IT

DSB ber om risikoanalyse etter kabelbrudd

DSB reagerer på at telenettet, definert som «kritisk infrastruktur», kan bli slått ut så lett.
DSB reagerer på at telenettet, definert som «kritisk infrastruktur», kan bli slått ut så lett. Bilde: Espen Zachariassen
24. mai 2011 - 11:22

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) reagerer på at store deler av telenettet, kritisk infrastruktur, kunne bli slått ut av to kabelbrudd på Østlandet mandag.

Les også: To feil på 7 minutter slo ut telenettet

Må ha planer

– Vi har tatt kontakt med impliserte i denne saken og bedt om en konsekvens- og risikoanalyse, sier avdelingsdirektør for utredning og nasjonal beredskap, Per Kristen Brekke i DSB.

Han stiller seg undrende til at så vidt små feil kan slå ut systemer på den måten som mange opplevde mandag.

– En må være tydelig på at man har tanker og planer i tilfelle viktig infrastruktur blir borte for kortere eller lengre tidsrom, sier Brekke med en klar oppfordring til de ulike aktørene om å gjennomgå egne rutiner.

To kabelbrudd på Østlandet slo ut telenettet i sju fylker og lammet flytrafikken nordover fra Trondheim fra tidlig mandag og utover ettermiddagen.

Avventer rapport

Post- og teletilsynet har vært i kontakt med Telenor og avventer en rapport om hendelsen

– Vi har bedt om en rapport som vi får innen fredag. Da vil vi vite mer om det som gikk så galt mandag, sier informasjonsdirektør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Post- og teletilsynet til NTB.

Hun mener det er alvorlig at en stor del av landet blir slått ut på grunn av to kabelfeil.

– Jeg er overrasket over at det gikk så galt når vi tross alt vet at det er gode systemer ute og går, sier hun.

Dobbel fiberfeil

En gravemaskin og et tre kuttet hver sin telekabel og førte til at tusenvis av telefonkunder over store deler av landet var uten dekning mandag. Mobildekningen i Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark var mandag ettermiddag og tidlig kveld sterkt svekket, mens mobilbrukere i trøndelagsfylkene og i Sogn og Fjordane også hadde store problemer med å komme gjennom.

Kabelbruddene fikk også konsekvenser for flytrafikken. Telenors problemer førte nemlig til at kontrollsentralen i Bodø mistet telefonforbindelsen, noe som gjorde at flere avganger nord for Trondheim ble midlertidig innstilt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.