MOBIL

Disse mobilene sparer du 2000 kroner på

Du kan gjøre et kupp på å velge riktig mobil.

Du kan spare flere tusen kroner om du velger fjorårets toppmodeller. Her er noen gode tips til deg som vil ha en god telefon til minst mulig penger.
Du kan spare flere tusen kroner om du velger fjorårets toppmodeller. Her er noen gode tips til deg som vil ha en god telefon til minst mulig penger. Bilde: Produsentene/montasje
Marius ValleMarius ValleJournalist
8. juni 2014 - 10:00

Om du er på jakt etter ny mobiltelefon er det kanskje lett å få inntrykk av at det er de nye toppmodellene som gjelder.

Disse har tross alt det siste og beste under panseret. Men så koster de også deretter. De nye toppmodellene fra HTC, Samsung, og Sony koster rundt 5500 kroner. Det samme gjelder «gamle» iPhone 5S og den kommende LG G3.

Det er ikke rent lite penger det er snakk om. Og ærlig talt er det ikke snakk om sjumilssteg heller. Det er i praksis ingenting de nye modellene kan gjøre som de gamle ikke kan.

LES OGSÅ:

5 apper du kan glemme på iPhone

5 ting vi hater med Android, iOS og Windows

5 ting vi elsker med Android, iOS og Windows  

Da kan det kanskje være mer fornuftig å se etter noe som er litt eldre og mye billigere. Du får nemlig veldig mye for pengene om du ser på fjorårsmodeller.

Her er våre beste tips til deg som vil ha en god smarttelefon til en fin pris.

Alle prisene er hentet inn 05.06.14.

Samsung Galaxy S4 var en av fjorårets aller beste telefoner. Nå får du den til en god pris også.
Samsung Galaxy S4 var en av fjorårets aller beste telefoner. Nå får du den til en god pris også.

Samsung Galaxy S4: Fra 3000 kroner

Samsungs storselger fra 2013 går fortsatt så det suser. Ifølge NetComs toppliste for mai, var Galaxy S4 den tredje mest solgte telefonen den måneden.

Det er det gode grunner til. Denne telefonen har en skarp fem tommers skjerm med full HD-oppløsning, sprek firekjerneprosessor og et rimelig bra kamera.

LES OGSÅ: 25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

I praksis kan denne telefonen gjøre alt Galaxy S5 kan, med unntak av at den ikke har pulsmåler og fingeravtrykkleser, selvsagt. Prosessoren er ikke like heftig, men det er ærlig talt ikke enorme forskjeller rent praktisk, med mindre du driver med noe som krever spesielt mye regnekraft.

LES OGSÅ: Den beste Galaxy-modellen til nå

Går du for Galaxy S4 fremfor Galaxy S5 sparer du 2000 kroner. De pengene kan du bruke på noe annet moro, eller sette på sparekontoen.

Det finnes for øvrig to andre litt dyrere varianter av Galaxy S4:

LES MER: TEST: Samsung Galaxy S4

Sony Xperia Z1 er en vanntett toppmodell. Den koster en hel del mindre enn nye Xperia Z2.
Sony Xperia Z1 er en vanntett toppmodell. Den koster en hel del mindre enn nye Xperia Z2.

Sony Xperia Z1: Fra 3500 kroner

Sonys flaggskip fra i fjor høst har såpass mye til felles med nye Xperia Z2 at man nesten kan spørre seg om det egentlig er verdt å gå for den nye.

Xperia Z1 koster 2000 kroner mindre enn Xperia Z2, har fem tommers skjerm, kamera med 20,7 megapiksler og sprek prosessor. Vanntett er den også, slik at du slipper å bite negler når det begynner å regne.

LES OGSÅ:  Dette er en av de beste smarttelefonene akkurat nå

 

Såpass god syns vi Xperia Z1 er, at vi like godt utropte den til årets mobil 2013.

Den tåler dermed glatt sammenligning med de nye toppmodellene på markedet.

LES OGSÅ: 25 tips og triks til Sony Xperia Z2

 

Vær imidlertid oppmerksom på at denne telefonen tross glasspanel foran og bak er dekket med en plastfilm som fort blir ripete. Skjermen er heller ikke i helt samme klasse som på nykommeren, uten at den er dårlig av den grunn.

Xperia Z1 finnes også i en minivariant. Denne har 4,3 tommers skjerm med noe lavere oppløsning, og har ellers de samme egenskapene som storebror. Den koster fra 3800 kroner, og er det beste alternativet til iPhone 5/S om du vil ha en liten telefon.

LES MER: TEST: Sony Xperia Z1

HTC One (M7) er en av fjorårets flotteste telefoner, syns vi. Du sparer 2000 kroner ved å gå for denne kontra den nye One (M8).
HTC One (M7) er en av fjorårets flotteste telefoner, syns vi. Du sparer 2000 kroner ved å gå for denne kontra den nye One (M8).

HTC One (M7): Fra 3400 kroner

HTC One var vår klare designfavoritt i fjor. Med metalldeksel med matt finish, to vellydende høyttalere i front og en sylskarp skjerm syns vi fortsatt den er verdt å vurdere om du skal ha ny mobil.

Selv om nykommeren HTC One (M8) har sprekere prosessor og et fancy dobbeltkamera, er forgjengeren i praksis ikke veldig mye slappere. Den har tross alt en firekjernet 1,7 Ghz prosessor som er mer enn kapabel til å trekke tunge lass.

