NYETEKNOLOGIER

Elektrisk feil stanser dommedagsforsøk

Superledende magneter sørger for at partikler fyker rundt i en enorm fart inne i partikkelakselleratoren. Overslaget mellom to kontakter førte til varmeutvikling og sammensmelting av deler. Det tar top måneder å reparerer skadene.
Superledende magneter sørger for at partikler fyker rundt i en enorm fart inne i partikkelakselleratoren. Overslaget mellom to kontakter førte til varmeutvikling og sammensmelting av deler. Det tar top måneder å reparerer skadene. Bilde: CERN

Elfeilen slo ut de enorme superledende magnetene i CERNS akseleratorring.

Det betyr flere måneders forsinkelse på det store kollisjonseksperimentet, også kalt Dommedags-eksperimentet.Kollisjoner

Forsøket ved verdens kraftigste partikkelakselerator, ”Large Hadron Collider”, ble satt i gang i midten av september. Den 27 kilometer lange sirkulære tunnelen brukes til å akselerere to partikkelstrømmer til 99,9 % av lysets hastighet – i hver sin retning.

Partikkelstrømmene skal så kollidere, og målet er at det skal gi forskerne en hel haug med nye partikler å studere.

CERN-eksperimentet i skarp rute

SuperledereDe enorme superledende magneter skal holde partikkelstrømmene på riktig kurs. Feilmarginen er minimal: Timingen må nemlig være korrekt på et nanosekund.Ved lunsjtider fredag smalt det i CERN. Men det var ikke protoner som kolliderte. Derimot var det et elektrisk overslag i koblingen mellom to superledende magneter som stanset forsøkene.

Startproblemer for CERN-akseleratoren

Varme magneter

Overslaget fikk temperaturen i magneten til å øke. Normal temperatur for magneten under forsøkene skal være 1,9 kelvin, skriver svenske Ny Teknik.

Varmen spredde seg i magneten og dermed økte motstanden i spolen og superlederegenskapene forsvant. Resultatet ble en intens varme som fikk deler til å smelte. Reparasjonen ventes å ta to måneder. Dermed blir eksperimentet ytterligere forsinket.

For de store skeptikerne, betyr det utsettelse av dommedag.

– Verden vil gå under

Skeptikerne har hevdet at partikkelkollisjonene vil kunne framkalle bittesmå svarte hull, vakuumbobler og magnetmonopoler, som igjen vil kunne føre til at verden går under. Flere har saksøkt CERN og LHC, uten at det har ført videre frem.

Flere uavhengige forskningsteam har også kommet frem til at partikkelkollisjonene ikke vil være noen trussel for planetens framtid.

Går verden under i morgen?

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.