OLJE OG GASS

Dommer i Statoil-sak var inhabil

Biofuel-gründere vant rettssak mot staten.

Gründerne bak Biofuel AS ville satse på produksjon av biodrivstoff i Afrika. De saksøkte Statoil etter at selskapet ikke lenger ville være med på å finansiere prosjektet.
Gründerne bak Biofuel AS ville satse på produksjon av biodrivstoff i Afrika. De saksøkte Statoil etter at selskapet ikke lenger ville være med på å finansiere prosjektet. Bilde: Biofuel
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
26. juni 2015 - 12:52

Oslo tingrett slår fast at dommerfullmektig Lars Ole Sikkeland i Stavanger tingrett var inhabil da han håndterte en sak der Statoil var saksøkt for ærekrenkelser.

Gründerne av Biofuel AS har dermed vunnet på et sentralt punkt i saken de anla mot Staten.

Årsaken var at dommerfullmektigen fikk stilling som advokat i Statoil, samtidig som han håndterte rettstvisten mellom Statoil og gründerne i Biofuel AS.

Les også: Statoil ansatte dommeren i egen korrupsjonssak

Krenket menneskerettighetene

Tingretten slår fast at Staten krenket gründernes rettigheter til uavhengig domstolsbehandling, slik det kommer frem i artikkel seks i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Gründerne, som selv prosederte saken for Oslo tingrett, krevde også over 2,6 millioner kroner i erstatning. De vant ikke gjennom med dette kravet.

Britisk detektivbyrå

Steinar Kolnes og Arne Helvig, samt Finn Byberg, startet i 2007 selskapet Biofuel AS, som blant annet var involvert i et prosjekt med dyrking av jatropa-planter i Ghana for produksjon av biodiesel.

Teknisk Ukeblad omtalte I gang med produksjon av bioolje i 2009.

Statoil inngikk i 2008 en intensjonsavtale om å gå inn med kapital i selskapet. Et av vilkårene var en gjennomgang av selskapet, såkalt Integrity Due Diligence. Et britisk detektivbyrå ble brukt til dette, og rapporten fra byrået inneholdt påstander om at en ikke navngitt person ble betalt for å innhente ghanesiske myndigheters tillatelse til jatropa-prosjektet.

I 2009 bestemte Statoil seg for ikke å investere i prosjektet. Selskapet som var hyret for å skaffe investorer til Biofuel, varslet at de ville trekke seg dersom ikke korrupsjonsmistanken ble sjekket ut.

Etter dette anmeldte Biofuel-gründerne Statoil for ærekrenkelse. Saken ble henlagt, men gründerne saksøkte deretter Statoil. Hos Stavanger tingrett havnet etterhvert saken på bordet til en dommerfullmektig, som mens han håndterte saken, fikk en stilling hos Statoil som advokat.

Rettssaken ble avvist i Stavanger tingrett i 2012, hvor Lars Ole Sikkeland var ansvarlig dommer.

Ikke rettskraftig

Hverken Regjeringsadvokaten eller Justisdepartementet vil svare på hvorvidt dommen blir anket. Regjeringsadvokat Marius Emberland svarer i en epost at han registrer at det er kommet dom i saken, og viser til Justisdepartementet for kommentarer.

– Departementet kan ikke kommentere på en dom som ikke er rettskraftig, svarer kommunikasjonsavdelingen i Justisdepartementet i en epost.

Dommen ble avsagt fredag og er ikke rettskraftig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Gründere vil anke

Biofuel-gründer Ove Martin Kolnes varsler at de kommer til å anke dommen.

– For min del, så vant vi. Vi har fått Staten Norge dømt for budd på menneskerettighetene, sier Ove Martin Kolnes til Teknisk Ukeblad.

Han legger til at for de to andre gründerne er det en seier med bismak, fordi det ikke gir noen økonomiske konsekvenser å bryte menneskerettighetene.

– Dommen viser at dersom man går man til sak ved en norske domstoler, kan man ikke være garantert at minstekravene til en rettferdig rettsak er oppfylt.

Han mener dommen innebærer at man må ta samme forholdsregler ved norske domstoler og sjekke dommernes bakgrunn og forbindelser som de allerede gjør ved domstoler i afrikanske land.

Kolnes forteller at de fortsetter biodrivstoffsatsingen i Ghana, men at det er vanskelig å skaffe investorer etter korrupsjonspåstandene.

Les også:

Aker Solutions-topp: – Jeg frykter ingenting  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.