LES OGSÅ: HTCs nye toppmodell er den flotteste telefonen vi har sett på lang tid

Med 32 GB lagringsminne koster den nå 2000 kroner mindre enn den nye. Og 3400 kroner er ikke veldig mye penger for en så flott telefon som dette.

Ha i bakhodet at HTC One ikke støtter minnekort, og at kameraet ikke er like bra som på de andre modellene i denne listen. Men det betyr ikke så mye om du stort sett bare deler bildene dine på Facebook uansett.

LES MER: TEST: HTC One

Om bildekvalitet er det viktigste kriteriet i valg av ny smarttelefon er det Nokia Lumia 1020 du skal gå for.
Om bildekvalitet er det viktigste kriteriet i valg av ny smarttelefon er det Nokia Lumia 1020 du skal gå for.

Nokia Lumia 925/1020: Fra 2500 kroner

Om du vil ha en god telefon fra Nokia er det et par stykker du skal se på. Vi hadde egentlig tenkt til å foreslå Lumia 925, men ramlet tilfeldigvis over et par latterlige Lumia 1020-tilbud.

Ifølge Prisjakt.no kan du i skrivende stund kjøpe deg en Nokia Lumia 1020 for den nette sum av 2500 kroner.

Det er bare én nettbutikk som opererer med denne prisen, og en annet som selger den for 2800 kroner. Normalprisen er rundt 4500 kroner, så vi antar at det er snakk om et tidsbegrenset tilbud.

Et meget godt tilbud, spør du oss, for er du opptatt av bildekvalitet er det ingen som slår Lumia 1020. Ikke at telefonen ikke har svakheter ellers, men dette kan du lese mer om i vår test.

LES MER: TEST: Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 925 har falt mye i pris siden den ble lansert. Den har ramme i aluminium og et bra kamera.
Nokia Lumia 925 har falt mye i pris siden den ble lansert. Den har ramme i aluminium og et bra kamera. Marius Valle
Så til Lumia 925, som ble lansert i fjor sommer. Denne telefonen går for 2500 kroner, og er et veldig godt kjøp dersom du vil ha en fin Windows-telefon med et godt kamera.

Nokia har en helt egen tilnærming til kamerabiten i sine telefoner, noe som blant annet betyr at du kan justere fokus og lukkertid manuelt. Det åpner for mange morsomme muligheter. Kameraet har også optisk bildestabilisator.

Nokia gir deg også bilnavigasjon med nedlastbare kart og mange andre nyttige tjenester inkludert.

Lumia 925 har imidlertid ikke minnekortstøtte, og da er det er litt lite med 16 GB. På den annen side sparer du antakelig et par tusen kroner sammenlignet med Dette er Nokias nye flaggskip , som trolig kommer til å koste nærmere 5000 kroner når den kommer i salg i sommer.

LES MER: TEST: Nokia Lumia 925

Nexus 5 ble lansert sammen med Android 4.4 KitKat. Foto: Odd Richard Valmot.
Nexus 5 ble lansert sammen med Android 4.4 KitKat. Foto: Odd Richard Valmot.

Google Nexus 5: Fra 2800 kroner

Googles Nexus-telefoner er rendyrkede Android-telefoner produsert av selskapets samarbeidspartnere. Nexus 5 er produsert av LG, og er en sprek femtommers smarttelefon med et middels kamera.

Telefonen leveres med 16 GB lagringsplass, noe som er litt i minste laget, spør du oss. Men til rett under 2800 kroner er det kanskje greit likevel. 32 GB-versjonen koster i skrivende stund 3400 kroner, og er å få kjøpt i Googles egne nettbutikk.

LES MER: Nå kan du kjøpe mobil rett fra Google

Et av de store poengene med Nexus-telefonene er at de kommer med «urørt» Android. Det vil si at menyene er slik Google selv mener Android skal se ut, og det er ikke en overflod av programvare du ikke kommer til å bruke forhåndsinstallert. Du får dessuten de nyeste utgavene av Android kort tid etter de er lansert.

Vi klarte aldri å rote oss til å publisere en test av Nexus 5, men her er vår forhåndstitt på telefonen fra i fjor høst.

Hva med iPhone?

Det er engang slik at Apple ikke selger billigtelefoner. Og selv om de lanserer en ny modell, blir ikke den forrige stort billigere.

Forrige gang Apple lanserte, kom det riktig nok en billigere telefon. iPhone 5C koster i dag fra omtrent 4200 kroner. Det er omtrent en tusenlapp billigere enn TEST: Apple iPhone 5S . Vi ville kanskje spandert den tusenlappen om vi skulle hatt en iPhone, da iPhone 5C er lite annet enn en iPhone 5 med plastdeksel.

LES OGSÅ: 25 smarte tips og triks til iPhone

Det nærmeste man kommer en billig-iPhone er iPhone 4S med 8 GB minne. Den får du for 2700 kroner.

8 GB er riktig nok veldig lite minne, og telefonen er i praksis to og et halvt år gammel, men kan være et greit valg om du er fast bestemt på en telefon fra Apple til minst mulig penger.

LES MER: Test av Apple iPhone 4S (2011)

LES OGSÅ:

10 smarte dingser til mobilen din

4 tips for å få mer ut av iPad

Tre tjenester du bør slutte å betale for

10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

Slik gjør du Android-mobilen din raskere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.