– Drastiske endringer i livsstil

– Drastiske endringer i livsstil
MANGLER ENERGI: Japanske tjenestemenn sjekker et barn for stråling etter evakueringen fra Fukushima-området. Nå advarer regjeringen mot kraftig energimangel. Det kan bety rasjonering hele sommeren, og en drastisk endring av livsstilen i landet. Bilde: Reuters

Japan kommer til å slite med kraftig energimangel i sommer, ifølge en redegjørelse fra statsministerens talsmann Yukio Edano i dag tidlig japansk tid.

«Det kan bli et stort gap mellom tilbud og etterspørsel av kraft i sommer,» skriver den japanske regjeringen i en oppsummering på sin Facebook-side.

Regjeringen vil nå legge frem en plan for å sikre energi til de viktigste aktivitetene i landet. Denne skal legges frem innen midten av april.

Les også: Strømprisen går opp

Må endre livsstil

«Ifølge denne planen kan industrielle og kommersielle virksomheter og folks livsstil måtte endres drastisk,» skriver regjeringen.

Energiselskapet Tepco forsyner Tokyo og flere andre fylker med strøm, og maksimum effekt om sommeren er 55 gigawatt (GW). Selskapet kan bare levere 46,5 GW. Dermed blir det rullerende utkobling, altså rasjonering, i sommer. Det skriver Kyodo News.

Dette vil påvirke både befolkning og industri og kan gi betydelige ringvirkninger for japansk eksport av varer.

Les også: Bilfabrikker holdes stengt

Ber folk evakuere frivillig

Samtidig legger regjeringen nå opp til at folk like utenfor evakueringssonen rundt Fukushima-kraftverket skal få opplæring i hva de skal gjøre hvis de vil bli der. Matutdelingen trappes også opp. Folk bes om å være inne.

Regjeringen utelukker ikke at de som bor mellom 20 og 30 kilometer unna kraftverket kan bli tvangsevakuert, og bad i dag folk om å evakuere frivillig.

De understreker at dette ikke vil skje fordi strålingen har økt, men fordi det er vanskelig å skaffe nok forsyninger inn til området.

Mer informasjon

Regjeringen understreker også at de har instruert ulike myndigheter om å komme med informasjon raskt og nøyaktig, inkludert negativ informasjon. Også kjernekraftselskapet Tepco skal komme med informasjon umiddelbart, ifølge en redegjørelse i ettermiddag japansk tid.

Tepco og regjeringen skal kompensere bønder som taper på begrensninger i salget av landbruksprodukter. Det vil ta tid før rammeverket for dette er på plass. Landbruksdepartementet i Japan vil ordne dette med midlertidige lån til bøndene.

Les også:

Nye mulige skader ved japansk atomanlegg

Høy radioaktivitet påvist på flere personer

Strålingen har nådd Norge

– Ikke dropp atomkraften

– Norge øker strålingsfrykten

– Fukushima ingen atomkatastrofe

Les mer om: