KARRIERE

Dette er selskapet aller flest studenter vil være trainee i

Tross at oljeselskapene raser.

Aker Solutions' International Trainee Programme topper lista over de mest attraktive traineeprogrammene for ingeniørstudenter i Norge.
Aker Solutions' International Trainee Programme topper lista over de mest attraktive traineeprogrammene for ingeniørstudenter i Norge. Bilde: Aker Solutions/Rolf Estensen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
28. mai 2015 - 15:28

Årets Karrierebarometer fra konsulentselskapet Evidente og Karrierestart viste at oljebransjen raste på lista over de mest attraktive arbeidsgiverne for ingeniørstudenter.

Fra en topplassering i fjor falt Statoil for eksempel til en 10.-plass i år, mens Aker Solutions faller fra 3. til 9.-plass.

Oljeselskapene på topp

Når det gjelder traineeprogrammer er ståa en ganske annen. Aker Solutions har nemlig det mest attraktive programmet for ingeniørstudenter, ifølge barometeret, hvor over 8.000 studenter svarte.

Det er første gang barometeret inneholder data om traineeprogrammer.

Videre på lista ligger oljeselskapene på rekke og rad, med unntak av DNV GL på andreplass. Halliburton (Trainee Engineer) er nummer tre, og deretter følger ConocoPhillips, Shell, Hydro, Statoil, Halliburton (Engineer Development Programme), ABB og Kongsberg Automotive.

– De store kanonene gjør det veldig bra på traineeundersøkelsen. Det var vel også som ventet. Det er samtidig interessant å se at traineeprogrammene innen oljebransjen er meget attraktive, samtidig som vi ser at den generelle attraktiviteten til de samme selskapene har gått ned på hovedlisten til Karrierebarometeret, sier prosjektleder for trainee i Karrierestart, Kari Deraas, i en pressemelding.

Storinvestor: Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt

– Kun for enerne

I Aker Solutions jubler de over topplasseringen.

– Dette er veldig hyggelige nyheter. Vi setter alltid pris på å få positive tilbakemeldinger fra studentmiljøene. Aker Solutions er avhengig av å ha de beste hodene med på laget for å løse morgendagens utfordringer og mange av disse finner vi nettopp blant studentene, sier HR-direktør Sissel Lindland.

Hun presiserer at Aker Solutions går etter de beste, og at traineestillingene er forbeholdt «enerne».

– Nåløyet er trangt. Kandidatene må først skrive en solid søknad, deretter er det regionale vurderinger, intervjuer med programansvarlige og regionale nøkkelpersoner i bedriften i flere omganger, før en endelig utvelgelse.

Les også: 9 grunner til at prosjektet feiler før det engang har begynt

25 stillinger - 300 søkere

I DNV GL sier HR-sjef Cecilie B. Heuch at de hvert år ansetter mellom 15 og 20 tekniske trainee-er i det globale programmet, samt mellom fem og ti innenfor finans og HR. Sist utvelgelse hadde de rundt 300 søkere.

– De tekniske trainee-ene har en rotasjon hvor de er innom fire områder i selskapet i seks måneder hver, og noe av rosinen i pølsa er muligheten for et opphold i utlandet for å bli kjent med organisasjonen også internasjonalt, sier Heuch, som nevner muligheter som Pusan i Korea, Singapore, Shanghai, Houston, London, Hamburg og Dubai.

Heuch fremhever at trainee-ene er svært verdifulle for DNV GL.

– De får veldig tidlig et stort nettverk i organisasjonen. De vet også hvordan ting fungerer flere steder i verden, noe som er en stor fordel. I konsernledelsen har vi nå faktisk en tidligere trainee. Du får virkelig en kjempestart på din arbeidskarriere i selskapet, sier hun til Teknisk Ukeblad.

– Hva skal til for å bli trainee i DNV GL?

– Du må først og fremst ha en mastergrad, og i tillegg en god miks av akademisk og praktisk erfaring. Du må kunne godt engelsk, ha gode kommunikasjonsevner og være dedikert til et to år langt, intensivt program. I tillegg er vi også opptatt av at kandidatene har en kommersiell «nerve», sier Heuch.

Les også: Disse ingeniørjobbene kan bli tatt over av datamaskiner

De mest attraktive traineeprogrammene for ingeniørstudenter
PlasseringTraineeprogram

1

Aker Solutions - International Talent Programme

2

DNV GL - National trainee og Global Technical Trainee Programme

3

Halliburton - Trainee Engineer

4

ConocoPhillips - Graduate Programme

5

Shell - Shell Graduate Programme

6

Hydro - Graduates

7

Statoil - Graduateprogrammet

8

Halliburton - Engineer Development Programme

9

ABB - Traineeprogram

10

Kongsberg Automotive - Management Trainee Programme

11

FMC Technology - Graduate Engineering Programme

12

Kongsberg Automotive - Trainee Program

13

Rolls-Royce - Traineeprogram

14

Siemens - Siemens Graduate Programme

15

Statkraft - Internasjonalt traineeprogram

16

Volvo Group - International Graduate Programme

17

Veidekke - Trainee

18

Skanska - Young Professional Programme

19

Mesta - Talentprogrammet

20

Sintef, Hafslund m/flere - EnergiTrainee

DNB på topp

Blant økonomistudenter er det DNBs konserntrainee-program som ligger øverst.

Deretter følger Aker Solutions, Statoil, Schibsted og Sparebank 1.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.