TESTER

Test: null

TEST: Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 er en av de beste mobilene penger kan kjøpe. Da spiller det liten rolle at noen av de nye funksjonene er litt irriterende.

Marius ValleMarius ValleJournalist
27. mai 2013 - 16:01
Vis mer
Kort oppsummert

Samsung Galaxy S4 er en av årets beste telefoner. Den skuffer ikke på noen av de viktige punktene, men avstanden til konkurrentene er ikke stor. Svkaheter finnes, og en del av de nye funksjonene fremstår som litt overflødige.

Gå til:



Hele testen



Alle spesifikasjoner

 

Konklusjon

Vi kan se for oss at Samsungs mobilavdeling har kjent på presset da de designet Galaxy S4. Å lage oppfølgeren til en av fjorårets beste og mest populære telefoner er neppe noen enkel øvelse.

Koreanerne viser seg imidlertid å være rimelig gode skihoppere. Dette er alt i alt et rimelig godt hopp etter Wirkola.

Alle de tekniske finessene vi forventer av en toppmodell anno 2013 er på plass. Skjermen er som seg hør og bør stor, og den har høy oppløsning og god kvalitet.

Følsom skjerm

Nytt av året er at den er ekstra følsom, og som Nokias nye Lumia-telefoner kan du bruke den med hansker på om du vil. Den kan dessuten "kjenne" fingeren din før du trykker på den. Det åpner for noen interessante nye funksjoner, som mulighet til å forhåndsvise innholdet i elementer på skjermen uten å trykke.

Prosessoren som driver det hele er av den kraftige sorten. Galaxy S4 får de beste resultatene vi har målt i våre ytelsestester så langt. 

Det mangler ikke på interenetthastigheter heller. Her er det støtte for LTE (eller 4G om du vil), de raskeste 3G-hastighetene, og selvsagt trådløst nettverk. 

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om LTE

Lang liste med nye funksjoner

Samsung har videreført menysystemet fra tidligere Galaxy-modeller, med en del nyheter her og der. 

De største nyhetene når det kommer til brukergrensesnitt er alle sensorene du nå kan bruke til å utføre operasjoner på telefonen.

For eksempel kan frontkameraet registere om du ser på telefonen. Forrige Galaxy-modell brukte dette til å avgjøre om skjermen skulle slukkes eller ei. Nå brukes kameraet også til å sjekke om du ser på skjermen når en video spilles av. Ser du vekk settes videoen på pause. Kameraet registerer også om du ser oppover eller nedover, og kan rulle nettsider i henhold til dette.

Du kan også bevege hånden foran toppen av telefonen. Du beveger en finger til sidene for å hoppe mellom faner og skifte spor i musikkspilleren. Du beveger fingeren opp og ned for å rulle i sider.

Du kan også snakke til telefonen for å få den til å skifte spor i musikkspilleren, svare på samtaler, ta bilder og en del annet. Men den forstår ikke norsk.

Gimmicker

Etter at hvetebrøddagene var overstått og vi var ferdige med å leke med alt det nye fremsto mange av de nye funksjonene mest som gimmicker. For det er ganske irriterende at telefonen nærmest vilkårlig begynner å rulle i nettsider, at videoer stadig stopper fordi vi ikke stirrer konstant på skjermen, og at musikkspilleren skifter spor når hodesettledningen beveger seg foran sensoren.

Og foruten at telefonen vil at vi skal snakke engelsk til den, fremstår det som heller snodig at musikkspilleren må være aktiv med skjermen på for å oppfatte kommandoer om å skifte spor. Da kan man vel ærlig talt like gjerne trykke på skjermen.

Det er stilig og alt det der, men vi opplever ikke alt det nye som som nyttig. Vi dekativerte de fleste etter en stund, og har ikke savnet dem siden.

Selv om brukergrensesnittet stort sett er det samme som på tidligere Galaxy-modeller, fremstår det nå som litt mer komplisert. Det skyldes nok alle de nye funksjonene.

