PROSJEKTER

E16 Filefjell: Vegvesenet avslutter kontrakten med Aldesa - overtar ny tunnel med mangelliste

Etter at elektroentreprenøren Aldesa har fått flere forsøk på å rette opp feilene i Rødølstunnelen,  har Vegvesenet nå valgt å avslutte kontrakten ved å overta arbeidet med mangelliste.

Rodølstunnelen er ennå ikke ferdig.
Rodølstunnelen er ennå ikke ferdig.
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
16. apr. 2020 - 08:30

På siste delstrekning på E16 Filefjell, Øye-Eidsbru, har utfordringene stått i kø. Selv om Aldesa ikke var ferdig med elektroentreprisen, har Statens vegvesen valgt å overta arbeidet med mangelliste.

Etter at Aldesa langt på vei var ferdige med den elektrotekniske delen i Rødølstunnelen var det stor spenning da Statens vegvesen kunne starte å teste sikkerhetssystemet i vinter.

– Dessverre har ikke testene vist tilfredsstillende resultat. Når Aldesa nå har fått flere forsøk på oppretting de siste ukene, uten fullgodt resultat, så har Vegvesenet valgt å avslutte kontraktsforholdet ved å overta arbeidet med mangelliste. Aldesa har frist til 30. april 2020 med å rette opp manglene. Dersom det etter den dato gjenstår mangler, som for eksempel programmering, vil disse bli utført med egne ressurser, eventuelt i kombinasjon med ny leverandør, sier prosjektleder Odd Erik Haugen på E16 Filefjell i en pressemelding.

Entreprenøren har jobbet i rundt 1,5 år med elektroinstallasjon i den 2,1 kilometer lange tunnelen.

Redningsskøyta «Kristian Gerhard Jebsen II» lette etter og gjorde funn av enkelte vrakrester etter helikopterulykken utenfor Sotra onsdag kveld. Selve vraket er fortsatt ikke funnet.
Les også

Har fortsatt ikke funnet helikoptervraket

Overtar arbeid med mangelliste

– Normalt vil det gå lengre tid å bli ferdig med en ny aktør i tunnelen, men i dette tilfellet er vi nødt til å gå for et sikrere alternativ. Siden mesteparten av det elektrotekniske arbeidet er på plass i Rødølstunnelen, har vi valgt å gå for ei overtaking i stedet for heving av kontraktsarbeidet, som kunne vært en annen løsning, sier Haugen.

Heving av kontrakten har vært vurdert tidligere, for eksempel vinteren 2019. Den gang var vurderingen at med ny entreprenør ville det ta omlag 13 måneder før trafikkåpning.  Byggherren kunne ikke «i sin villeste fantasi» se at Aldesa ikke kunne bli klar før vintersesongen 2019/ 2020, slik at man valgte å fortsette med Aldesa.

Men med heving av kontrakten vinteren 2019, ville man trolig kunne åpnet tunnelen i disse dager, innrømmer Vegvesenet i dag.

Område hvor utglindningen av elvebredden har fortsatt etter at uværet Hans sist høst forårsaket ras.
Les også

Vegvesenet: : Tar grep etter ny skredfare

Ble avvist i første runde

I tilbudskonkurransen ble den spanske entreprenøren Aldesa avvist i første omgang, slik at entreprenør nummer to på tilbudslista ble tildelt oppdraget. Etter klage fra Aldesa og nye interne vurderinger fikk prosjektledelsen tydelig råd om at anskaffelsesregelverket ikke kunne tolkes så strengt som de hadde gjort, at det i praksis bare var tilbydere med erfaring fra norske veitunneler knytta opp mot norsk vegtrafikksentral som kunne delta i konkurransen. Det var enkelt forklart hovedgrunnen for at tildelingen ble omgjort.

– Denne avgjørelsen var nok rett i forhold til Offentlig anskaffelsesregelverk, sier prosjektleder Haugen.

Samferdselsminister Jon-Ivar på vei opp trappene til Arna stasjon i Bergen, der han fortalte de fremmøtte at Arna-Stanghelle har fått innpass i kommende Nasjonal transportplan.
Les også

Tok til tårene: Nå skal «dødsveien» rustes opp for 39 milliarder

Foreløpig uklart når den kan åpnes

Statens vegvesen beklager i pressemeldingen forsinkelsen til trafikanter og naboer av E16 i Øye som sårt venter på at trafikken blir flyttet vekk fra gårdstunene.

– Det positive, når det først «har balla seg til», er at dette oppstod på en delstrekning på E16 Filefjell som har liten betydning for regulariteten over fjellet. For i forhold til trafikkavvikling og regularitet har E16 Filefjell levert godt de siste vintrene, sier Haugen.

Det blir først når vi ved månedsskiftet april/mai får oversikt over om det er mangler som må utføres av nye aktører at vi kan stipulere nærmere om tidspunkt for vegåpning. Så langt har koronasituasjonen hindra arbeidet lite, men den gjør situasjonen enda mer uklar, sier Haugen.

Fornøyde prosjektledere og byggeledere i Statens vegvesen. Fra venstre: Terje Nystrøm, John Kjeken, May Bente Hiim Sindre, Øyvind Storløkken og Tom Heldal Larsen.
Les også

Nå er bruene støpt ferdig på ny E16 over Sollihøgda

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.