HELSETEKNOLOGI

Dette norske gjennombruddet kan hjelpe millioner av diabetikere

Ultralyd-probe under utvikling i Trondheim - nå starter testingen.

Enkelt: Den lille proben festes på en tå eller finger. Deretter måles blodets fart gjennom årene med ultralydteknologi. Selve prøven tar to minutter og hvem som helst skal kunne lese av  måleresultatet.
Enkelt: Den lille proben festes på en tå eller finger. Deretter måles blodets fart gjennom årene med ultralydteknologi. Selve prøven tar to minutter og hvem som helst skal kunne lese av  måleresultatet. Bilde: Havard Zeiner
Tekst og foto: Håvard Zeiner redaksjonen@tu.no
21. sep. 2017 - 19:00

På akutten og hjerte-lunge-senteret ved St. Olavs Hospital i Trondheim utvikles verdensledende ultralydteknologi.

Nå utvikles en liten probe som skal hjelpe millioner av diabetikere verden over. Så langt er det brukt i overkant av 2,5 millioner kroner i utviklingen.
Det var oppfinner og professor Hans Torp som startet det hele i midten av 2015. Torp har utviklet en rekke ultralyd-teknologier ved NTNU og St. Olavs Hospital. Prosjektet fikk navnet EarlyBird og er et samarbeidsprosjekt mellom karkirurgene på St. Olav og ultralydmiljøet ved NTNU.

Ifølge Torp er EarlyBird en relativ enkel oppfinnelse.

– Sammenlignet med en mobiltelefon er det få komponenter i denne. Nå jobber vi med programmering og å få den til å fungere optimalt, sier han.

En av fordelene med apparatet er at en tidlig kan finne endringer i blodstrømmen som kan ha sammenheng med mikroangiopati (sirkulasjonssvikt, journ.anm). Diabetikere har generelt dårligere blodsirkulasjon enn andre, noe som igjen fører til blant annet fotsår.

Scanner lag for lag

Ultralyd-oppfinnelsen inneholder en helt ny type doppler ultralydteknologi. Scanningen foregår fra hudnivå til underliggende dypere vev, slik at en kan analysere blodsirkulasjonen i de ulike segmentene. Måleresultatene blir så gjort om til et format som gjør at nær sagt hvem som helst kan lese av resultatene.

Earlybird

  • En ny, spesialtilpasset ultralydprobe.
  • Ved hjelp av skreddersydd signalanalyse kan proben påvise nedsatt sirkulasjon og økt stivhet i de små blodårene i kroppen.
  • Ved hjelp av en ny type doppler ultralydteknologi er det mulig å påvise endringer i mikrosirkulasjonen hos diabetikere på et tidlig stadium.
  • Dette gjør at en kan sette inn tidlig før det oppstår senkomplikasjoner som for eksempel fotsår og amputasjoner.

Målet er å få proben tilgjengelig i et kommersielt marked i løpet av få år. En håper også å få koblet oppfinnelsen til mobiltelefonen, noe som vil gjøre bruken enda lettere.

Ifølge karkirurg og medisinsk ansvarlig for prosjektet, Arne Seternes, finnes det per i dag ingen god metode for å diagnostisere mikroangiopati i perifer sirkulasjon på et så tidlig stadium. Han sier at EarlyBird blir betraktet som et av de større kommersialiseringsprosjektene ved NTNU Technology Transfer (TTO). TTO er kommersialiseringsenheten ved NTNU og alle helseforetak i Helse Midt-Norge.

Utviklingen av ultralyd-proben har blant annet mottatt forprosjekt-finansiering fra NTNU Discovery med 150.000 kroner, samt 5 millioner kroner fra FORNY som er Forskningsrådets program for forskningsbasert nyskaping.

Vil lage den mindre

I tillegg legges det ned egeninnsats gjennom TTO og Institutt for Sirkulasjon og Bildediagnostikk ved NTNU på over 1,5 millioner kroner.

Innovasjonsprosjektet har også fått tildelt 750.000 kroner fra Helse Midt-Norges Innovasjonsmidler for 2016.

Om alt går etter planen vil ultralydverktøyet nå et internasjonalt marked. Flere justeringer må imidlertid gjøres, og den ferdige proben vil se annerledes ut enn i dag.

– Vi jobber nå med å få laget den så liten og stabil som mulig. Så må vi jobbe mer med hvordan vi skal få den til å sitte eksempelvis på en tå uten å falle av, men samtidig uten å klemme av sirkulasjonen i de tynneste blodårene, sier Seternes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.