INDUSTRI

Disse robotene skal kjempe for en tilværelse som superhelter

Det amerikanske forsvaret står bak.

Seks roboter skal gjennom krevende prøvelser under Darpa Robotics Challenge i håp om å få innpass hos det amerikanske forsvar.
Seks roboter skal gjennom krevende prøvelser under Darpa Robotics Challenge i håp om å få innpass hos det amerikanske forsvar. Bilde: Darpa
18. des. 2013 - 20:43

DARPA ROBOTICS CHALLENGE

  • The Virtual Robotics Challenge foregikk i juni 2013 og testet programvarelagenes evne til å styre en simulert robot gjennom tre oppgaver i et virtuelt mijø.
  • Under The DRC Trials som foregår i desember 2013, skal lagene styre robotene gjennom åtte individuelle fysiske tester som tester bevegelighet, fysisk manipulering av objekter, smidighet, persepsjon, og kontrollmekanismer.
  • DRC-finalen vil foregå i slutten av 2014 og vil kreve at robotene prøver seg på en rekke sammenhengende fysiske oppgaver der robotene skal prestere mest mulig autonomt.

I juni ble seks lag valgt videre til å konkurrere i Darpas Robotics Challenge Trials som skal demonstrere og evaluere dagens grunnlinje innen robotteknologi.

Snart skal det avgjøres hvilke av lagene som får videre økonomisk støtte til finalen som skal avholdes i slutten av 2014.

Med sitt årlige budsjett på 2,8 millarder amerikanske dollar, bruker det amerikanske forsvaret en betydelig sum på DARPA, som er det amerikanske forsvarets avanserte forskningsprosjektetat.

Deres oppgave er å drive forskning, utvikling, testing og evaluering av ny robotteknologi.

Les også: Her testes Norges nye super-drone

Rednings-androider

Formålet med Darpa Robotics Challenge er å utvikle robot-systemer, både programvare- og hardwaremessig, som skal kunne assistere mennesker i nød ved naturlige og menneskeskapte katastrofer.

Testingen skal foregå gjennom åtte svært krevende prøvelser der robotene skal vise sin verdighet for det amerikanske forsvar (se faktaboks).

Vinneren av den endelige finalen som blir avholdt i 2014, mottar 2 millioner amerikanske dollar.

Les også: Styrer roboten med tankene

– Som ett år gamle barn

I et presseskriv skriver Darpa at de forventer at robotene vil komme til å bevege seg sakte gjennom utfordringene:

– Mye som ett år gamle barn som er i ferd med å lære seg å gå og omgås med verden, vil det bli snubling og fall, skriver Darpa om hva de tror kan forventes av utprøvingene.

Hver av de åtte oppgavene som robotene skal gjennom skal i år gjennomføres hver for seg i separate tester.

Men til finalen i 2014 skal lagene, i følge Darpa, være forventet å vise "ekstraordinær forbedring". Det vil si: Robotene er forventet å kunne leve opp til de motoriske evnene til et to år gammelt barn, noe som skal gi dem evnen til å autonomt utføre alle oppgavene sammenhengende og med minimal menneskelig inngripen.

Les også: Selvgående robot kan gjøre bonden rikere

Tre konkurranseklasser

  1. Track A er den klassen i DRC som det knyttest høyest forventninger til. Det er unike roboter som alle har fått tilskudd av Darpa til å videreutvikle både maskinvaren og programvaren.
  2. Track B/C består av lag som har spesialisert seg innen programvareteknologi og skal vise sin verdighet innen koding ved hjelp av den bipedale roboten Atlas som har fått en finpuss ved hjelp av amerikanske myndigheter.
  3. Track D er en klasse av egenutviklede roboter som ikke har fått økonomiske tilskudd fra Darpa. Her skal både maskinvare og programvare testes.

Darpa Robotics Challenge Trials blir avholdt den 20. og 21. desember på Homestead-Miami Speedway i Homestead, Florida som blant annet er kjent for å avholde NASCAR-løp.

Les også: Roboter kan redde norsk industri

 

Dette er robotene som skal konkurrere i Track A:

DRC-Hubo

Høyde: 140 cm

Vekt: 60 kg

Vingespenn: 204 cm

NASA JSC Team Valkyrie: Valkyrie

Høyde: 188 cm

Vekt: 125 kg

Vingespenn: 200 cm

Les mer om Valkyrie: Valkyrie skal kunne redde deg i en katastrofe

RoboSimiam

Høyde: 164 cm (på to ben)

Vekt: 108 kg

Vingespenn: 221 cm

Les også: Denne roboten plukker stolhjul lett som blåbær

SCHAFT: HRP-2 based biped

Høyde: 148 cm

Vekt: 95 kg

Vingespenn: 131 cm

Les også: Slik kan du bygge roboter uten koding

Tartan Rescue: Chimp

Høyde: 157 cm

Vekt: 181 kg

Vingespenn: Cirka 3 meter

Les også: Humanoiden Asimo kan løpe som et menneske

Team THOR: Thor-Op

Høyde: 178 cm

Vekt: 65 kg

Vingespenn: 208 cm

 

Les mer om roboter:

Her er robotene som legger fliser og borer hull

Vurderer å sende slangeroboter til Mars

Norsk robot hentet opp organismer fra 8000 meters dyp  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.