IT

Dette blir årets viktigste teknologitrender

Årets viktigste IT-trender for virksomheter.

Lagring i nettskyen blir stadig viktigere, ifølge Gartner.
Lagring i nettskyen blir stadig viktigere, ifølge Gartner. Bilde: Colourbox
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
3. jan. 2013 - 10:59

IT-avdelinger må i større grad jobbe som nettskymeglere og minnebasert databehandling åpner for ekstreme analysemuligheter.

Dette er noen av trendene som analysebyrået Gartner mener vil prege året vi akkurat har gått inn i.

I fjor mente Gartner at De 10 viktigste trendene i 2012 var de viktigste trendene.

Les også: Her er nettpiratenes ti favorittfilmer i 2012

Strategiske trender

Gartner mener disse ti teknologitrendene er strategiske og at de vil ha stor betydninger for virksomheter de neste tre årene.

– Vi har identifisert de 10 viktigste teknologiene som vil ha strategisk betydning for de fleste organisasjonerm og som IT-ledere bør trekke inn i deres planlegging for de neste årene, sa David Cearley i Gartner.

Les også: Årets fem største IT-tabber

I skyen

Her er listen fra rapporten som Gartner la frem under Itxpo i Orlando i oktober i fjor:

1. Mobile enheter: I løpet av 2013 vil det verden over bli vanligere å lese nettinnhold med smarttelefoner enn PC-er. Tiden der Windows-PCer dominerte verden er over, istedenfor går vi inn i en post-PC era, der virksomhetene må støtte en rekke plattformer.

2. Applikasjoner og HTML5: På lengre sikt vil produsentene i større grad gå bort fra applikasjoner tilpasset hver enkelt plattform og heller satse på HTML5. Applikasjonene vil imidlertid ikke forsvinne, siden de byr på et bedre brukergrensesnitt og mer sofistikerte funksjoner.

3. Personlig sky: Nettskyen tar over som lagringsplattform.

4. Flere applikasjonsbutikker: Flere virksomheter kommer til å utvikle egne applikasjoner til mobile enheter for de ansatte, ifølge Gartner.

5. Tingenes internett: Smarttelefoner og andre mobile enheter vil kommunisere med ting som klokker, "smarte plakater", helsesensorer og smart-TVer ved hjelp av NFC (near field communication), bluetooth og wi-fi. Mobile enheter vil ikke lenger bare være en betegnelse på smarttelefoner og lesebrett, men også på en haug med andre ting, ifølge Gartner.

Ekstreme analysemuligheter

6. Nettskymeglere: Virksomheter vil i økende grad lagre ting i skyen, og IT-avdelinger må i større grad ta rollen som såkalte nettskymeglere (cloud services brokerage) og holde orden på ulike skyløsninger, ifølge Gartner.

7. Økende datamengde (Big Data): På grunn av enorme datamengder som skaper store lagringsutfordringer, går utviklingen i retning av å knytte sammen flere datavarehus til ett "logisk" datavarehus for virksomheten.

8. Analysemuligheter overalt, alltid: Mobile enheter knyttet opp mot analyseverktøy i nettskyen, gjør det mulig å gjøre forretningsanalyser overalt og når som helst.

9. Minnebasert databehandling: Dette åpner for en rekke nye analysemuligheter. Prosesser som tidligere måtte kverne i flere timer, kan nå foregå i sanntid eller bare ta noen få minutter. Flere millioner hendelser kan analyseres på under et millisekund for å oppdage mønstre og sammenhenger.

10. Integrerte, digitale økosystemer: Det vil skje en endring fra ulike og løst sammenknyttede systemer, til mer integrerte systemer. Trenden blir drevet av ønsker om enklere og sikrere løsninger.

Les også:

Årets viktigste cyberkrimtrender  

Disse sakene ble mest lest i 2012  

Volvo kobler biler til nettskyen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.