TESTER

Test: null

TEST: Apple iPhone 5S

iPhone 5S er den beste telefonen Apple har laget, men det begynner å bli litt smått.

Marius ValleMarius ValleJournalist
1. nov. 2013 - 00:07
Vis mer
Kort oppsummert

Apple iPhone 5S er den beste iPhone-modellen noen gang. Naturligvis. Det er mye positivt å si om den, som for eksempel den smarte fingeravtrykkleseren og det gode kameraet. Samtidig er følelsen av at fire tommer er i minste laget påtrengende.

Konklusjon

Apple iPhone trenger ingen introduksjon, og den siste modellen, iPhone 5S, har du helt sikkert både hørt og lest mye om allerede.

Som vanlig er det den beste iPhone-en noensinne. Og som vanlig er det litt kjedelig også.

Dette er nemlig en S-modell, som betyr at det er en oppgradering som er nesten helt lik forgjengeren. I alle fall i utseende. Med unntak av nye fargevarianter og en hjem-tast som også skjuler en fingeravtrykkleser, er den en kopi av iPhone 5. På godt og vondt.

Det positive er at dette fortsatt er en pen, liten telefon. Den er laget i aluminium og glass, og nå ganske alene i kategorien små toppmodeller. Mens konkurrentene for lengst har beveget seg en hel tomme og mer opp i skjermstørrelse, tviholder Apple på firetommerskjermen sin.

Her ligger også noe av det negative med den nye telefonen. Fire tommer føles for smått etter at vi har brukt telefoner som Samsung Galaxy S4, LG G2 og HTC One. Surfing føles ikke like oversiktlig, og vi syns det er litt knotete å skrive på dette skjermtastaturet. Men dette handler også i stor grad om hva du er vant til fra før.

Og det går tross alt ikke an å lage en liten telefon med en stor skjerm. Vil du ha en liten og nett telefon som iPhone 5S, er skjermstørrelsen et uunngåelig kompromiss. Det samme gjelder motsatt vei. Du får ingen femtommerstelefoner som er små.

Leser fingeravtrykk

Den største nyheten er fingeravtrykkleseren. Denne fungerer veldig bra, og vi skjønner nesten ikke hvordan vi har klart oss uten. Den gjør det mulig å beskytte telefonen, samtidig som det er mulig å låse den opp med ett enkelt trykk. Du kan også bruke den til å identifisere deg i App Store og iTunes.

Løsningen er veldig presis, og kjenner stort sett alltid igjen fingeren. Er du våt på hendene fungerer det ikke, men det er i utgangspunktet en dårlig idé å håndtere en telefon som ikke er vanntett om du er våt.

Du kan lagre inntil fem fingeravtrykk, slik at den kjenner igjen begge tomlene, begge pekefingrene, og en bonusfinger. Her syns vi Apple har utført en genistrek.



Kameraet er forbedret på den nye modellen.

Bedre kamera

Kameraet er også et høydpunkt. Dette er mer lyssterkt enn forgjengerens. Bildesensoren har blitt større, men oppløsningen er fortsatt åtte megapiksler. Det betyr at hver individuelle piksel på sensoren har blitt større, og dermed fanger mer lys. Optikken slipper også inn mer lys enn tidligere. I praksis har Apple tatt kameraet opp et hakk, slik at du får bedre detaljgjengivelse. Men forskjellene er ikke enorme.

Det er likevel noen viktige forskjeller på iPhone 5 og 5S på kamerafronten. 5S kan ta bilder i full oppløsning i en takt på ti bilder per sekund. Dette er enormt raskt, og sørger for at du ikke går glipp av akkurat det riktige øyeblikket.

5S har dessuten mulighet til å ta video med 120 bilder i sekundet. Det gjør at du vise video i sakte film. Dette er et triks andre telefoner også kan, men iPhone 5S gjør det best. Den tar også opp lyd til disse videoene, og du kan selv bestemme hvilken del av videoen som skal spilles av i sakte film. 

Det vi er skuffet over er at kameraet ikke har optisk bildestabilisator, som gjør det enklere å ta skarpe bilder i mørke omgivelser.

Sprekere prosessor

Disse mulighetene er et resultat av telefonens nye og spreke Apple A7-systembrikke. Denne har en tokjernet 1,3 GHz prosessor, som kanskje ikke høres så imponerende ut når vi vet at Android-toppmodellene og Nokias nye Lumia 1520 har firekjernet 2,3 GHz prosessor. Men de er grunnleggende forskjellige, og siden det er forskjellige operativsystemer kan ytelsen egentlig ikke sammenlignes heller.

LES OGSÅ: Fem ting vi liker med iOS, Android og Windows

Det viktigste er at iPhone 5S er lynrask i bruk. Vi har ikke opplevd den som treg i det hele tatt. Men vi skal også understeke at vi i praksis ikke opplever den som vesentlig sprekere enn iPhone 5. Det har nok mest med å gjøre at det ikke er mange apper som utnytter 64 biterarkitekturen den nye prosessoren har. Ikke enda, i alle fall.

iOS 7

Utover dette er det faktisk ikke all verden som er nytt. Som de tidligere iPhone-modellene kjører 5S iOS 7, som er siste utgave av Apples operativsystem. Her er det en del nyheter som du allerede kjenner til om du har en iPhone 5, 4S eller 4. 

De viktigste nyhetene er at Apple har frisket opp utseendet, fått på plass en mer moderne nettleser, lagt til rette for at apper kan kjøre i bakgrunnen i større grad enn før, og at det er lettere å komme til en del innstillinger i det nye såkalte kontrollsenteret.

