BYGG

Dette nye boligområdet skal bare få strøm fra sol og batterier

Et nytt boligområde i australske Queensland vil få all sin strøm fra solceller. Panelene kombineres med energilagring i form av batterier fra Tesla.

Håpet er at beboerne i Oxelys Songbird Housing Development skal kunne tjene penger ved å selge overskuddsstrøm. Prosjektet skal gå i pluss etter fem år for beboerne.
Håpet er at beboerne i Oxelys Songbird Housing Development skal kunne tjene penger ved å selge overskuddsstrøm. Prosjektet skal gå i pluss etter fem år for beboerne. Foto: Songbirdoxley.com
John Edgren, NyTeknik.se
7. feb. 2021 - 05:16

Totalt er det rundt 80 hus som hver vil ha et solcelleanlegg på 6,2 kW - fordelt på 17 moduler, hver på 365 W. Til dette kobles et av Teslas Powerwall-batterier på 13,5 kWh. Det rapporterer Inside EVs.

Bak det planlagte boligområdet i Queensland er en gruppe selskaper sammen med australske myndigheter.

Tanken deres er at innbyggerne i Oxelys Songbird Housing Development ikke bare skal bli uavhengige av strøm fra nettet, men at de til og med skal kunne tjene en slant ved å selge overskuddet via «Virtual Power Plant»-systemet.

Teslas Powerwall koster en hel del, men batteriet skal subsidieres kraftig av prosjektet – likeså installasjonen av solcellepanelene. De resterende kostnadene bør spises opp av det faktum at man ikke lenger får strømregninger. Besparelsen forventes å tilsvare cirka 18.000 norske kroner i året, noe som betyr at investeringen kan begynne å gi en avkastning etter fem år.

Denne artikkelen ble først publisert på NyTeknik.se.

Batteriproduksjon er en komplisert prosess med mange trinn og elementer. Det er mange norske selskaper som kan bidra på flere av trinnene før selve celleproduksjonen, den de fleste omtaler som batterifabrikk. I Norge er det så langt Morrow, Beyonder, Elinor og Freyr som er i det siste trinnet på denne illustrasjoneng. Etter celleprodusententene, kommer de som setter cellene sammen til batteripakker – for biler, skip, stasjonær lagring, nettstabilisering eller annet.)
Les også

Pauset norsk giga-drøm – nå girer de opp i Asia

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.