OLJE OG GASS

Dette kjempeskipet skal løfte Sverdrup-dekkene

Grafikk: Se skipet sammenlignet med kjente landemerker.

Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
2. mars 2015 - 12:55

Allseas-fartøyet «Pioneering Spirit» - tidligere kjent som «Pieter Schelte» - skal stå for de tyngste løftene på Johan Sverdrup-utbyggingen i Nordsjøen.

Det er Statoil som melder dette i dag.

– Vi har inngått kontrakt med Allseas for installasjon av tre plattformdekk på Johan Sverdrup. Fartøyet skal installere dekkene til bore-, prosess- og boligplattformene, heter det i meldingen.

Les om kontroversen rundt nazi-navnet: Yme-fjernere oppkalt etter avdød nazi-ingeniør

26.000 tonn

Plattformdekket til boreplattformen skal installeres i 2018, mens de to andre skal på plass i 2019.

Fartøyet – som nylig måtte skifte navn på grunn av nazi-koblinger – er verdens største tungløftefartøy og kan løfte opp til 48.000 tonn.

– Det tyngste løftet på Johan Sverdrup er dekket til prosessplattformen som veier om lag 26.000 tonn, opplyser Statoil i meldingen.

Les også: Nazi-oppkalt gigantskip får nytt navn etter jødiske protester

Skal fjerne Yme

Allseas skal overføre dekkene til Pioneering Spirit, som deretter skal transportere dem ut på Johan Sverdrup-feltet. Ute på feltet løfter den dekkene opp på stålunderstellet.

– Plattformdekkene settes sammen på land for deretter å bli fraktet ut i havet og løftet på plass. Fordelen med å bruke denne metoden er at plattformdekkene ferdigstilles og testes på land. Det gjør at timeantallet i havet reduseres, noe som sparer både tid og kostnader, skriver Statoil.

Pioneering Spirit ble bygget i Sør-Korea og er nå under klargjøring i Rotterdam. Skipet skal blant annet til Norge for å fjerne den skandaleomsuste Yme-plattformen.

Kontraktstildelingen fra Statoil tar forbehold om godkjenning av Plan for Utbygging og Drift for Johan Sverdrup-feltet i Stortinget i 2015.

Les flere nyheter om Johan Sverdrup

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.