BYGG

Dette kan bli landets første passivhus-sykehus

– Mye mer krevende enn å bygge passivhus-kontorbygg.

Nye Kirkenes sykehus
Nye Kirkenes sykehus Bilde: Momentum Arkitekter AS
6. feb. 2015 - 15:09

Passivhus

  • Et passivhus er et bygg med vesentlig lavere energibehov enn dagens standard.
  • Passivhus har et energibehov som er cirka 25 prosent av normen for tradisjonelle bygg.
  • Energibehovet reduseres gjennom tiltak som ekstra varmeisolasjon, god tetthet, gode vinduer, utnytting av solenergi og varmegjenvinning.

Når nytt lokalsykehus skal settes opp i Kirkenes er miljøambisjonene høye. Dersom alt går etter planen vil nye Kirkenes sykehus bli Norges første sykehus med passivhusnivå.

– Finnmarkssykehuset har en miljøstrategi som sier at alle nye bygg skal bygges etter passivhusstandard. Det nye sykehuset skal dermed ha et veldig lavt energibehov sammenliknet med normale sykehus, sier direktør for Finnmarkssykehuset Torbjørn Aas.

Stort energibruk

Passivhus i seg selv er ikke uvanlig i Norge. I 2013 ga Enova støtte til over 1 million kvadratmeter med passivhus. Men selv om standarden blir mer og mer vanlig til både bolighus og næringsbygg, er den mer omfattende når det er snakk om et sykehusbygg.

– Et sykehus har et langt høyere energibruk enn et vanlig kontorbygg, det gjør arbeidet med å oppnå passivhusnivå mer utfordrende, sier prosjektleder for utbyggingen av Kirkenes sykehus, Gunnar Sturmo.

At et bygg er et passivhus vil si at det har vesentlig strengere krav til varmetap og tetting enn vanlige bygg.

– Vi vil se på en rekke tiltak for å oppnå standarden og se på alt fra isolasjon av vegger og vinduer, til styring av ventilasjonsanlegg og energikontroll gjennom hele døgnet, sier Sturmo.

Les også: Oslo kan få verdens første pluss-ishall

Sparer på sikt

Ved å bygge et sykehus med passivhusstandard, mener prosjektlederen det er penger å spare på sikt.

Det er estimert at driften på sykehuset vil være cirka to millioner kroner rimeligere per år på grunn av energistandarden.

Et annet tiltak for å redusere kostnadene knyttet til det nye sykehuset er valg av byggemetode.

I tillegg til å være Norges første passivhus-sykehus, skal nemlig Kirkenes sykehus bli det første sykehuset i landet som bygges av prefabrikkerte seksjoner.

– Prefabrikasjon er delvis brukt på deler av Drammen sykehus, men det er ikke gjort i like stor grad som det vi skal gjøre her i Kirkenes på noe norsk sykehusbygg, sier Aas.

Les også: Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett

Nye Kirkenes sykehus
Nye Kirkenes sykehus Momentum Arkitekter AS

Sparer millioner

De prefabrikkerte seksjonene er designet ut fra sykehusets plantegning, og produseres i Tyskland.

– Seksjonene er ikke ferdigproduserte standard moduler som venter på å brukes. De blir tilpasset våre tegninger, og sendes med båt til Kirkenes, der de monteres på en plassbygget fasade, forteller Sturmo.

Ved å benytte seg av prefabrikasjon reduseres byggetiden betraktelig, noe som vises i sykehusets kostander.

– Når vi sammenlikner prisstigning og byggelånsrenter med tradisjonell byggemåte og denne måten slår det betydelig ut. Tradisjonell byggemåte bruker lang tid, drar på seg både prisstigning og rente i en lang byggeperiode, sier prosjektlederen.

Sykehusdirektøren kan fortelle at besparelsene på kortere byggeperiode er betydelig.

– Sparer vel rundt 40 millioner bare i byggerente på å velge denne metoden fremfor å plassbygge, sier han.

Les også: Byggingen av verdens høyeste trehus er i gang

Tysk prefabrikasjon

At modulene hentes fra Tyskland, skyldes ifølge Sturmo manglende kompetanse på området i Norge.

– Det er ikke om å gjøre å hente seksjonene i utlandet for vår del, men siden ingen tilbyr de samme løsningene her i Norge falt valget på Tyskland, sier han.

Det er tyske  Cadolto Fertiggebäude GmbH som leverer løsningen. Sturmo forteller at selskapet har spesialisert seg på prefabrikasjon til nettopp denne type bygg.

– Fabrikken produserer seksjoner til sykehus og liknende bygg over hele Europa. De har lang erfaring, og gode skussmål, sier han.

Les også:

Her bygger de hus av isoporklosser

Innsikt: Hvordan gjøre energisluk til plusshus

Her blir ferskt, nylaget stål forbudt  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.