MOBIL

Disse ypper seg mot de store gutta

Ute etter noe som ikke alle andre har? Da bør du sjekke ut disse.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. mai 2012 - 15:09

I telefonmarkedet er det noen aktører som får mer oppmerksomhet enn andre. Apple og Samsung er de to største, og sto alene for nesten halvparten av alle smarttelefonene som ble solgt i fjor

Det er ikke rart at disse to får veldig mye oppmerksomhet når de viser frem noe nytt. Da Samsung lanserte Galaxy S III var det etter måneder med spekulasjoner og rykter. Mange er veldig interesserte i hva de store foretar seg.

For ikke å nevne Apple og sirkuset rundt alle deres lanseringer. Da skriver store som små om hva som vises frem. Til og med lokalavisene henger seg på.

LES OGSÅ: Lyntest av Samsung Galaxy S III

I Norge står dessuten Sony og HTC sterkt, og selv om de på verdensbasis sammenlignet med Samsung og Apple er små aktører er det mange som kjøper deres telefoner her i landet.

De mindre aktørene får gjerne ikke så mye oppmerksomhet som de største, men det betyr ikke at de ikke lager spennende produkter. Velger du telefon fra en av disse får du dessuten noe ikke alle andre har. Her er noen alternativer.

LG

Den koreanske erkefienden til Samsung heter LG. De fikk mye oppmerksomhet i fjor, da de slapp verdens første telefon med tokjerneprosessor, og verdens første telefon med 3D-skjerm og 3D-kamera.

Etter at LG tok det første steget kom alle toppmodellene i fjor med tokjerneprosessor. I dag er dette slett ikke uvanlig på billigere telefoner.

LG har også et eksklusivt partnerskap med motehuset Prada, noe som har resultert i flere Prada-telefoner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Selskapets historie strekker seg tilbake til 1958, og de har tidligere solgt produkter under merkenavnet Goldstar her i landet. LG har også vært tilstede på det norske mobilmarkedet lenge før smarttelefoner ble standarden.

Men de har aldri vært noen veldig stor aktør i det norske mobilmarkedet. Vi tipper mange vil ønske å stifte bekjentskap med produsenten i år. Nå kommer det nemlig mange spennende modeller fra LG.

Optimus 4X HD

LG Optimus 4X HD er det nye flaggskipet fra LG. Denne telefonen er laget for deg som vil ha noe med masse kraft under panseret. 

Som HTC One X har den systembrikken Nvidia Tegra 3. Det betyr at den har firekjerneprosessor som kan ta unna store oppgaver. De øvrige spesifikasjonene er heller ikke til å kimse av. 

Her får du 16 GB innebygget minne, mulighet for utvidelse med minnekort, rask internettilkobling, og ikke minst et batteri med høy kapasitet.

Optimus 4X HD har også en skjerm på 4,7 tommer med HD-oppløsningen 720 x 1280 piksler.

Operativsystemet er som seg hør og bør den nyeste utgaven av Android, versjon 4.0 Ice Cream Sandwich.

Telefonen kommer i salg i løpet av de nærmeste ukene, og kommer til å koste rundt 4500 kroner.

Optimus L7

LG lager telefoner i de fleste pris- og funksjonsklasser. Optimus L7 er den billigste Android-telefonen med støtte for NFC, og kan være et fint valg for deg som vil prøve ut slik teknologi.

NFC er en trådløs såkalt nærfeltskommunikasjon, som innebærer at enheter med NFC kan kommunisere på svært korte avstander. Typisk mindre enn et par centimeter. Slik teknologi brukes i dag blant annet i kollektivtransport, hvor du bare sveiper månedskortet ditt for å registrere reisen.

Det samme kan gjøres med en mobil med NFC. Det skal også komme mulighet for å bruke mobilen som betalingskort etterhvert som betalingsterminaler i butikker får NFC-støtte. 

LES OGSÅ: Dette er NFC

Med en LG Optimus L7 kan du etterhvert som løsnignene blir tilgjengelige bruke mobilen til slikt.

I mellomtiden har du også en grei Android-telefon med Android 4.0, skjerm på 4,3 tommer og ellers de funksjonene du forventer av en ny smarttelefon i dag.

Optimus L7 er i salg nå, og koster fra 2000 kroner i nettbutikkene.

