BYGG

Dette er en kirke

Nye Ålgård kirke blir relativt spesiell i utformingen. Trekantene på taket brukes til å slippe inn lys.
Nye Ålgård kirke blir relativt spesiell i utformingen. Trekantene på taket brukes til å slippe inn lys.Bilde: Link Signatur

– Bygningskroppen er kvadratisk og enkel, men vi har med et enkelt grep brukt taket til å modellere og gi et skulpturelt og sakralt uttrykk, sier administrerende direktør Siri Legernes i Link Signatur til Teknisk Ukeblad.

Signal

Arkitektbyrået vant nemlig konkurransen om å designe den nye kirka i Ålgård i Gjesdal kommune sør for Sandnes. De som har tegnet bidraget, er sivilarkitektene René de Groot og Erik Thesen.

– Byggekomitéen har ønsket å lage et signalbygg og at nybygget skal gi et løft i naboskapet, sier Legernes.

– Kirken er jo normalt sett på som ganske konservativ. Dere tror ikke kirkegjengerne vil synes dette blir for drøyt?

– Vi mener at dimensjonene på bygget faller godt inn i omgivelsene og at gir et spennende inntrykk i gaterommet. Vi har også laget andre kirkebygg som har ”nye” former, så kanskje er ikke menighetene så konservative likevel? Vi opplever at det er mye åpenhet for nye former og utrykk.

Energi

Det nye kirkebygget vil få en total gulvflate på mellom 1700 og 1800 kvadratmeter. Grunnplanet er på 30 x 30 meter, og universell utforming skal være lagt stor vekt på i idéfasen.

Legernes sier dessuten at oppdragsgiverne var opptatt av energi- og miljøspørsmål i innbydelsen.

– Vi har vurdert mange mulige løsninger for å møte kravene. Disse vil bli diskutert konkret og i detalj med byggherren i den videre prosessen.

Bølgende

Vinnerbidraget har en bølgende form med topp 17 meter over alterdelen.

Kirkerommet er formet som et amfi, slik at oppmerksomheten mot rettet spesielt mot korpartiet. Kirken vil få plass til opptil 500 stoler.

Prislappen er foreløpig ikke klar.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.