For eksempel kan du nå hente frem hele 20 hurtiginnstillinger fra statuslinjemenyen på toppen av skjermen. Det har blitt så mange at de må ha et eget ikon for å hente frem dette panelet.

På den annen side har Samsung gjort det enklere å finne frem i innstillingsmenyen ved å dele den opp i fire faner. Det er også mulig å legge til en rekke snarveier og widgeter på startskjermen.

Galaxy S4 er altså ikke vanskelig å bruke, men det kan oppleves som en litt omfattende oppgave å sette seg inn i hva alle de forskjellige funksjonene gjør.

Lynrask

Det er mye positivt å trekke frem. Den er lynrask på de fleste oppgaver, takket være den firekjernede 1,9 GHz prosessoren. Lyden i hodesettutgangen er svært god, og kan finjusteres basert på hodesettet ditt og hørselen din. Dette er en svært god underholdningstelefon.

Kameraet kan knipse i 13 megapiksler, og vi er svært godt fornøyde med bildene og videoene denne telefonen tar.

Du kan bruke telefonen som fjernkontroll til TV-en din, takket være den integrerte infrarøde lysdioden. 

Telefonen fungerer også bra til jobb-epost, og har en kalender vi setter stor pris på. Talekvaliteten er god, og telefonen støtter HD Voice.

Batteritiden er, tross stor kapasitet, ikke overveldende god. Det er klart at kraftig maskinvare og stor og skarp skjerm krever mye strøm. Slår du deg løs med surfing, spill og kamera tømmer du glatt batteriet i løpet av ettermiddagen. Vi for vår del opplever at det heller er regelen enn unntaket at telefonen må lades på kveldstid etter en dag med "vanlig" bruk. Ett døgn og noen timer er som regel det meste vi klarer å skvise ut av batteriet. Men dette er for all del ikke noe som er unikt for Galaxy S4.

Og praktisk batteritid vil uansett avhenge av hvordan du bruker telefonen.

Det negative

Samsung har bestemt seg for å kun selge 16 GB-varianten i Norge. På denne har du i praksis bare litt over 9 GB ledig plass når du tar telefonen i bruk. Det er kanskje ikke direkte lite, og det er støtte for minnekort på 64 GB. Men vær klar over at apper ikke kan installeres på minnekortet direkte. Det krever at apputvikleren har lagt til støtte for lagring på minnekort, og det er det slett ikke alle som gjør.

Telefonen er, med unntak av skjermen, laget i plast. Ikke at det i seg selv er negativt, men det kan være greit å vite at bakdekselet er mottakelig for riper. Etter noen uker i bukselomma har vårt eksemplar fått flere riper. Så skal det også sies at skjermen fortsatt er fullstendig ripefri.

Alternativer

Galaxy S4 koster i skrivende stund 5000 kroner. Det kan dermed være verdt å vie de største konkurrentene et blikk.

HTC One koster nesten det samme. Denne telefonen har metalldeksler, ser bra ut og er enkel å bruke. Maskinvaren er i stor grad tilsvarende, og kameraet et bra.

LES MER: Test av HTC One

Sony Xperia Z er en vanntett Android-telefon med fem tommers skjerm og sterk maskinvare. Kameraet er også bra. Telefonen har deksler i glass, og ser slett ikke verst ut. Prisen er en drøy 500-lapp lavere.

LES MER: Test av Sony Xperia Z

Apple iPhone 5 er fortsatt et alternativ om du ikke absolutt skal ha Android. Denne telefonen har vesentlig mindre skjerm, men er til gjengjeld også mindre, tynnere og lettere.

LES MER: Test av Apple iPhone 5

Selv om Samsung Galaxy S4 ikke er fri for svakheter, og at vi syns flere av de nye funksjonene er mer til irritasjon enn nytte, er vi ikke i tvil. Denne telefonen er en av de beste vi har testet så langt, så vi har ingen betenkligheter med å anbefale den på det varmeste til deg som vil ha det siste og det beste.

Da spiller det ikke så stor rolle at den totalt sett mest av alt fremstår som en oppgradert Galaxy S3.

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.