MOBIL

Dette er de viktigste nyhetene i HTC One

HTC One X og One S er utstyrt med spennende teknologi. Men hvor er minnekortet?

Marius ValleMarius ValleJournalist
28. mars 2012 - 08:49

HTC inviterte i går presse til Stockholm for å skryte litt av den nye One-serien nærmere sin. Disse telefonene ble lansert og vist frem første gangen under Mobile World Congress i februar.

De nye telefonene er på vei ut på markedet den kommende uken, og allerede mandag vil det første partiet av toppmodellen One X ankomme butikene.

Vi har fått sett på de nye modellene tidligere, men nå har HTC kastet litt lys over detaljene rundt spesielt One X og One S.

LES OGSÅ:

Lyntest av HTC One X

Lyntest av HTC One S

En titt på HTC One V 

One X er den første telefonen fra HTC som benytter systembrikke fra Nvidia. Som seg hør og bør i en dyr toppmodell er det den kraftigste varianten, altså Tegra 3, som driver telefonen.

 

HTCs tech director, Graham Wheeler, forklarer en del av nyhetene i One-serien.

Strømforbruk

Så hvordan vil da strømforbruket bli? Enkel logikk tilsier at flere prosessorer vil kreve mer strøm. One X har et batteri med en kapasitet på ganske vanlige 1800 mAh. Så vil ikke da batteriet måtte lades flere ganger om dagen?

Det skal i teorien ikke være nødvendig ved vanlig bruk. Faktisk er Tegra 3 designet for å spare så mye som mulig på energien.

Som mange sikkert har fått med seg har denne ikke bare fire prosessorkjerner som kan kjøre på inntil 1,5 GHz hver, men også en støttekjerne som kan kjøre på maks 500 MHz.

Hensikten med denne kjernen er å drive mindre krevende prosesser, som å holde liv i bakgrunnsoppgaver mens du snakker i telefonen for eksempel. Men også en hel del andre oppgaver vil i praksis drives av denne.

Støttekjerne

Støttekjernen vil stort sett brukes mens man leser e-post, surfer på nettet og til og med når man spiller av HD-video. Det er først når de virkelig krevende oppgavene skal løses at resten av prosessorene tas i bruk.

Og det er heller ikke slik at hver prosessor fyrer opp på 1,5 GHz samtidig. Dette ville nemlig krevd mye strøm.

Tanken bak er at prosessorene skal benyttes når det er behov for dem. Om ingenting skjer vil de «gå i dvale».  Det er først under veldig intensive oppgaver at alle prosessorene vil gå.

Dette kan være for eksempel om du surfer på en nettside med mye Flash-innhold, eller om du spiller grafikkintensive spill. Eksempler på spill som utnytter alle de fire prosessorkjernene er GTA 3 og Dead Space.

Men for at en app skal kunne ta i bruk flere prosessorkjerner må den støtte såkalt multithreading. Det vil si at den kan delegere oppgaver til flere prosessorkjerner ved behov.

Dette er ikke spesielt for One X men gjelder for alle telefoner med Tegra 3-systembrikken, som for eksempel LG Optimus 4X HD.

LES OGSÅ: Så sterk er LG Optimus 4X HD

HTC One S har for øvrig tokjerneprosessor levert av Qualcomm. Denne er laget med 28 nm-prosess. Det vil si a selve brikken er mindre, bruker mindre strøm og dermed utvikler mindre varme. Samtidig skal ytelsen være god.

Systembrikken til One S er en Qualcomm MSM8260A, som har 1,5 GHz prosessor av typen Krait. Denne skal ha veldig god ytelse, ifølge tidligere tester

Ikke minnekortstøtte

Et av de merkeligste valgene HTC har gjort med sin nye serie telefoner er at de har droppet støtten for minnekort på brorparten. Dermed er du begrenset til det tilgjengelige minnet i telefonen. One X har 32 GB, mens One S har 16 GB. One V er den eneste med minnekortstøtte.

