ELBIL

Elbilen står fortsatt svakt i distriktene, ifølge Naf

I de aller mest sentrale delene av Norge er mer enn hver tredje bil en elbil. Men i mange distriktskommuner er elbilandelen under 10 prosent.

I de aller mest sentrale delene av Norge er mer enn hver tredje bil en elbil. I mange distriktskommuner er derimot elbilandelen under 10 prosent.
I de aller mest sentrale delene av Norge er mer enn hver tredje bil en elbil. I mange distriktskommuner er derimot elbilandelen under 10 prosent. Foto: Gorm Kallestad/NTB
3. mars 2023 - 07:42

– I distriktene kjører mer enn ni av ti fortsatt noe annet enn elbil. Folk i distriktene kommer til å merke at det blir dyrere både å kjøpe og bruke elbil nå, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i Naf, Norges Automobil-Forbund.

Fra januar i år ble det innført en ny vektavgift på kjøp av nye biler. Ifølge Naf treffer den elbilene spesielt hardt, siden de er tyngre enn bensin- og dieselbiler.

– Avgiftsfordelene for elbiler fases ut, og det skjer før mange i distriktene fikk nyte godt av dem, sier Braadland.

Nye tall viser at i Oslo og kommunene rundt hovedstaden er andelen elbiler på 34 prosent. Også i andre storbyer og kommunene rundt er elbilandelen høy.

I distriktskommuner som Nissedal, Vardø, Høyanger, Lurøy, Andebu og Ringebu er elbilandelen mye lavere. I disse kommunene er andelen i snitt på under 10 prosent. Det tilsvarer under halvparten av landssnittet på 21 prosent, viser tall fra OFV, Opplysningsrådet for veitrafikken, som Naf har analysert.

Bergen har landets høyeste elbilandel.
Les også

Bergen er Europas elbilhovedstad

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.