Eksplosiv vekst av internett-trusler

VERDENS MEST KJENTE HACKER: - Norske virksomheter har en naiv tro på at brannmurer skal holde hackere ute. Men hva skjer dersom hackeren har fått tak i nøkkelen? Det er så altfor lett å glemme at mennesket er det svakeste ledd innenfor informasjonsteknologi, har Kevin Mitnick uttalt til Teknisk Ukeblad. (Bilde: Trond Heggelund)
ADVARER: ¿ Vår siste sikkerhetsrapport viser at ni av ti, eller 91 prosent, av amerikanske phishing-nettsteder retter seg mot to av de største sosiale nettverksstedene, sier Hans Peter Østrem i Symantec. (Bilde: Symantec)
OPPSIKTSVEKKENDE: Her ser du hvor dataangrepene kommer fra. Legg merke til at "Innsider" i grafen til høyre er større en hva eksterne hackere har gjort. (Bilde: Symantecs sikkerhetsrapport)
UHELDIG: Norge er fortsatt største nordiske opphavsland for angrep mot europeiske datasystemer og ligger denne gang på åttendeplass i verden. USA, Storbritannia og Kina er verst, mens Slovenia gjør kometkarriere opp til 4. plass fra 36. Det skyldes sannsynligvis sterkere vekst i bredbåndsutbredelsen enn i sikkerhetstiltakene, og at kriminelle søker til land med mindre risiko for å bli tatt eller utestengt. (Bilde: Symantecs sikkerhetsrapport)
  • IT

Bakgrunnen for sikkerhetsrapporten

  • Internet Security Threat Report blir utgitt hvert halvår.
  • Denne utgaven er den trettende i rekken og omfatter perioden 1 juli -31 desember 2007.
  • Rapporten baseres på data fra over 40 000 sensorer i over 180 land og 120 millioner installertes systemer.
  • En database med mer enn 22 000 sikkerhetshull for mer enn 50 000 teknologier fra over 8 000 leverandører inngår, og Symantec overvåker dessuten drøyt 2 millioner falske e-postkontor som kun mottar spam og phishing-forsøk som kommer fra over 20 land.

Dette viser sikkerhetsselskapet Symantecs nyeste, internasjonale sikkerhetsrapport.

Sverige har mest nettkriminalitet i Norden. Norge er opphavsland for flest angrep mot nordiske datamaskiner. Nettkriminaliteten økte dramatisk i fjor. Et svart internettmarked for stjålet informasjon er i ferd med å modnes og ligner en tradisjonell økonomi.

Ikke trygg blant "venner"

– Før var det nok å unngå Internettets mørkere sider – nå er du ikke trygg blant ”venner” heller, sier Hans Peter Østrem i Symantec Norge.

Han viser til at sosiale nettverk som Facebook og lignende er særlig utsatt.

Les også: Hackere bruker Facebook

Tenk helhetlig med IT-sikkerhet

Østrem mener det er viktig å tenke helhetlig på informasjonssikkerhet og arbeide med både tekniske løsninger og brukernes holdninger.

Derfor samarbeider Symantec med blant andre Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) for at Norge ikke lenger skal være blant angrepstoppene på Internett.

Sverige er mest kriminelt

Sverige er det nordiske landet som kommer høyest i kategorien kriminell virksomhet på Internett, på 22. plass globalt.

Øvrige nordiske plasseringer er Norge på 37. plass, Danmark på 42, Finland på 57 og Island på 91 plass.

Norge er suverent størst i Norden når det gjelder angrep mot andre nordiske land.

Infisert av ondsinnet kode

Rapporten viser desusten at 50 000 datamaskiner i Norden er infisert av ondsinnet kode, som kan styres sentralt (bot-er) i hensikt å brukes i kriminelle nettverk.

27 prosent av de infiserte bot-ene finnes i Stockholm, med Oslo på andreplass med 10 prosent.

Trenden har snudd

Symantec målte og sammenlignet andelen ondsinnete og legitime dataapplikasjoner under en del av rapportperioden.

65 prosent av de 54 609 unike applikasjonene som var tilgjengelige for allmennheten ble kategorisert som ondsinnete.

Dette er første gang Symantec har målt flere ondsinnete enn legitime applikasjoner.

Les også: Verdens mest kjente hacker advarer mot hackere

Kjøper personlig info

I den skjulte nettøkonomien kjøpes og selges personlig informasjon i stor skala. For eksempel kan en identitet kjøpes for så lite som 1 amerikansk dollar, heter det i rapporten.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå