OLJE OG GASS

Drastisk innsparing splitter Ruhrgas

Både E.ON og VNG er i hardt vær på grunn av langsiktige gasskontrakter inngått med blant annet Statoil. Nå må E.ON selge gassrørledninger og slå sammen selskaper for å klare innsparingene.
Både E.ON og VNG er i hardt vær på grunn av langsiktige gasskontrakter inngått med blant annet Statoil. Nå må E.ON selge gassrørledninger og slå sammen selskaper for å klare innsparingene. Bilde: Håkon Jacobsen
Maiken Ree
31. okt. 2011 - 13:51

E.ON slår samme strøm- og gasshandelen, og konkretiserer dermed planene om å splitte datterselskapet Ruhrgas.

Sammenslåing

Ledelsen i selskapet skal jobbe med en sammenslåing av E.ON Energy Trading og Ruhrgas. I første omgang blir de slått sammen ved personalunion, men Financial Times Deutschland mener det kan være første steg på veien mot en juridisk union.

Det kan enten bli dannet et nytt selskap, eller at de to blir slått sammen. Dermed konkretiserer E.ON planene om å dele opp Ruhrgas.

Ifølge en epost fra den norske ambassaden i Berlin vurderer også selskapet å selge et 12.000 kilometer langt gassrørledningsnettverk.

– Det hersker stor usikkerhet blant de ansatte i konsernet, som frykter for sine arbeidsplasser, skriver ambassaden.

Kutter 11.000 stillinger

Tidligere i høst har ledelsen i E.ON annonsert at de vil sette i gang store sparetiltak, ved å blant annet kutte mellom 9.000 og 11.000 stillinger.

Selskapet har tapt en milliard euro alene på gasshandel i første kvartal i år. Mye av tapet skyldes de dyre gasskontraktene som selskapet har inngått med blant annet Statoil.

– Som kontrast utvikler ander forretningsområder innen gass, som leting og produksjon, seg i en positiv retning, sier en pressetalsperson i E.ON til Teknisk Ukeblad.

Krever justering i kontrakter

Nok et tysk selskap som har inngått langsiktige gasskontrakter er VNG.

Selskapets styreleder, Michael Ludwig, sier til Teknisk Ukeblad at det europeiske gassmarkedet har endret seg fundamentalt de siste årene, og krever derfor en endring i kontraktsvilkårene.

– Vi er for tiden i diskusjoner med våre kontraktsmotparter, blant andre Statoil, for å finne frem til løsninger som reflekterer disse endringene. For at vi fortsatt skal lykkes med salg av norsk gass på det europeiske markedet, må det raskt finne sted en justering av de langsiktige kontraktene, skriver Ludwig i en epost til TU.

Kommenterer ikke detaljer

Statoil har tidligere ikke ønsket å kommentere de langsiktige kontraktene med de tyske gassimportørene.

– Dette er forhold knyttet til langsiktige kontrakter, hvor vi har prisgjennomgangsdiskusjoner som adresserer alle typer kommersielle spørsmål. Vi vil ikke kommentere detaljer om dialog vi har med våre kunder, sa Morten Eek, informasjonssjef i Statoil, til TU for kort tid siden.

Understreker alvoret

Meldingene om salget av rørledningsnettverket og sammenslåingen av de to divisjonene understreker alvoret i situasjonen, mener ambassaden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Mange av endringene trer i kraft allerede i slutten av september, og viser at tidspress er en viktig faktor. Dette skaper stor usikkerhet og frustrasjon blant de ansatte, som går en usikker tid i møte. Opptil 11000 arbeidsplasser skal fjernes internasjonalt. Dette ble understreket i forrige uke, da det ble klart at antallet ansatte i E.ONs hovedkvarter i Dusseldorf skal reduseres med 40-50 prosent, skriver ambassaden.

Spareplanene kalles internt "Eon2.0", og innebærer innsparing av 1,5 milliarder euro årlig frem til 2015.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.