Siden operativsystemet er det samme og designforskjellene små, opplever iPhone 5S som såpass lik iPhone 5 at det er vanskelig å se noen veldig gode grunner til å oppgradere. Om du har en iPhone 4 eller 4S er 5S definitivt telefonen du bør ha i kikkerten.

For alle andre, og da spesielt du som har en nyere Android-telefon med stor skjerm, tror vi at det vil oppleves som en nedtur å «nedgradere» til fire tommer. Med mindre du syns Android- og Windows-telefonene har blitt for store, selvsagt.

LES OGSÅ: Test av giganten Samsung Galaxy Note 3



Med Touch ID bruker du fingeren din som passord.

Smått og godt

Vi syns nemlig det er viktig poeng at Apple nå er den eneste mobilprodusenten som fortsatt lager en knakende god og sprek telefon som ikke fyller hele bukselomma. 

iPhone 5S byr på en god skjerm, har god lyd under samtaler, flere unike funksjoner, et uslåelig app- og spillutvalg, og er en god underholdningstelefon med god lyd i hodesettutgangen. Ørepluggene som følger med er også et av de bedre.

Det negative

Da får det heller være at batteriet varer toppen en dag, at du må belage deg på å bruke en proprietær plugg, og at operativsystemet er mye mindre fleksibelt enn Android, og til en viss grad Windows Phone. Alle vil ikke rynke på nesten av at en liten skjerm ikke er veldig godt egnet til video, eller at Apple ikke byr på det samme spekteret av tekniske finesser som du får på andre plattformer.

Våre største ankepunkter dreier seg derfor om skjermstørrelse, hvor lite som egentlig er nytt, og pris. Dette er en smått utrolig dyr telefon. Varianten med 64 GB koster 7600 kroner(!), 32 GB koster 6700 kroner, og 16 GB-versjonen koster 5800 kroner. 16 GB lagringsplass er i underkant på en telefon som dette, syns vi. I praksis står valget i våre øyne mellom 32 og 64 GB.

Til disse prisene er alle de konkurrerende toppmodellene ikke innen rekkevidde. Samtlige er billigere, og noen er mye billigere.

HTC One: Vi mener helt klart at HTC One er markedets lekreste Android-telefon. Og den holder seg godt. Selv om den ble lansert i februar, er den fortsatt en av våre store favoritter. Denne har en 4,7 tommers sylskarp skjerm, stereohøyttalere i front, og byr på en super lydkvalitet. Dekeselet er laget i ett stykke, og består i stor grad av metall. Koster fra 4800 kroner.

LES MER: Test av HTC One 

Samsung Galaxy S4: Galaxy S4 begynner å dra på månedene, men er fortsatt høyaktuell. Den har en flott fem tommers skjerm, alt du kan ønske deg av aktuell teknologi, og alle mulighetene du får med Android. Koster i skrivende stund fra 4000 kroner. Er nå også tilgjengelig i oppgradet utgave med kraftigere maskinvare.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S4

LG G2: Denne telefonen er ikke stort større enn Samsung Galaxy S4, men har en 5,2 tommers skjerm som dekker en oppsiktsvekkende stor del av fremsiden. Under panseret sitter den sprekeste maskinvaren du får akkurat nå, og et bra kamera. Koster fra 4200 kroner.

LES MER: Test av LG G2

Nokia Lumia 1020: Fortsatt det beste mobilkameraet du får kjøpt, med en sensor på hele 41 megapiksler. Nokia benytter såkalt oversampling for å produsere bilder med svært god detaljoppløsning. Men kameraet er litt tregt i bruk, og telefonen er en god del større enn iPhone 5S. Kjører Windows Phone 8, og koster fra 5000 kroner.

LES MER: Test av Nokia Lumia 1020

Sony Xperia Z1: Sonys toppmodell har muligens det beste kameraet i Android-verdenen. Det handler like mye om brukeropplevelse som bildekvalitet, og Sonys kameraapp har mange snedige opptaksmuligheter. Du kan for eksempel lagre bilder før du trykker på utløseren. Denne telefonen er dessuten vanntett. Koster fra 5000 kroner.

LES MER: Test av Sony Xperia Z1

iPhone 5C: iPhone 5C er den fargerike fetteren til iPhone 5. Spesifikasjonsmessig er den så godt som identisk, og i skrivende stund også billigere. Går for 4900 kroner om du klarer deg med 16 GB. Vi har ikke testet denne enda.

LES MER: Nå kommer nye iPhone 



Sammenlignet med giganten Samsung Galaxy Note 3 er iPhone 5S en skikkelig knøtt.

Alt i alt

iPhone 5S er den beste iPhone-modellen du kan kjøpe. Det er mye vi liker med den, og noen ting vi ikke er like begeistret for.

Den kommer ikke til å skuffe iPhone-fansen, men kommer neppe til å overbevise svorne Android- eller Windows Phone-tilhengere heller.

Om du ikke har noen sterke følelser knyttet til valg av fabrikat, er iPhone 5S mobilen du skal velge dersom du vil ha en liten og lommevennlig telefon som er god på det aller meste. Om du foretrekker en telefon med mange muligheter og en stor skjerm anbefaler vi at du tar en titt på alternativene.

Det er ingen tvil om at iPhone 5S er den beste iPhone-modellen du får. Og selv om Apple heller ikke denne gangen har noe forsprang på konkurrentene, er dette en telefon vi anbefaler på det varmeste. 

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.