T2

Dra på virtuell Norgesferie

VIRTUELT: Nå trenger du ikke engang dra til Lofoten for å få en opplevelse av det vakre landskapet.
VIRTUELT: Nå trenger du ikke engang dra til Lofoten for å få en opplevelse av det vakre landskapet. Bilde: Colourbox
Morten Gulden
11. okt. 2009 - 10:59

Movinpics

  • Firmaet består av 2,25 ansatte.
  • Selskapet er delfinansiert av Telenor Ventures, hvor ideen og satsningen har sitt utspring.
  • De to gründerne møttes da de jobbet for Telenor R&D. Arve Meisingset oppfant selve konseptet. Movinpics har patentert ideen i Europa. Selskapet er finansiert av gründerne i tillegg til Telenors Ventures aksjepost.
  • Prosjektet har også støtte fra Innovasjon Norge.

Hjemmeside: www.movinpics.com

Forretningsmodell

For Movinpics er den egenutviklede programvaren bak Virtuelle Reiser noe de ser for seg å benytte til mange forskjellige oppgaver.

De vil være en tjenesteleverandør til de som ønsker å utnytte verktøyet, foreløpig med fokus på kultur og opplevelse.

Men selskapet har også visjoner og ønsker om å se på andre segmenter.

For eksempel ser de for seg online kart- og katalogtjenester, stedbaserte tjenester og turistportaler. Løsningen vil kunne også brukes av aktører som har behov for å kartlegge veistrekninger med tanke på optimal utnyttelse av veitransport.



Lav båndbredde

Installasjonen er ikke bare tilgjengelig på Norsk Telemuseum. Du kan prøve den på internett.

Det kan du gjøre fra de aller fleste PC-er. Siden løsningen er basert på stillbilder og ikke video er båndbreddekravet beskjedne 500 kbit/s.

Den virtuelle reisen i Lofoten finner du på www.telemuseum.no

Vi har vært med på åpningen av den 22 mil lange VR-reisen det norske firmaet Movinpics har utviklet.

Det ble et positivt møte med en spennende ny tjeneste.



Miniutvikler med megaløsning

For Christian Opdal Eid, Daglig leder i Movinpics, var lanseringen en viktig milepel.

– Som et lite selskap som prøver å ta ny teknologi ut i markedet er vi avhengige av at vi har entusiaster rundt oss. Vi ser dette som en spennende måte å presentere steder og virksomheter på. Men vi er avhengige av at de kommer til oss. Vi håper nå at folk begynner å se på løsningen, sier Opdal Eid.



Erstatter ikke ferie

Å reise på en dataskjerm er naturligvis ikke det samme som å besøke ekte natur. Men det er heller ingen kjedelig opplevelse. Og Movinpics' teknologi er avansert.

Løsningen er fundert på stillbilder. Ett hver 20. meter (hver andre meter for innendørspresentasjoner). Sammen med lokasjonsdata er det nok til at en virtuelt reisende kan navigere gjennom store områder. Omtrent som i et dataspill.

Selv om naturen rundt deg er frosset i stillbilder, med ganske store glipper mellom dem, ser selve bevegelsene du foretar deg overraskende glatte ut.

Jukser

Den javabaserte klienten mottar stillbildene, og interpolerer mellom dem slik at du ender opp med noe som ligner mer på video enn et lysbildeshow.

Du kan reise, variere hastighet, svinge i kryss, ta u-sving hvor som helst og få informasjon på mange forskjellige måter mens du reiser.

– På kort sikt vil vi utvide bruken av tjenesten innenfor kultur, opplevelse og turisme. Slik at flere som har noe de ønsker å vise frem vil bruke vår tjeneste, og ikke minst være med å forme tjenesten videre. Både brukergrensesnitt og totalopplevelse.



INTRODUKSJN: Christian Opdal Eid introduserer Virtuelle Reiser for fullsatt auditorium på Teknisk Museum.

Bedre enn Google

– Hva skiller deres løsning fra Google Street View?

– Det er først og fremst at med Street View står brukeren på et gitt punkt og kan se seg rundt. For å bevege deg må du hoppe til neste punkt. Vi bruker reisemetaforen, du kan reise, regulere hastigheten som ved en bil og du kan gjøre det raskt. En annen forskjell er bildene, vi bryr oss ikke om å se opp i lufta. Det vi ønsker å se er veien gjennom retningen du beveger deg, og at du kan svinge inn på hvilke veier du selv ønsker som om du kjører en bil. Det er noe annet enn å klikke på store kulefotoer, sier Eid.

Virtuelle reiser lages med helt vanlig kommersielt tilgjengelig utstyr, man kan ta bildematerialet selv uten store investeringer.

– Du trenger ikke investere i Star Wars-utstyr for å ta opp materialet. Dette krever ikke Google Street Views proprietære kameraer gliser Opdal Eid.

Det kan gjøre tjenesten attraktiv selv for små museer og andre som har lyst til å vise frem en interaktiv utstilling virtuelt. Komplett med veien frem til lokasjonen.

Store vyer

Et mulig alternativ for bildefangst er Statens Vegvesen.

– Veibanken som vegvesenet sitter på er basert på bilder hver 20. meter, og de oppdateres hvert år. Kanskje ikke alle veier i Norge, men i hvert fall europaveier, riks- og fylkesveier. De har kanskje litt dårlig datakvalitet, men dette er en typisk aktør som ville hatt stor nytte av våre løsninger. Vi kan sy sammen dataene til reiser og overlegge mye annen interessant informasjon virtuelt, forteller Opdal Eid.

FRA VENSTRE: Tobias Messenbrink (Norsk Telemuseum), Christian Opdal Eid (Movinpics), Hung Xuan Ho (Movinpics), Laila Andersen (Norsk Telemuseum) og Arve Meisingset (Telenor R&I).

Fornøyd museum

– Vi er kjemperfornøyde! Dette har vi veldig tro på.

Laila Andersen i Norsk Telemuseum stråler på åpningsseremonien.

– Dette er en måte å ta vare på samtiden på. Også i årene fremover.

– Vi begynte på prosjektet sammen med Movinpics på slutten av 2008. Det ville gått raskere hvis vi hadde hatt dedikerte stillinger. En slik jobb som vi har lansert i dag ville tatt kortere tid, i og med at vi måtte lage veien mens vi gikk. Spesielt har vi jobbet med brukergrensesnittet. Det aller viktigste er at det er enkelt, siden dette skal stå som en utstilling.

I fremtiden vil Norsk Telemuseum ha mer.

– Vi har utstillinger over hele landet. To av disse i Lofoten kan du nå se på nett. Hvis Movinpics tar for seg andre deler av landet kan vi henge oss på i Rørvik, i Hammerfest, i Trondhjem, og andre steder hvor vi har utstillinger. Vi håper at vi kan få til en kulturreise gjennom hele Norge. Det hadde vært kjempemorsomt.

Les mer om: