ELBIL

Elbilsalget øker mest i Europa

Men i rene tall er det en dråpe i havet mot bensinbilene.

Nye elbiler kommer snart med nummerskiltserien EB.
Nye elbiler kommer snart med nummerskiltserien EB. Foto: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
15. nov. 2018 - 18:14

Det selges stadig flere elbiler i Europa. I tredje kvartal ble det solgt 23 prosent flere ladbare biler enn samme periode i fjor, ifølge tall fra bilprodusentorganisasjonen ACEA.

Samtidig har salget av dieselbiler falt med 18,3 prosent. Salget av bensinbiler gikk opp med 14,7 prosent. Men i rene tall er salgsøkningen for bensinbiler klart størst.

Tallene gjelder personbiler solgt i hele EU, pluss EFTA-landene som inkluderer Norge.

I hele EU og EFTA var økningen i salget av rene elbiler 34,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Økningen i antall ladbare hybrider var til sammenligning 13,2 prosent.

En av fire elbiler solgt i Norge

Det ble solgt til sammen 44.687 elbiler i perioden. Omtrent en av fire biler ble solgt i Norge. 

I løpet av årets tre første kvartaler ble det til sammen solgt 132.944 elbiler i hele området. 23,6 prosent, altså 31.406 av bilene, ble solgt i Norge.

Se salget land for land nederst i artikkelen.

Færrest elbiler ble solgt i Hellas, hvor fasit ble 13 elbiler i løpet av tredje kvartal. Det er like mange som samme periode i fjor. Så langt i år har det blitt solgt 56 elbiler der.

Mercedes EQC er en av mange elbiler som kommer på markedet neste år. <i>Foto:  Marius Valle</i>
Mercedes EQC er en av mange elbiler som kommer på markedet neste år. Foto:  Marius Valle

Utenom Norge er det Tyskland som kjøper flest elbiler i rene tall. 7381 elbiler ble solgt i landet i tredje kvartal. Til sammenligning ble det solgt 8884 ladbare hybrider. 

Deretter kommer Frankrike med 5852 elbiler, og Nederland hakk i hæl med 5837 elbiler.

Reduksjon noen steder

Det har vært en reduksjon i salget av elbiler i flere land i tredje kvartal. Prosentmessig er nedgangen størst i Slovakia, hvor det ble solgt 19 elbiler, mot 39 i fjor, altså -51,3 prosent. I antall er reduksjonen størst i Sveits, hvor fasiten viser 46 færre elbiler i perioden.

For de tre første kvartalene har det imidelrtid ikke vært noen nedgang i noen av landene i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Til sammenligning har salget av ladbare hyfrider blitt redusert i flere land så langt i år, selv om det samlet sett har vært en markant økning i salget av ladbare hybrider.

Peanøtter sammenlignet med tradisjonelle biler

Disse tallene blir imidlertid små når man sammenligner med bensin.

I tredje kvartal ble det solgt 2.058.311 biler med bensinmotor. Så langt i år er det solgt over 6,8 millioner bensin-personbiler i Europa.

Og selv om det er en kaftig reduksjon i salget av dieselbiler, og salget bremser i så godt som alle markeder, ble det solgt 1.234.799 diesel-personbiler i tredje kvartal, og så langt i år over 4,4 millioner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.