Da DNB Eiendom nylig inviterte til informasjonsmøte om boligprosjektet Tordenskiolds hage, var det første gang et boligprosjekt ble presentert med AR (augmented reality – utvidet virkelighet) i Norge. På tampen av 2018 var Mesterhus og Block Watne ute med AR-markedsføring av eneboliger, utviklet av norske Pointmedia, men DNB og svenske Wec 360 er først med et helt boligprosjekt i dette formatet.
Tordenskiolds Hage består av sju blokker à fire etasjer som skal bygges i bydelen Lade nord i Trondheim. Det er det svenske selskapet Wec 360 som har laget de tredimensjonale visningene.
– Vi bruker AR til utendørsmodellene for å gi en opplevelse av størrelsen og beliggenheten til de ulike byggene og gårdsrommene. VR bruker vi til å vise hvordan de enkelte leilighetene vil se ut innvendig. Det er jo ingenting som er bygget ennå, sier Vegard Westergård, salgssjef for Wec 360 i Norge.
Mens alt du ser i VR er datagrafikk, er AR et eksempel på mixed reality, altså at du kan se 3D-modellene sammen med virkeligheten du befinner deg i. AR-modellene Wec har laget til Tordenskiolds hage, krever ikke briller, men kan lastes opp og vises på mobil eller nettbrett – alle enheter med berøringsskjerm.
Unngå hvite flater
Da TU Bygg testet løsningen, støtte vi på problemer da vi forsøkte å projisere modellen på skrivebordet. Det gikk bedre på gulvet, hvor det ligger et grønnspettet teppe.
– Det er fordi skrivebordet ditt er blankt og hvitt. AR-utløsere er avhengige av litt farge eller en tekstur på overflaten, nettopp fordi AR kommuniserer med omgivelsene, forklarer Westergård.
– Det beste er en bardisk eller et høyt bord, så slipper du å bøye deg så mye, råder han.
Nederst i artikkelen kan du se video og eksempler på de nye 3D-visningene.
Sveip fra byggeplass til ferdig bygg
Etter et par skjermberøringer har du 3D-modellen fremfor deg og kan klype og sveipe deg rundt de nye byggene i Trondheim. Det gir et helt annet inntrykk enn vanlige annonseillustrasjoner.


Westergård viser villig fram påkostede AR-modeller fra Sverige og andre land. Store utendørsmodeller i 3D med animerte biler og busser og en rekke klikkbare bygninger og informasjonspunkter. I Tordenskiolds Hage har de nøyd seg med en informasjonstavle ved hagehuset i bakgården.
Det som gjør mest inntrykk er presentasjoner av store utbyggingsprosjekter der du kan sveipe mellom dagens bebyggelse og planlagt bebyggelse ved å dra fingeren fram og tilbake over skjermen. Spesielt nyttig for byplanleggere, vil vi tro.

Skreller av etasjer med fingeren
– I denne bygningen kan du skrelle av etasje for etasje med fingeren og se på romløsningene fra topp til bunn, sier Westergård og viser en skyskraper fra New York, hvor Wec nylig har hanket inn sitt første oppdrag, et kontorbygg på Broadway.

