NYHETER

Elverum-firma bygger miljøgate i Brumunddal

Rune Øvergård Maskinentreprenør fra Elverum skal bygge om 600 meter av fylkesveg 84 gjennom Brumunddal. Et annet firma ga det laveste anbudet, men mistet førsteplassen etter kontrollregningen.

Den såkalte omkjøringsvegen går tvers gjennom Brumunddal. Nå får den en utforming som passer til den funksjonen den har.
Den såkalte omkjøringsvegen går tvers gjennom Brumunddal. Nå får den en utforming som passer til den funksjonen den har. Bilde: ViaNova (ill.)
Anders Haakonsen
5. juli 2007 - 20:12

Kontraktsummen er på 27,155 millioner kroner. Hulleberg & Bø fra Furnes lå lavest ved anbudsåpningen, men det var mindre enn seks promille som skilte de to laveste anbudene. Det var derfor ingen stor overraskelse at kontrollregningen skulle bli avgjørende.

Vegstrekningen som skal bygges om er kjent som omkjøringsvegen. Den ble åpnet i 1977 som en midlertidig løsning inntil en permanent E 6 helt utenom tettstedet ble ferdig.

Den permanente vegen kom allerede i 1980, og siden har omkjøringsvegen hatt en uheldig funksjon. Til tross for navnet er det ingen omkjøringsveg etter dagens definisjon. Den har tettbebyggelse på begge sider, og den ligger bare et kvartal unna den gata den avlastet. Likevel har den en utforming som en landeveg og fungerer dermed som en barriere gjennom Brumunddal. Effekten forsterkes ved at den ligger høyere enn det øvrige gateplanet.

Nå skal omkjøringsvegen senkes og omgjøres til miljøgate. Det blir etablert gang/sykkelveg og beplantning på begge sider av kjørebanen, kryssene blir erstattet med rundkjøringer, og alle gangfelt blir opphøyd. Senkingen av vegen betyr at nåværende bru over elva Brumunda må fjernes. Den blir erstattet av en 30 meter lang buebru i tre.

Omkjøringsvegen blir stengt mesteparten av anleggstiden. Innen 1. september neste år skal den være ombygd til miljøgate.

ViaNova er hovedkonsulent for prosjektet som er kostnadsberegnet til ca. 40 millioner kroner. Omlegging og fornyelse av kommunale vann- og avløpsledninger i vegtraséen er inkludert i dette beløpet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.