T2

Dette mobil-flaggskipet koster halvparten av konkurrentene

SNIKTITT: Huawei Honor 6.

God skjerm: Det er ikke noe å si på Full HD-skjermen til Huawei Honor 6.
God skjerm: Det er ikke noe å si på Full HD-skjermen til Huawei Honor 6. Bilde: Odd Richard Valmot
29. okt. 2014 - 20:00

Huaweis nye Honor 6, som ble lansert i Berlin i går kveld, ser ut som en iPhone 5S.

Glass foran og glass bak, men med en større skjerm på 5 tommer.

En mellomting mellom Apples to nye iPhone 6-modeller, men med full HD-oppløsningen til den største.

Telefonen står ikke noe tilbake på spesifikasjoner. Tvert imot. Men det som først og fremst skiller den fra den store hop er prisen. 2699 kroner er under halvparten av det en iPhone 6 koster for den samme minnekonfigurasjonen på 16 GB.

Men denne har 3 og ikke bare 1 GB RAM, og den kan utvides med billig lagringsminne fordi den har micro SD-spor.

Er dette et forvarsel?

Det er ikke bare Huawei som produserer mobiler i Kina. Det gjør en rekke kinesiske aktører også.

Men også dem vi vanligvis kjøper mobiler av. Poenget er at det er billig å produsere i Kina. Det er like billig for Apple, kanskje billigere, som for Huawei.

Men hvis kineserne kommer med like gode produkter, kommer også prispresset. Og kinesiske mobiler har tatt igjen svært mye av forspranget de siste par årene. Dette kan bli farlig om de store ikke klarer å utvikle i et voldsomt tempo for å ligge foran.

Med Honor måler Huawei seg opp mot selveste Samsung Galaxy S5 når de sier at den har et volum som er 12,5 prosent mindre og et hovedkort som er 38 prosent mindre. Det siste er viktig, for det har de brukt til å sette inn et rekordstort kamera i en lett telefon.

De påstår også at temperaturøkningen er mindre enn både i iPhone 5S og Samsung S5 ved det samme bruksmønsteret. Det kan tyde på lavt strømforbruk og god varmeledningsevne i aluminiumskroppen.

Les også: Telenor har spesialdesignet en smarttelefon til 385 kroner

iPhone? Nei. Denne tommeren fra Huawei koster halvparten og har spesifikasjoner som kan konkurrere.
iPhone? Nei. Denne tommeren fra Huawei koster halvparten og har spesifikasjoner som kan konkurrere.

Superfart

Huawei har jo sin bakgrunn i infrastruktur, og prøver naturlig nok å holde følge på håndsettene også.

Honor 6 har såkalt kategori 6 LTE, som betyr at den kan spleise frekvensbånd og derigjennom øke hastigheten. Helt til 300 Mbit/s.

Vel og bra, men det krever at infrastrukturen støtter det, og det gjør hverken Telenor eller Netcom i Norge. Men det kommer, og da kan det jo være greit å være forberedt for dem som synes at vanlig 4G er for tregt.

Kameraer

Huawei har dyttet på med megapiksler i Honor 6. Bak-kameraet har 13 (produsert av Sony) og frontkameraet har 5.

Det burde holde til HD-selfies.

Den har programvare for panaramabilder til frontkameraet, så de som vil sette seg selv inn i storslåtte scener har noe å se frem til.

Bildene kan også utstyres med en ti sekunders lydfil.

TEST: Cat S50: Hvor mye skal til for å ødelegge denne? Vi sjekket

Egenutviklet

Det vi kan fastslå er at prosessoren, egenutviklede Kirin 928 - en åttekjernesak med fire raske og fire litt mer sedate kjerner, gjør en grei jobb. En såkalt big-little-sak, altså.

Alt flyter som det skal, men grafikkytelsen er ikke i tetgruppen.

En rask test i 3DMark Ice Storm Unlimited viser at telefonen ligger på litt under halvparten av en Sony Xperia Z3, men så er den også litt av en grafikkracer som også slår Apples nylanseringer. Dette er altså ikke telefonen som får blodet til å bruse i de spillbesatte.

Men samtidig er prosessoren utviklet for å hjelpe til med ektrem strømsparing. Alt tyder på at dette kan blir en telefon som varer veeldig lenge før du må finne frem laderen.

TEST: Sony Xperia Z3 Compact: Stor telefon i liten innpakning

BatterikongeSolid pakke: Spesifikasjonene og designen, men fremfor alt prisen, til Huaweis nye Honor 6 bør skape litt uro i leiren til de kjente mobilprodusentene. Når kineserne kommer for alvoer er det vel grunn til å tro at prispresset blir ubehagelig.
BatterikongeSolid pakke: Spesifikasjonene og designen, men fremfor alt prisen, til Huaweis nye Honor 6 bør skape litt uro i leiren til de kjente mobilprodusentene. Når kineserne kommer for alvoer er det vel grunn til å tro at prispresset blir ubehagelig.

Batterikonge

Noe av det mest imponerende med Honor 6 er nemlig batterikapasiteten. Kineserne har klart å pakke inn like mange amperetimer som Sony i Z3, og den er selve strømsjefen på telefoner rundt 5 tommer.

Hele 3,1 Ah står til rådighet. Pakket inn i 130 gram. Ett gram mer enn iPhone 6 og 22 mindre enn Z3, som dog har litt større og bedre skjerm, og er vanntett. Så spørs det om batterilevetiden blir like lang som hos Sony. De har klart å tyne strømforbruket bedre enn de fleste.

Huawei er så stolte av batteriet at de har funnet frem en ny parameter for å vise hvor bra det er. Det har en energitetthet på opptil 590 Wh/L. Oppskalert vil det si at de får plass til nesten 1,2 kWh på to liter. Slike batterier skulle vi hatt i elbilene.

Det er en del som ikke er helt klart ennå. Telefonen skal produseres både med og uten NFC. Hvilken som kommer til Norge er ikke klart. Den vi har fått se på hadde det ikke.

Enda billigere

Honor 6 skal være i butikkene i løpet av dager, men for dem som synes at 2699 er for mye, nå når oljeprisen er godt under hundre, kan det være grunn til å se på Honor 3C Play.

Den har det meste alle trenger levert på en 5 tommer stor skjerm med  1280x720 piksler til under 1500 kroner.

Det kan bli tøft for mange mobilprodusenter om nordmenn skulle finne på å se på prisen når de kjøper ny mobil.

Les også:

TEST: Oneplus One: Usannsynlig billig toppmodell

TEST: Samsung Galaxy Alpha: Endelig en skikkelig lekker Samsung

TEST: iPhone 6 Plus: Så god er Apples gigant

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.