Når vi skal bevege oss inn i de fremtidige leilighetene på tomten til en nedlagt margarinfabrikk på Lade, må vi utstyre mobilen med et par 3D-briller. De er små og sammenleggbare og ser ut som et godt, gammeldags lommestereoskop.
Ved å stirre stivt på det ikonet eller menypunktet du ønsker å gå videre til, gjennomføres valget etter et par sekunder.
Brillene har en plastklype som skyves inn langs skillelinjen mellom de to bildene på mobilen som gir 3D-effekten.
Prinsippet bak VR er den samme som for 3D-fremstillinger: Ett bilde til hvert øye. Det er på grunn av avstanden mellom øynene at vi oppfatter omgivelsene i tre dimensjoner. Ettersom øynene mottar refleksjoner fra gjenstandene rundt oss fra litt ulike vinkler, kan hjernen beregne dybdeforhold og avstander.
Digitale interiørarkitekter
Ved å holde VR-linsene fra Wec til øyet står vi med ett inne i den første visningsleiligheten. Den er fullt møblert av virtuelle gjenstander som er satt inn av Wecs datakyndige interiørarkitekter. Omgivelsene endrer seg naturlig etter som vi beveger oss rundt og hvor vi vender blikket. Akkurat som med dyre VR-briller som Occulus Rift og HTC Vive.
– VR-visningen lager vi så detaljert og realistisk som mulig. Fordelen med mobilbrillene er at du hele tiden kan flytte dem bort fra øyet. Du stenger deg ikke inne, men har fortsatt omverdenen som referanse.
Dermed blir du ikke svimmel, slik du lett kan bli når du er fanget i datagrafikken i en VR-brille til tredve tusen kroner, mener Westergård.
Inne i programmet blir du presentert for ulike valgmuligheter, som hvilket rom du ønsker å se nærmere på, eller om du foretrekker visninger uten inventar, men med mål, slik at du kan sjekke om det er plass til hjørnesofaen din i den nye stua. Menyene dukker opp når du vender blikket nedover. Ved å stirre stivt på det ikonet eller menypunktet du ønsker å gå videre til, gjennomføres valget etter et par sekunder.

– Her kan du dessverre ikke se utsikten, bemerker Westergård når vi beveger oss inn på et soverom med balkong.
360-bilder av utsikten kan legges inn, men jo flere detaljer og valgmuligheter kunden ønsker, desto dyrere blir det.
Tror ikke salget vil gå lettere
– Vi ville ha en boligvelger med integrert solstudie og høykvalitets 3D-bilder. For å sikre at prosjektet fikk nok 3D-bilder, valgte vi den største pakken som inkluderer AR og VR, sier Pål Restad, områdeleder i DNB Eiendom.

Samtidig medgir han at han ikke tror AR og VR vil bidra til å øke salget i dette tilfellet.
– Dette er ikke noe markedet etterspør på nåværende tidspunkt. For oss har det viktigste vært å prøve ut ny teknologi. Vi liker produktene og både tror og håper at vi får se mer av dette fremover. Akkurat nå er dette mer nice to have enn need to have, sier Restad, som kan avsløre at interessen for Tordenskiold-prosjektet har vært mer enn tilfredsstillende.
– Vi startet salget for litt over en uke siden, og 11 av 35 leiligheter i første salgstrinn er allerede solgt, sier han.
Første byggetrinn skal være ferdig om to år. Før byggingen kan begynne må man blant annet rive den nevnte fabrikken. Ifølge Facebook-sidene for prosjektet er rivningen godt i gang.
Tre nye AR-kunder

– For folk som skal flytte til en ny by, vil AR- og VR-visninger være ekstra nyttige og tidsbesparende. Da får de et godt inntrykk uten å måtte reise noe sted, sier Vegard Westergård.
Wec 360 har nylig doblet antallet ansatte på sitt salgskontor i Norge, og planlegger visstnok flere nyansettelser.
Nye AR-prosjekter er i produksjon for Stor-Oslo Eiendom, Fabritius-gruppen og JM, men Westergård ønsker ikke å si hvilke prosjekter det dreier seg om.
For å få prosjektmodellen inn på mobilen, kan man enten skanne en QR-kode på DNB Eiendoms nettsider eller laste ned gratisappen «AR Nybyggnation». DNB Eiendom sender ut VR-briller til alle som melder interesse på nettsidene for Tordenskiolds hage. Man kan også kjøpe et par fra Wec for hundre kroner stykket.
Her er et par eksempler fra boligvisningen av Tordenskiolds hage:
- AR-visningen til DNB Eiendom: Tordenskiolds hage i AR
- Et eksempel på en 360-visning fra prosjektet, som gir det beste inntrykket av interiøret om du ikke har VR-briller: 360 graders visning av leilighet i Tordenskiolds hage

Kommentarer (0)