IT

Dette mener Ericsson vi trenger 5G til

Vi tok en prat om det fremtidige mobilnettet.

Maskinkjører: Master Researcher Christian Norlin i Ericsson forsker på hvordan vi skal bruke alle mulighetene som vil komme i kjølvannet av neste generasjon mobiltelefoni, 5G. Den vil forandre veldig mye i samfunnet tror han.
Maskinkjører: Master Researcher Christian Norlin i Ericsson forsker på hvordan vi skal bruke alle mulighetene som vil komme i kjølvannet av neste generasjon mobiltelefoni, 5G. Den vil forandre veldig mye i samfunnet tror han. Bilde: ORV
25. feb. 2014 - 18:53

Den kommende teknologistandarden for 5G er foreløpig bare et sett med ideer. Alle de store produsentene jobber med teknologi de vil ha inn i standarden. Men det som er sikkert er at det vil gå fort og med minimal ventetid.

– Vi har sett på en del scenarier rundt fremtiden og hvor 5G kommer til å være en nødvendighet. Et av dem presenterer vi her på Mobile World Congress i Barcelona, sier Christian Norlin i Ericsson som innehar den fancy tittelen Master Researcher.

Les også:  Opera Max skal halvere dataforbruket på mobilen

Fjernkontroll

– Om ikke alt for mange år kan du være gravemaskinkjører i Trondheim og bo i Oslo, sier han og bruker norske eksempler.

– Det du trenger i gravemaskinen er kameraer og mikrofoner, og selvfølgelig komplett fjernkontroll. Da kan du sitte på hjemmekontoret i Oslo og kjøre gravemaskinen i Trondheim. Det er det vi demonstrerer her. Vi har bygget en modulløsning basert på en iPhone med en spesiell kameraløsning som overfører bildet i 3D. Det vi har lært er at det så vidt lar seg gjøre med dagens teknologi til demonstrasjonsformål. Vi har også lært at skal dette gjøres i praksis er dagens mobilteknologi helt utilstrekkelig.

Les også:  Norske sensorer for fingeravtrykk er klare for mobilen

Gravemaskin: Denne modellen er mer enn en gravemaskin. Ericsson har proppet den med utstyr for å sende informasjon til den som skal kontroller den.
Gravemaskin: Denne modellen er mer enn en gravemaskin. Ericsson har proppet den med utstyr for å sende informasjon til den som skal kontroller den.

Hva trengs?

– Vi har spurt oss hva som må til av teknologi for at noe slikt skal kjennes helt naturlig en gang i fremtiden. Svaret er at vi må ha en videokanal for hvert øye i 4K-oppløsning. Det må til for å gi 3D-syn med den detaljoppløsning som føreren trenger. Og ikke nok med det. Men det krever bitrate. Mellom 20 og 50 Mbit/s for hver kanal. Signalforsinkelsen må være mindre enn 50 millisekunder. Føreren må ha en sanntidsopplevelse. Ellers går det på sikkerheten løs, og den trenger vi. Går bitraten ned, eller latenstiden opp, må vi ha sikkerhetsmekanismer i systemet som gjør at gravemaskinen stopper sier Norlin.

Les også: 5G skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

Neste generasjon mobilnett

Ingen av delene er mulig med dagens mobilteknologi, men med 5G er slike scenarier innen rekkevidde.

Norlin peker på at 5G vil handle om mye mer enn bare dataoverføring, som vi har vært vant med til nå.

– 5G vil handle om vesentlig mer enn bare trafikk. Dette vil bli et fleksibelt nett på en helt ny måte hvor nettverksoperatørene kan tilby mye mer enn i dag. De vil drive sanntidsanalyse av data, skytjenester, administrasjon og mye mer. Til sammen vil det bli en plattform som gjør det mulig å bygge slike tjenester som vi viser her, men også veldig mye mer. Vi er selvfølgelig dypt involvert i utviklingen av teknologien, men samtidig ser vi også på hvordan den kan utnyttes. 5G vil forandre mye sier Nordin.

Les også:

5 tips til raskere mobillading

Her kommer den nye generasjonen snøfresere

Snart kan du kaste husnøkkelen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.