SAMFERDSEL

Eksperter: Dødsskred ble utløst av arbeidet med ny vei

Jordskredet i Hennset i Heim kommune i september ble utløst av arbeidet med ny E39, ifølge en ekspertgruppe. En kvinne i 80-årene omkom i skredet.

Et ras traff fredag 2. september et hus i Valsøyfjorden i Heim kommune i Trøndelag. En kvinne i 80-årene omkom.
Et ras traff fredag 2. september et hus i Valsøyfjorden i Heim kommune i Trøndelag. En kvinne i 80-årene omkom. Foto: Kåre Hendset/NTB
12. des. 2022 - 12:15

Utbyggingen av E39 har utilsiktet ledet vann fra en bekk og til skredområdet, ifølge rapporten. I tillegg hadde juli måned vært særdeles våt.

– Kvelden 2. september ble det i forbindelse med anleggsarbeidet flyttet masse. Dette førte til at det ble en overbelastning av skråningen med de bløte løsmassene. Disse to tingene sammen førte til at skredet ble utløst, sier Lars Andresen i Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Han leder ekspertgruppa som har sett på årsaken til skredet.

– Her har ekspertgruppa gjort et godt og grundig arbeid. Det er viktig at vi forstår hva som skjedde, slik at vi kan lære av det for å unngå at det skjer igjen. Funnene i rapporten er også i tråd med Statens vegvesens egne vurderinger, sier prosjektdirektør Ove Nesje i Statens vegvesen, som fikk overlevert rapporten mandag.

Raset gikk over E39 ved Hennset. <i>Foto:  Emilie Sørsdal / NTB</i>
Raset gikk over E39 ved Hennset. Foto:  Emilie Sørsdal / NTB

Skredet gikk på kvelden fredag 2. september. Det var om lag 200 meter langt og 20 meter bredt. 85 år gamle Bjørg Hendset døde da raset tok huset hennes. Gravearbeidet pågikk rundt 50 meter ovenfor huset.

Kvinnen hadde besøk av slekt og venner da skredet rammet. En toåring ble innesperret i huset, men ble reddet ut etter vel tre timer.

Skredet ble mest sannsynlig utløst av en kombinasjon av vann på avveie og overbelastning av skråning, skriver ekspertgruppen. <i>Foto:  Bertelsen & Garpestad</i>
Skredet ble mest sannsynlig utløst av en kombinasjon av vann på avveie og overbelastning av skråning, skriver ekspertgruppen. Foto:  Bertelsen & Garpestad
Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.