OLJE OG GASS

E.ON må kutte 11.000 stillinger

E.ON Ruhrgas taper milliarder på gasskontrakter med Statoil. Nå må selskapet kutte opptil 11.000 stillinger på grunn av innsparinger.
E.ON Ruhrgas taper milliarder på gasskontrakter med Statoil. Nå må selskapet kutte opptil 11.000 stillinger på grunn av innsparinger. Bilde: Shell
Maiken Ree
26. okt. 2011 - 07:04

Innen utgangen av 2015 vil E.ON AG, moderselskapet til gassgiganten E.ON Ruhrgas, redusere kostnader fra nåværende 11 milliarder euro til rundt 9,5 milliarder euro per år.

– Derfor vil mellom 9000 og 11.000 jobber, primært innen administrative funksjoner, bli påvirket i det mellomlange sjiktet. Vi vil også se på en effektivisering innen operasjonelle områder, sier informasjonssjef Adrian Schaffranietz i E.ON AG til Teknisk Ukeblad.

E.ON AG har totalt rundt 84.500 ansatte globalt, men selskapet vil ikke kommentere hvilke land eller avdelinger som blir berørt av nedskjæringene.



Feilslått innkjøpspolitikk

Grunnen til at selskapet sliter skal være den tyske regjeringens vedtak om å fase ut alle tyske atomkraftverk innen 2022. E.ON opererer seks av 17 atomkraftverk i Tyskland, og er den største investoren i atomenergi i Europa.

En annen viktig grunn til E.ONs problemer skal være selskapets feilslåtte innkjøpspolitikk. Selskapet har tapt 1 milliard euro alene bare på gasshandel i første kvartal i år. Det tilsvarer rundt 7,7 milliarder kroner.

– Som kontrast utvikler andre forretningsområder innen gass, som leting og produksjon, seg i en positiv retning, sier Schaffranietz.



Kontraktene må tilpasses

Som Statoils største kunde, har E.ON Ruhrgas inngått langsiktige gasskontrakter som følger oljeprisen. Dette har vært en standardkontrakt som har eksistert over lengre tid.

Sett i lys av endrede markedsforhold og mulighet for kjøp av gass til spot-priser, har E.ON jobbet for å få forandret den innkjøpsavtalen de har med Statoil.

– De langsiktige kontraktene må tilpasses de nye markedsbetingelsene. Dette går for både prisnivået, prisknagging og mekanismer innen prisjustering, sier Schaffranietz.

Store avvik

I dag er det to ulike prissystemer for gass. Hittit er gassprisen bestemt i langsiktige kontrakter, der prisen har fulgt oljeprisen slavisk. Disse kontraktene har ofte en varighet på opptil 25 år.

Produksjon av gass flere steder i verden, og muligheten til å kjøpe nedkjølt gass har ført til at spotmarkedet for gass har helt andre priser enn de langsiktige kontraktene.

I tillegg har gassprisen falt langt mer enn oljeprisen de siste årene.

Les mer: Ingen gass-løfter fra Statoil

Gasspris avgjør Skogns skjebne

Vil ikke kommentere

Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer taper gasselskapene som har bundet seg opp mot langsiktige gasskontrakter oppimot 100 millioner euro per måned.

Statoil er ordknappe ved spørsmål om de er villige til å endre de langsiktige kontraktene med E.ON Ruhrgas.

– Dette er forhold knyttet til langsiktige kontrakter, hvor vi har prisgjennomgangsdiskusjoner som adresserer alle typer kommersielle spørsmål. Vi vil ikke kommentere detaljer om dialog vi har med våre kunder, sier informasjonssjef Morten Eek i Statoil.

Avhenger av politikken

Ifølge tyske gasseksperter vil energiselskapenes konkurranseevne i større grad være et resultat av deres innkjøpspolitikk.

E.ONs konkurrent, VNG, har bestemt seg for å kapre en del av E.ONs hjemmemarked. VNG er nemlig ikke i like stor grad som E.ON bundet opp til de langsiktige gassavtalene.

Derfor kan selskapet kjøpe og selge gass til en lavere pris.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.