BYGG

Her er robotene som legger fliser og borer hull

3. okt. 2013 - 10:39

En prototype av en nyutviklet borerobot for byggenæringen blir vist på Bygg Reis Deg-messen senere denne måneden.

Det var fire ferske kybernetikere fra NTNU som i 2008 tenkte at robotteknologien er kommet så langt at det må være mulig å utvikle produkter for nye markeder.

Blikket falt på byggenæringen.

Konsulent og apper

De etablerte selskapet nLink innerst i Sognefjorden og startet. Utviklingen finansierte de ved konsulentvirksomhet og å utvikle apper for norske bedrifter.

– Det gikk så godt at den avdelingen ble skilt ut som eget selskap, Rocketfarm, forteller Tomas Henninge.

Nå er det 10 ansatte i Rocketfarm og kun to i nLink, men selskapene jobber tett sammen. Alle sammen er sivilingeniører fra NTNU.

Håvard Halvorsen var en av de fire gründerne, han er i dag leder av nLink. De tre andre, Jørn Nilsson, Jørgen Borgesen og Halvor Gregussen er i dag i Rocketfarm.

Les også: Om ti år kan vi alle ha en robot-slave i huset

Startet med fliser

Henninge forteller at det startet med ideen om en flisleggingsrobot. Så kom de kontakt med el-entreprenøren Vintervoll som ønsket et borerobot.

Boring, spesielt i tak, er anstrengende og krever uheldige arbeidsstilllinger.

Sammen med Vintervoll gikk de til Innovasjon Norge som trodde på ideen. Nå er det inngått en såkalt IFU-kontrakt, industriell forskning og utvikling.

– Vi har også fått støtte av Innovasjon Norge i tidlig fase og utviklingen er godkjent under Skattefunn.

Mindre belastningsskader

Daglig leder i Vestervoll, Otto Østerlie forteller at han ser frem til både mindre belastningsskader for sine ansatte, bedre nøyaktighet og raskere boring ved hjelp av robotteknologi.

– Vi har hatt prosjekter der vi borer 250 000 hull i tak. Da går montørene med bormaskiner over hodet i flere måneder, sier Østerlie.

IFU-kontrakten med Innovasjon Norge har en ramme på rundt fem millioner kroner.

Den direkte støtten fra Innovasjon Norge er 760 000 kroner mens Vintervoll har gått inn med en tredjedel av kontraktssummen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Norsk robot hentet opp organismer fra 8000 meters dyp

Spennende med kybernetikk i byggenæringen

– Vi tror på dette og synes det er spennende med en bedrift som kan bidra til å kople kybernetikk, programmering og robotteknologi opp mot byggenæringen, som er kjent som en nokså konservativ næringen, sier seniorrådgiver Jørgen Berg i Innovasjon Norge.

Sammen med el-entreprenøren Vintervoll har nLink inngått en industriell forsknings- og utviklingskontrakt med Innovasjon Norge. Målet er å få en borerobot klar for markedet i løpet av neste år. Her tester Tomas Henninge en prototyp.

Han forteller at det har utviklet seg et godt teknologimiljø i Sogndal, og at nLink spiller en sentral rolle i dette miljøet.

– Det er en spennende bedrift, sier Berg.

I fjor inngikk Innovasjon Norge drøyt 200 industrielle utviklingskontrakter og offentlige utviklingskontrakter. Rundt 60 prosent av de som søker blir godkjent.

– Det er kompetansen innen kybernetikk og programmering som er vår styrke. Robotkomponentene kan vi kjøpe, og deretter montere dem selv her i Sogndal, sier Henninge.

Han legger til at det vil være et gode også fordi de regner med at tilbakemeldinger fra Vintervoll og senere fra andre kunder vil gjøre revisjoner og utvikling nødvendig.

Fleksiroboten kommer

Når selskapet er ferdige med boreroboten skal selskapet gjenoppta utviklingen av flisleggingsroboten.

Senere ser Henninge for seg at de kan ha en form for kjernerobot der nødvendige armer og utstyr kan skiftes.

Da kan den samme kjernen benyttes til legge fliser den ene dagen for så å male den neste.

– Programvaren er i stor grad den samme. Vi tenker at spesielt for utleiefirmaer kan en slik løsning være attraktiv, sier Henninge.

Les også:

Her plukkes et produkt hvert 6. sekund  

Denne roboten er en vandrende videokonferanse

Denne roboten kan redde liv

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.