NYHETER

Drone til landmåling

Ubemannede fly inntar nå også landmålingsbransjen. Dermed kan orthofotografering og masseberegning gjennomføres til lavere kostnader.

Dronene å bli så populære,  at det belgiske selskapet Gatewing nå må utvide produksjonskapasiteten for å dekke etterspørselen.
Dronene å bli så populære, at det belgiske selskapet Gatewing nå må utvide produksjonskapasiteten for å dekke etterspørselen.
4. juni 2012 - 09:06

Teknisk info om Gatewing X100

  • Mindre enn 2 kg
  • 1m vingespenn
  • Fly høyde opp til 750 m
  • Rekkevidde 5 km
  • Dekker 1,5 km2 i løpet av 30 min ved 100 m fly høyde

Ubemannede fly systemer (Unmanned Arial System- UAS) er en  teknologisk nyvinning som også tas i bruk innen oppmåling/kartlegging. F. eks kan slike fly brukes ved innhenting av data før anbud, for å dokumentere fremdrift på anlegget, eller der stat eller kommuner ønsker innmålt/dokumentert kart over bebyggelse eller infrastruktur.

 

Allsidig bruksområder

Ubemannede fly kan også brukes der det også kan være vanskelig å komme til for å få målt,  der det er farlig å komme til, eller dersom en trenger oversikt over og eller ønsker å få beregnet masser eller tilgjengelige ressurser og orthofoto. 

Systemet har allerede rukket å bli så populært at det belgiske selskapet Gatewing,  nå må utvide produksjonskapasiteten for å dekke etterspørselen.

Gatewing ble nylig kjøpt opp av Trimble, som er en ledende leverandør av posisjoneringsutstyr, og her hjemme forhandles det av Norgeodesi AS.

 

 

Billigere enn vanlige flyfoto

Gatewing X100 kan fly i relativt lave høyder 80-90m og i vindhastigheter opptil 65km\t, som gjør at en kan utføre oppdrag nærmest til enhver tid. Vanlige flyfoto må nødvendigvis tas på skyfrie dager eller under skydekket noe som reduserer antall mulige dager for slike oppdrag og faren for at oppdrag må avbrytes grunnet endrede forhold er alltid til stede, noe som medfører store kostnader.

Med en UAS som en opererer uten mannskap,  blir kostnadene holdt til ett minimum, og som regel kan alltid oppdraget gjennomføres. Kostnadene blir uansett vesentlig lavere enn ved vanlige flyflyfoto.

 

Knivskarpe foto

I tillegg oppnår en knivskarpe orthofoto uten synlige «skjøter» og terrengmodeller med gjennomsnittlig nøyaktighet ved flygning i 150 m høyde på 2-4 cm i horisontal og 10-Drone-flyet er i hel automatisert, både lette, selve flygningen og landingen, slik at dette kan nærmest hvem som helst operere. Med sin lave investerings og driftskostnad kostnad gjør den ideell for oppfølging og status kontroll av anleggsprosjekter.

Norgeodesi AS står for kurs og opplæring på dette produktet i Norge, men for å ta dronen i bruk må det søkes om flygelisens og lisens for å få lov å ta bilder med UAS.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.