LES MER: Her er LGs 2012-nyheter

Motorola

Motorola er en av mobilprodusentene som har vært lengst i mobilbransjen. De lanserte faktisk sin aller første "biltelefon" i 1946. Selskapets navn har røtter tilbake til 1930-tallet, og selskapet ble faktisk grunnlagt i 1928, under navnet Galvin Manufacturing Corporation. I august ble Motorola kjøpt opp av Google.

Om du kjøpte din første mobiltelefon på 90-tallet sto valget trolig mellom blant andre Ericsson, Nokia og Motorola. Men etter synkende markedsandeler bestemte de seg i 2003 for at nok fikk være nok, og forlot det norske markedet. 

De kom tilbake igjen i 2005, og allerede i 2008 var det igjen stopp for Motorola i Norge, da de la ned norgesavdelingen på nytt.

I fjor bestemte de seg atter en gang for å prøve seg i Norge, og har siden den gangen sluppet flere produkter her til lands. De åpnet med den vanntette Defy, og fulgte opp med fjorårets toppmodeller Atrix og Razr.

Om de blir værende lengre denne gangen gjenstår å se. Deres nye produkter kan i alle fall se ut til å være interessante nok.

Razr Maxx

Hvis du er lei av å lade telefonen din støtt og stadig kan Razr Maxx være telefonen du ser etter. Denne Android-mobilen har nemlig et batteri med en kapasitet på 3300 mAh. 

For å sette dette litt i perspektiv er dette dobbelt så stor batterikapasitet som Samsung Galaxy S II har. Det er rett og slett uvanlig med batterikapasitet på mer enn 2000 mAh i dag.

Motorola hevder dette skal gi deg en taletid på over 17 timer. Hviletiden er oppgitt til mer enn 25 døgn. 

Batterier med høy kapasitet tar større plass, men Motorola har likevel sørget for at telefonen ikke er mer enn 9 millimeter tykk.

Telefonen har dessuten bakdeksel laget i Kevlar (som også brukes til å lage skuddsikre vester), og et belegg over elektronikken inni som skal beskytte mot fuktskader.

Razr Maxx er for øvrig en ny variant av modellen Razr, som kom i fjor høst. Utover større batteri er de to telefonene prikk like. 

LES MER: Test av Motorola Razr

Xoom 2

Motorola var en av de aller første produsentene som viste frem nettbrett med Android. Deres første forsøk het Xoom, og på tampen av fjoråret kom Xoom 2. Denne er nå i salg i Norge.

Vi snakker her om et 10,1 tommers nettbrett med tokjerneprosessor og Android 3.2 Honeycomb - altså ikke noe utenom det vanlige egentlig. 

Men Motorola har likevel klart å gjøre at Xoom 2 skiller seg fra mengden av Android-nettbrett ved å ta i bruk noe de kaller "Splash Guard". 

Dette er et vannavstøtende belegg som gjør at vanndråper ikke trenger inn i enheten. Tanken er at små uhell ikke skal føre til fuktskader. Det betyr dog ikke at Xoom 2 er vanntett.

Nettbrettet har ellers programvare som gjør det mulig å hente ut filer fra PC-en din over internett. Dette sørger for at du for eksempel kan se video du har på maskinen hjemme når du er på farta.

Motorola har også lansert en variant av Xoom 2 kalt Media Edition. Denne har en skjerm på 8,2 tommer, og er dermed noe mindre. Funksjonsmessig er den lik 10,1-tommeren. 

Xoom 2 Media Edition er litt billigere, og koster fra 3000 kroner. Xoom 2 koster fra 3800 kroner. Begge er i salg nå

Panasonic

Panasonic har vært borte fra det europeiske mobilmarkedet siden 2005. Produsenten er stor i hjemlandet Japan, og har nå funnet ut at tiden er inne for å innta Europa igjen.

Det gjør de med en modell som kan være interessant for oss nordboere spesielt.

Eluga

Eluga er en i utgangspunktet helt vanlig Android-telefon. Den har 4,3 tommers AMOLED-skjerm, tokjerneprosessor på 1 GHz og de vanlige spesifikasjonene som super-3G, GPS og trådløst nett for å nevne noe.

Men telefonen er også ganske så tynn med sine 7,8 millimeter, og etter å ha tatt en titt på den under Mobile World Congress syns vi også den ser riktig så pen ut.

Det er likevel ikke dette som gjør den interessant. At den er vanntett ned til 1 meter i opptil 30 minutter, og i tillegg beskyttet mot støvinntrenging, gjør at den burde havne på interesselisten til den som bor i Bergen eller genrelt er mye ute i friluft.

