KLIMA

DNV utreder tsjekkisk CO2-bombe

OMSTRIDT: Kjøletårnene ved Prunerov II-kullkraftverket ved den nordtsjekkiske byen Chomutov.
OMSTRIDT: Kjøletårnene ved Prunerov II-kullkraftverket ved den nordtsjekkiske byen Chomutov. Bilde: Scanpix
Leif Hamnes
9. feb. 2010 - 14:38

En planlagt utvidelse av det beryktede tsjekkiske kullkraftverket Prunerov II har skapt internasjonale problemer for Tsjekkias regjering.

I dag er det klart at Det Norske Veritas har fått oppdraget fra Tsjekkias miljøverndepartement med å kartlegge miljømessige konsekvenser av en eventuell modernisering og utvidelse.

Mikronesia-protest

Det omstridte anlegget drives på lignitt (brunkull), den mest forurensende og minst energieffektive typen, og regnes som en verdens største enkeltstående industrielle CO 2-utslippskilder.

Frykten for CO 2-relaterte klimaendringer og havstigning har fått den ekstremt lavtliggende stillehavsstaten Mikronesia til å regne Prunerov-anleggets videre skjebne som en direkte motsats til Mikronesias videre eksistens.

En offisiell statlig protest ble derfor lagt inn fra Mikronesia da det i desember ble kjent at det tsjekkiske selskapet CEZ planlegger å forlenge livsløpet til tre av blokkene ved Prunerov II.

Hurtigarbeid

Saken har også medført et sterkt innenrikspolitisk press mot Tsjekkia fra miljøbevegelsen i landet.

Ifølge Reuters uttalte regjeringen i januar at den ville kreve en «uavhengig, internasjonal gransking» før utvidelsesplanene ville bli tillatt. Dette oppdraget har nå altså gått til DNV, og med kort tidsfrist.

Sluttrapport skal avgis allerede i mars, går det fram av DNVs egen pressemelding, hvor også oppdragsdetaljene er mer utførlig beskrevet.

Informasjonssjef Eva Halvorsen i DNV opplyser til tu.no at det tsjekkiske miljøverndepartementet har ønsket å ta seg av eventuelle medieuttalelser i saken.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.