse- og sosialsektoren, både i offentlig og privat regi. Der oppgir hver sjette ansatte at de aldri har medarbeidersamtaler.
— Det er bekymringsfullt at denne sektoren skiller seg såpass ut i negativ retning. Jeg tror det kan skyldes at linjelederne i denne sektoren ofte er mer opptatt av å fulle turnushull og få bemanningen til å gå i hop enn å følge opp sine medarbeiderne. Jeg tror ikke det er meningen, men en realitet i forhold til arbeidsbelastning og organisasjonsform, sier Fæste.
Flest medarbeidersamtaler finner vi i Trøndelag og Nord-Norge, mens Oslo-folk er minst fornøyde med effekten av dem. De yngste er langt mer positive enn de eldre.