BYGG

Her bygger de hus av isoporklosser

10. juli 2014 - 07:00

Like utenfor Haugesund sentrum er aktiviteten i full gang. Lette legoliknende isoporklosser stables­ oppå hverandre.

Akkurat som når man bygger legobyer, klikkes klossene sammen og danner ulike typer hus. Noen store, noen små. Alle hvite og firkantede.

I tre ferdige rekkehus har familier flyttet inn. Bak rekke­husene bygges tre nye, og på knausen ovenfor er en ene­bolig pakket inn i plast, klar for overflatebehandling.

På sikt skal det nå sparsommelig bygde boligfeltet bli fullt av liv, med hele 178 ulike enheter.

Grønn byggemetode

Til tross for at husene ser ut som normale funkishus, har de en byggemetode som skiller dem fra de fleste andre hus. Og selv om metoden i seg selv ikke er ny, er det første gang det bygges en hel boligpark av klossene.

– Det er akkurat som å bygge legohus. Nå som vi først har testet byggemetoden, kommer vi aldri til å gå bort fra legoklossene igjen, sier John Reidar Johansen, utviklingsansvarlig i Grønn Bolig.

Det er de som eier og utvikler Ekrene boligpark. Johansen forteller at de valgte byggemetoden etter en studietur i Tyskland der de så på hvilke alternativer de hadde.

– Vi var opptatt av å gå enda lenger enn dagens byggekrav. Vi vil bygge hus etter fremtidens krav og ønsket et byggesystem som var godt mot sopp, fukt og råte, sier han.

Siden byggemetoden med klosser og betong tilfredsstilte de ønskede kravene, ble valget enkelt. Johansen og kollegaene dro hjem og begynte å se etter norske leveran­dører.

– Siden vi ønsker å bygge grønt, var det uaktuelt å hente materialer fra utlandet. Vi var innom tre ulike leverandører, og fant til slutt Jackon, som produserer termomur i Fredrikstad, sier han.

Les også: Byggherren anslo 90 dager. Haugesund fengsel brukte 11

Termomur: Produktsjef i Jackon, Eivind Olsen, løfter opp en standard termomur byggekloss. Klossene veier i underkant av tre kilo.
Termomur: Produktsjef i Jackon, Eivind Olsen, løfter opp en standard termomur byggekloss. Klossene veier i underkant av tre kilo.

Bygger mot passivhus

Byggesystemet som ble valgt består av lette blokker i EPS (ekspandert polystyren/isopor) som stables som byggeklosser og fylles med betong. Utenpå overflatebehandles blokkene med fiberpuss og en gjennomfarget silikonbasert sluttpuss.

– Da materialene var valgt, begynte vi å tenke design. Vi ønsket å bygge en komplett boligpark i samme design, og siden klossene er firkantede, ble det et naturlig valg å bygge firkantede hus, forteller Johansen.

Men viktigst av alt, var den miljøvennlige bygge­metoden.

– Vi ønsket å redusere energibehovet i boligen. Ved å benytte oss av termomur i stedet for tre, halverer vi beboernes oppvarmingsbehov i løpet av ett år, sier Johansen.

Alle husene har installert en varmepumpe, og skal ifølge Johansen ikke ha behov for noen andre varmekilder.

– Alle husene leveres i energiklasse 1 og kan enkelt oppgraderes til passivhusstandard, sier han.

Les også: Se leiligheten som ominnredes med håndbevegelser

Energieffektiv løsning

Eivind Olsen er produktsjef i Jackon, som produserer byggeklossene boligparken bygges med. Han bekrefter at byggemetoden gir energieffektive hus.

– Metoden gir en konstruksjon helt uten kuldebroer, sier han.

Blokkene er formstøpt og passer perfekt til hverandre. Etter at veggen er satt opp og avstivet, fylles blokkene med betong.

– Prosessen er enkel, rask og renslig. Sluttresultatet er bokstavelig talt helstøpt, sier Olsen.

Til tross for at Grønn Bolig har valgt å kle alle sine hus med murpuss, er det ifølge ham mulig å kle termomurhus med hva som helst.

– Konstruksjonen er sterk og tåler all type kledning, sier han.

Les også: Fremtidens smartbolig kan hurtiglade elbilen fra eget batteri

Strenge brannkravTermomur: Ekrene boligpark utenfor Haugesund bygges med Jackon termomur.
Strenge brannkravTermomur: Ekrene boligpark utenfor Haugesund bygges med Jackon termomur.

Strenge brannkrav

Jackons termomur er godkjent av Sintef Byggforsk.

– Det finnes flere leverandører av EPS-blokker. Blokkene fra Jackon er godkjente, og dermed helt på linje med de andre variantene, sier seniorrådgiver Halvard Høilund-Kaupang i Sintef Byggforsk.

Både Glava, Brødrende Sunde, Bewi og Vartdal plastindustri har liknende produkter. Høilund-Kaupang sier det er flere fordeler ved å benytte seg av EPS-blokker til boligbygging.

– Denne måten å bygge på er enkel, byggingen går raskt og materialene råtner ikke. I tillegg til at det gir de god isolasjonsevne, sier han.

Sintef stiller likevel en god del krav til bruken av materialene.

– EPS er brennbart materiale, så det er krav til full tildekking, forteller han.

Samme hus hele livet

Allerede før Grønn Bolig satte opp noen av termomurhusene, har de solgt for nesten 80 millioner kroner.

– Folk er veldig interesserte, og ser fordelene med et energieffektivt hus med minimalt behov for vedlikehold, sier Johansen.

Foreløpig har interessen stort sett vært fra par mellom 20 og 30 år. På sikt håper Johansen likevel at kjøperne vil være folk i alle aldre.

– Alle husene vi bygger er universelt utformet slik at folk kan bo i dem i alle stadier av livet, sier han.

Når boligparken er ferdig, håper Grønn Bolig å kunne ta meg seg konseptet og bygge liknende boligparker andre steder i landet.

– Vi ser allerede en stor interesse i både Stavanger og Bergen. Under hele planleggingen har vi vært opptatt av å lage et konsept som kan benyttes andre steder, så vi ser ikke bort fra at vi kan fortsette med samme type utbygging andre steder, sier Johansen.

Les også:

Her bygger de boliger med en 3D-printer

Billige kubehus skal løse boligmangelen i London

Så mye sparte de på å installere bergvarmepumpe  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.