Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om at EUs økodesigndirektiv kan føre til at vanlige varmtvannsberedere over 200 liter blir forbudt.
Årsaken er at EU har tatt utgangspunkt i at el i Europa for en stor del lages ved hjelp av gass eller kull. Det gjør at el-en kommer dårlig ut også i vannkraftland som Norge.
Les saken: EU straffer elfyrte beredere
Vannkraft
Statssekretær i Olje- og energidepartementet Sigrid Hjørnegård forteller at EU fortsatt jobber med å utarbeide det endelige forslaget.
Dermed er det usikkert hva de nye kravene til det spesifikke produktet blir, og når disse trer i kraft.
– Elektrisiteten i Norge kommer fra vannkraft, som er en klimavennlig kraftproduksjon. Vi har tatt dette opp med kommisjonen, og har et bestemt inntrykk av at de tar hensyn til dette i sitt arbeid, sier Hjørnegård.
Hun viser til at den samme problematikken også gjelder for andre EU-land.
– Vi har grunn til å tro at de ikke vil forby disse varmtvannsberederne.
– Ikke et problem
Dette synet deler styreleder i Bellona Europa Paal Frisvold.
– Denne situasjonen gjelder mange andre medlemsland og vi er trygge på at denne saken blir behandlet på en god måte. Land som har en høy fornybarandel skal ikke bli straffet, sier Frisvold, som har tatt opp saken med dem som jobber med den i kommisjonen.
Han er ikke bekymret for at dette skal bli et problem:
– Det er ikke Norge som har en høy fornybarandel som er problemet. Det er land som bruker fossil brensel.
Klok vending
Denne nyheten blir tatt godt imot hos OSO Hotwater, som er produserer varmtvannsberedere:
– Dette er en veldig klok vending i denne saken. Det vil gjøre at direktivet treffer der det er hensiktsmessig, forutsatt av at vannkraft blir sett på som fornybart, sier adm. direktør Sigurd Braathen.
Slik det har sett ut fram til nå ville direkte elektrisk oppvarmede beredere fra 200 liter bli forbudt mens beredere på 150 liter blir merket C.
Beredere på 200 liter utgjør ca. 43 prosent av det norske markedet. Volumer over dette utgjør ca. sju prosent, ifølge OSO Hotwater.
Braathen synes at saken har tatt en fornuftig retning.
– Dyrere beredere
Norsk Teknologi er en av flere som har engasjert seg i saken. Næringspolitisk direktør Tore Strandskog stiller seg avventende til signalene fra Kommisjonen.
– Det er positive signaler og det er bra. Men uansett vil volumet i markedet gå ned og enhetsprisen på berede gå opp, sier Strandskog, som gjerne vil se kommisjonens forslag til forordning før han jubler.