T2

Dette er BitTorrent

Morten Gulden
19. feb. 2009 - 07:14

Anklagene har haglet mot The Pirate Bay sine representanter i rettsalen i Stockholm. Amerikansk filmindustri mener de kan kreve 100 millioner kroner av de tiltalte.

Men deler av tiltalen har allerede blitt frafalt, og aktor Håkan Roswall har fjernet alt som har med eksemplarfremstilling å gjøre.

Hva er distribusjon?

Ett av problemene for anklageren er at nettstedet thepiratebay.org ikke har lagret innholdet brukerne har spredt mellom hverandre. I stedet lagrer og distribuerer piratene .torrent–filer.

Disse små tekstfilene inneholder kun referanser til hvor på nettet bittorrent-klienten som benyttes kan finne innholdet brukeren er på jakt etter.

BitTorrent

Bittorrent-protokollen benytter seg altså ikke av en sentral server som formidler kopibeskyttet innhold.

Løsningen er distribuert, torrent-filene thepiratebay.org gjør tilgjengelig for sine brukere finnes ofte også på andre nettsteder, og kan finnes med søkemotorer som Google.

Så fort en bruker har fått tak i en slik torrent-fil med referanse til innholdet han er på jakt etter, starter han sin BitTorrent-klient og åpner torrent-filen i den.

Tracker brukere

Klienten laster så ned filmen, eller hva det skal være, fra alle de andre brukerne koblet til trackeren som torrent-filen inneholder referanse til.

Denne trackeren holder orden på hvem av alle de tilkoblede brukerne som har lastet ned hvilke deler av filen.

Og det er her det geniale med protokollen gjør seg gjeldende: Alle bittorrent-klientene som er i ferd med å laste ned en fil sender og mottar data med alle de andre.

Sprer seg selv

En fil kan dermed sendes til et enormt antall nedlastere uten at den som distribuerer filen behøver å sende alt til alle.

Det holder som oftest å ”seede” noen få kopier, nedlasterne vil seg i mellom automatisk videreformidle innholdet til alle de andre.

Det er faktisk slik at jo mer populær, det vil si jo flere som er i gang med å laste ned filen, desto fortere går nedlastingen for alle.

Uten at det koster den som legger ut innholdet en øre mer i båndbredde.

Lovlig bruk

Det er derfor BitTorrent-protokollen også vinner terreng som en smart måte å distribuere lovlig innhold på.

Spillutvikleren Blizzard bruker BitTorrent til å sende ut oppdateringer til spillet WoW. Bittorrent brukes også ofte til å distribuere de mange forskjellige variantene av Linux-operativsystemet, og annen friprog.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.