T2

Dra på virtuell Norgesferie

VIRTUELT: Nå trenger du ikke engang dra til Lofoten for å få en opplevelse av det vakre landskapet.
VIRTUELT: Nå trenger du ikke engang dra til Lofoten for å få en opplevelse av det vakre landskapet. Bilde: Colourbox
Morten Gulden
11. okt. 2009 - 10:59
Vis mer

Vi har vært med på åpningen av den 22 mil lange VR-reisen det norske firmaet Movinpics har utviklet.

Det ble et positivt møte med en spennende ny tjeneste.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim


Miniutvikler med megaløsning

For Christian Opdal Eid, Daglig leder i Movinpics, var lanseringen en viktig milepel.

– Som et lite selskap som prøver å ta ny teknologi ut i markedet er vi avhengige av at vi har entusiaster rundt oss. Vi ser dette som en spennende måte å presentere steder og virksomheter på. Men vi er avhengige av at de kommer til oss. Vi håper nå at folk begynner å se på løsningen, sier Opdal Eid.Erstatter ikke ferie

Å reise på en dataskjerm er naturligvis ikke det samme som å besøke ekte natur. Men det er heller ingen kjedelig opplevelse. Og Movinpics' teknologi er avansert.

Løsningen er fundert på stillbilder. Ett hver 20. meter (hver andre meter for innendørspresentasjoner). Sammen med lokasjonsdata er det nok til at en virtuelt reisende kan navigere gjennom store områder. Omtrent som i et dataspill.

Selv om naturen rundt deg er frosset i stillbilder, med ganske store glipper mellom dem, ser selve bevegelsene du foretar deg overraskende glatte ut.

Jukser

Den javabaserte klienten mottar stillbildene, og interpolerer mellom dem slik at du ender opp med noe som ligner mer på video enn et lysbildeshow.

Du kan reise, variere hastighet, svinge i kryss, ta u-sving hvor som helst og få informasjon på mange forskjellige måter mens du reiser.

– På kort sikt vil vi utvide bruken av tjenesten innenfor kultur, opplevelse og turisme. Slik at flere som har noe de ønsker å vise frem vil bruke vår tjeneste, og ikke minst være med å forme tjenesten videre. Både brukergrensesnitt og totalopplevelse.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

INTRODUKSJN: Christian Opdal Eid introduserer Virtuelle Reiser for fullsatt auditorium på Teknisk Museum.
INTRODUKSJN: Christian Opdal Eid introduserer Virtuelle Reiser for fullsatt auditorium på Teknisk Museum.

Bedre enn Google

– Hva skiller deres løsning fra Google Street View?

– Det er først og fremst at med Street View står brukeren på et gitt punkt og kan se seg rundt. For å bevege deg må du hoppe til neste punkt. Vi bruker reisemetaforen, du kan reise, regulere hastigheten som ved en bil og du kan gjøre det raskt. En annen forskjell er bildene, vi bryr oss ikke om å se opp i lufta. Det vi ønsker å se er veien gjennom retningen du beveger deg, og at du kan svinge inn på hvilke veier du selv ønsker som om du kjører en bil. Det er noe annet enn å klikke på store kulefotoer, sier Eid.

Virtuelle reiser lages med helt vanlig kommersielt tilgjengelig utstyr, man kan ta bildematerialet selv uten store investeringer.

– Du trenger ikke investere i Star Wars-utstyr for å ta opp materialet. Dette krever ikke Google Street Views proprietære kameraer gliser Opdal Eid.

Det kan gjøre tjenesten attraktiv selv for små museer og andre som har lyst til å vise frem en interaktiv utstilling virtuelt. Komplett med veien frem til lokasjonen.

Store vyer

Et mulig alternativ for bildefangst er Statens Vegvesen.

– Veibanken som vegvesenet sitter på er basert på bilder hver 20. meter, og de oppdateres hvert år. Kanskje ikke alle veier i Norge, men i hvert fall europaveier, riks- og fylkesveier. De har kanskje litt dårlig datakvalitet, men dette er en typisk aktør som ville hatt stor nytte av våre løsninger. Vi kan sy sammen dataene til reiser og overlegge mye annen interessant informasjon virtuelt, forteller Opdal Eid.

FRA VENSTRE: Tobias Messenbrink (Norsk Telemuseum), Christian Opdal Eid (Movinpics), Hung Xuan Ho (Movinpics), Laila Andersen (Norsk Telemuseum) og Arve Meisingset (Telenor R&I).
FRA VENSTRE: Tobias Messenbrink (Norsk Telemuseum), Christian Opdal Eid (Movinpics), Hung Xuan Ho (Movinpics), Laila Andersen (Norsk Telemuseum) og Arve Meisingset (Telenor R&I).

Fornøyd museum

– Vi er kjemperfornøyde! Dette har vi veldig tro på.

Laila Andersen i Norsk Telemuseum stråler på åpningsseremonien.

– Dette er en måte å ta vare på samtiden på. Også i årene fremover.

– Vi begynte på prosjektet sammen med Movinpics på slutten av 2008. Det ville gått raskere hvis vi hadde hatt dedikerte stillinger. En slik jobb som vi har lansert i dag ville tatt kortere tid, i og med at vi måtte lage veien mens vi gikk. Spesielt har vi jobbet med brukergrensesnittet. Det aller viktigste er at det er enkelt, siden dette skal stå som en utstilling.

I fremtiden vil Norsk Telemuseum ha mer.

– Vi har utstillinger over hele landet. To av disse i Lofoten kan du nå se på nett. Hvis Movinpics tar for seg andre deler av landet kan vi henge oss på i Rørvik, i Hammerfest, i Trondhjem, og andre steder hvor vi har utstillinger. Vi håper at vi kan få til en kulturreise gjennom hele Norge. Det hadde vært kjempemorsomt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.