NYHETER

E. Pihl & Søn er konkurs

Det danske entreprenørselskapet E. Pihl & Søn har bekjært seg konkurs. Selskapet har pågående entrepriser i Norge verdt 650 millioner kroner.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
27. aug. 2013 - 09:22

Det danske entreprenørselskapet med en omsetning i 2012 på 5,5 milliarder kr. og 2922 ansatte, klarte ikke lenger å skaffe finansiering til videre drift, og fant ingen annen utvei enn å slå seg konkurs. I en pressemelding fra selskapet heter det at de økonomiske problemene kom etter en altfor rask ekspansjon både utenlands og hjemme de siste årene, inntektsførsel av ikke realiserte krav fra tredjepart samt store reklamasjoner etter tidligere oppdrag.

Både i fjor og i år har selskapet arbeidet med å inngå avtaler med de største kreditorene, samtidig som det er blitt gjort endringer i ledelsen. Men omfattende reorganiseringer til tross; 26. august fantes det ingen andre utveier enn å bekjære E. Pihl & Søn konkurs.

 

 

Store oppdrag i Norge

Her hjemme har det danske entreprenørselskapet vært agressive de siste årene, og sikret seg flere store vegprosjekter. For øyeblikket er de hovedentreprenør på tre tunneler og veg i dagen i forbindelse med Hålogalandsbrua, E6 i Nordland, et oppdrag de fikk etter et tilbud på 375 mill. kroner. Arbeidene på Molvikhammertunnelen på fv 76 i Nordland nærmet seg slutten, en jobb på182 mill, og Hamratunnelen, fv 517 i Rogaland har en kontraktsverdi på 98,5 mill. kroner.

I tillegg har det islandske, heleide datterselskapet Istak, entreprisen på fire tunneler og veg i dagen i forbindelse med den pågående E6-utbyggingen vest for Alta.

Danskene hadde  også strekningen Hauge-Lonevåg på Osterøy hvor det blant annet var en 1,5 km lang tunnel.

-      Situasjonen er uoversiktlig og uavklart, sier prosjektsjef Stein Johansen i Statens vegvesen Region nord. Vi jobber med å kontakte bostyret for å avklare konsekvenser og videre utvikling i saken. Hva som vil skje med det enkelte anlegg kommer vi tilbake til så snart situasjonen er mer avklart.

E. Pihl & Søn er også medeier i Agder OPS Vegselskap, der de eier 15 prosent av aksjene.

 

Et av Danmarks eldste

Det er et av Danmarks eldste entreprenørselskaper som nå har gått overende. Virksomheten ble etablert i 1887, og har etter en kraftig ekspansjon de siste 20 årene vært representert i Storbritania, Afrika, Midt-Østen Caribien og USA.

Selskapet har de siste årene vært i offentlighetens søkelys i Danmark, etter en rekke tilfeller med overtredelser av arbeidsvilkårene i forhold til ansatte og underleverandører, bruk av svart arbeidskraft samt for å ha unnlatt å rapportere flere arbeidsulykker til det danske Arbeidstilsynet.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.