Å velge vekk minnekort er for øvrig en avgjørelse HTC helt og holdent har tatt selv. Dette er ikke noe krav fra Google. HTC forsvarer det manglende minnekortet med at dette ville gjort telefonen større. Og det kan godt være noe i dette.

HTC samarbeider også med Dropbox, som tilbyr 25 GB lagringsplass på internett for HTC-kunder, og telefonen har for eksempel mulighet for å automatisk laste opp bilder hit. Du kan også lagre musikk, video og andre store filer her om du vil.

Å ikke tilby minnekortstøtte, er uansett en merkelig valg i våre øyne. Filsystemet på telefonene er delt opp i to partisjoner. Totalt har du 27,35 GB lagring tilgjengelig på One X, og av disse er 2,11 GB reservert apper og systemfiler.

Dermed er det en klar begrensning på hvor mange apper du kan installere – selv om 2,11 GB burde holde en stund for de fleste.

Dropbox-lagringen får du for øvrig i to år. Når disse to årene har gått får du ikke lov til å laste opp flere filer, men filene dine slettes ikke.

Optisk laminering

I skjermene til One X og One S har HTC  tatt i bruk en prosess de kaller «optisk laminering». Det vil si at alle elementene i skjermen, som selve skjermpanelet og berøringssensoren, er pakket tettere sammen enn tidligere.

Dette gjør at skjermen ligger lenger opp i overflaten, og at den ikke er like utsatt for lysrefleksjoner som andre skjermer, ifølge produsenten selv.

Beats blir mer omfattende

HTC har denne gangen tatt Beats-integrasjonen til et nytt nivå. Mens de første Beats-mobilene bare hadde programvarejustering av lyden, er de nye Beats-telefonene utstyrt med en bedre DAC.

I de nye telefonene har Beats-ingeniørene fått bidra med selve utformingen av telefonen og komponentene inni. Dette var ikke mulig på de første Beats-telefonene, da de var basert på eksisterende modeller.

Nå er telefonene designet med tanke på at komponentene skal sitte slik at de plukker opp minst mulig støy, og DAC-en skal være en del hakk bedre enn på de forrige telefonene. DAC-en er altså brikken som oversetter digitale signaler til lyd.

HTC mener naturligvis at sluttresultatet skal bli svært god lyd, hvor alle nyanser kommer frem. Etter sigende også når formatet er tungt komprimert, som i MP3-filer.



HTC hadde hyret inn fotograf Simon Ladefoged for anledningen.

Egen bildebehandlingsbrikke

Produsenten er den første som integrerer en egen bildeprosesseringsbrikke som skal sørge for bedre tekniske resultater.

Enkelt sagt er det som skjer at bildene ikke komprimeres før de behandles. Når du tar bilde sendes det i RAW-format til brikken som behandler dette, og deretter komprimerer det til vanlig jpg-format. Motsetningen er telefoner som tar bilde, komprimerer det og så behandler bildet. 

Denne brikken finnes på alle de nye telefonene i One-serien - også den billigste One V.

Resultatet skal angivelig bli at bildene blir mer detaljert, og HTC hadde hyret inn fotograf Simon Ladefoged for å teste ut kameraet. Han uttrykte begeistring for kameraets evne til å reprodusere fine detaljer.

Når så alt dette er sagt får vi legge til at det høres vel og bra ut, men det store spørsmålet er selvsagt hvor bra det fungerer i praksis. 

Vi kommer til å publisere en test av One X i løpet av kort tid, og deretter HTC One S og One V når de blir tilgjengelige.

LES OGSÅ:

Lyntest av HTC One X

Lyntest av HTC One S

En titt på HTC One V 

Mobili.no ble invitert til Stockholm for å se de nye telefonene på HTCs regning. Her fikk vi også utdelt et eksemplar av HTC One X. Vi er underlagt en sperrefrist på publisering av test, som innebærer at vi ikke får publisere test av telefonen før torsdag 29. mars klokken 11.00. Vi kommmer tilbake med en større artikkel med våre førsteinntrykk da. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.