Telefoner som tåler slikt er ofte ekstra tjukke og klumpete, men Eluga er altså riktig så pen å se på.

Den kommer i salg i disse dager. Regn med å betale mellom 3500 og 4000 kroner. 

LES MER: Lyntest av Panasonic Eluga

Panasonic har for øvrig også vist frem en kraftigere variant kalt Eluga Power. Denne har større skjerm og raskere prosessor.

ZTE

ZTE dukket som fra ingen sted opp i Norge i fjor. Deres ultrabillige Android-mobil Blade gjorde det bra i tester hos veldig mange, oss inkludert. 

Nå er riktignok ikke ZTE noen liten aktør i mobilmarkedet. De leverer blant annet infrastruktur til mobilnettet til Telenor, og de produserer mobiltelefoner for en rekke operatører verden rundt. I fjor solgte de hele 56,9 millioner telefoner, noe som faktisk gjorde dem til verdens femte største mobilprodusent, ifølge analyseselskapet Gartner.

Det er sterkt, men likevel er de en forholdsvis ukjent aktør her i Norge. Det kan fort endre seg med de nye modellene dere.

Era

En av de mest interessante telefonene ZTE har vist frem i år er Era.

Denne har, i likhet med HTC One X og LG Optimus 4X HD, en firekjerneprosessor av typen Nvida Tegra 3. Det er med andre ord en kraftig sak.

Skjermen er 4,3 tommer stor og har oppløsningen 540 x 960 piksler. Era kjører Android 4.0, og har 8 Gb innebygget minne med mulighet for utvidelse med minnekort.

Det hele er pakket inn i en telefon som er 7,8 millimeter tykk. Slett ikke verst for en telefon med slike spesifikasjoner.

Telefonen kommer i salg i Norge, trolig mot høsten. Hva den skal koste vet vi forløpig ikke, men ZTE er kjent for å ligge lavt i pris. Det er altså naturlig å anta at dette blir en av de billigste telefonene du får kjøpt med firekjerneprosessor i år.

LES MER: Mobilskred fra ZTE

Huawei

Huawei er en mobilprodusent i samme selskap som ZTE. De er kinesiske, og de konkurrerer først og fremst på pris. 

Som ZTE er Huawei også en stor aktør i mobilverdenen. De leverer infrastruktur til blant andre NetCom. De har som ZTE produsert en rekke mobiltelefoner for mobiloperatører, og forsøker nå å gjøre suksess med telefoner under eget merkenavn.

Vi har testet flere av deres telefoner, som den billige og gode Huawei Honor.

Ascend P1/S

Det er Android som gjelder hos Huawei, og med P1 og P1S har de faktisk laget et par tynne telefoner med rimelig kraftig maskinvare.

De to telefonene er identiske på det meste. Begge har tokjerneprosessor, de kjører Android 4.0, skjermen er Super AMOLED på 4,3 tommer og ellers de funksjonene du kan forvente.

Men det er altså tykkelsen som er det store trekkplasteret. Ascend P1 er 7,69 millimeter tykk, mens Ascend P1S er 6,68 millimeter tykk. Batteriene har en kapasitet på henholdsvis 1670 og 1800 mAh.

P1/S kommer i salg i disse dager, og skal koste rundt 4000 kroner.

LES MER: Huawei lanserer tynne telefoner

Ascend D quad

En av de store snakkisene under årets Mobile World Congress ble Huaweis toppmodell Ascend D quad. Denne telefonen har en firekjerneprosessor utviklet av Huawei selv, og da de lanserte den slo de virkelig på stortromma. Dette skal ifølge produsenten være verdens kraftigste smarttelefon.

Ascend D quad er en Android 4.0-telefon med 4,5 tommers HD-skjerm. Den har 8 GB innebygget minne og mulighet for minnekort. Kort sagt kan vi si at dette blir en telefon for deg som setter pris på de heftigste spesifikasjonene.

Nå skal det sies at ting går raskt i mobilverdenen, og det som var heftigst i februar ikke nødvendigvis er like heftig noen måneder senere. Hvor bra det faktisk er får vi altså først vite når vi får testet telefonen.

Det er ventet av Ascend D quad kommer i salg i juli, men vi vet foreløpig ikke hvor mye den skal koste.

LES MER: Lyntest av Huawei Ascend D quad

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.